Több mint a háromszorosára nő a következő öt év során az eSIM-ek, vagyis a beágyazott SIM-kártyák piaca – derül ki egy friss tanulmányból. A kutatók szerint a piac felgyorsulásában az Apple azon döntése is szerepet játszik, hogy az iPhone 14-et már csak eSIM-es változatban dobta piacra.

eSIM

A Juniper Research kutatása szerint az idén az eSIM-ek globális piaca 4,7 milliárd dollárra becsülhető, ami 2027-re viszont már elérheti a 16,3 milliárd dollárt is. Egyre több lesz ugyanis az eSIM-kompatibilis fogyasztói eszköz, okostelefon, viselhető eszköz, a dolgok internetén alapuló megoldás.

Az eSIM-kapcsolattal rendelkező okostelefonok száma a 2023-as 986 millióról 2027-re 3,5 milliárdra gyarapszik, mindeközben az androidos eszközöket gyártók, így a Samsung és a Google is kifejlesztenek egy csak eSIM-et használó Android-eszközt, hogy megőrizzék piaci pozícióikat az Apple-lel szemben.

Az eSIM globális piacának a megoszlása 2023-ban

eSIM

Az eSIM elsőként 2016-ban jelent meg a Samsung akkori okosórájában, majd egy évvel később az Apple építette be a technológiát a Watch Series 3-ba. Az 5G korszak eljövetele felgyorsítja az eSIM alkalmazását. Időközben az ipar is belépett az 5G korszakba, és amint a technológia még olcsóbb és szofisztikáltabb lesz újabb és újabb iparágak – beleértve az autóipart, a logisztikát, a közüzemi szolgáltatásokat, és a gyártást is – állnak majd készen az alkalmazására.

A kutatás megállapítja azt is, hogy noha a szolgáltatók nem egyértelműen rajonganak az eSIM-ért, úgymond „annak a meglévő üzleti modellekre gyakorolt bomlasztó hatása miatt”, az okostelefon-gyártók növekvő támogatása viszont további nyomást fog gyakorolni a szolgáltatókra.

Prototípusként már itt az iSIM is, de még nem szabványosított

Az iSIM(integrált SIM) technológia lesz a következő lépcsőfok a SIM-kártya történelemben, az első prototípus bemutatására egy éve került sor. Az iSIM technológia komoly előrelépés a jelenlegi, külön processzort igénylő eSIM megoldásokhoz képest.

Azon kívül, hogy egyaránt előnyt jelent az előfizetők és a távközlési szolgáltatók számára, lehetővé teszi a mobilszolgáltatások integrálását a telefonokon kívüli egyéb eszközökbe, laptopokba, tabletekbe, VR- és IoT-alapú, hordható és sok más digitális eszközbe is.

Az iSIM ugyanis az eSIM-funkciókat a készülék fő processzorába ágyazza, ami magasabb fokú rendszerintegrációt, nagyobb teljesítményt és memóriakapacitást tesz lehetővé. A jelenleg legfejlettebbnek számító eSIM-ek is beágyazott SIM-ek, de az eSIM külön chipen működik, amire az iSIM esetében nincs szükség, ahogyan a SIM-szolgáltatások számára elkülönített helyre sem.

eSIM

Az iSIM technológia kereskedelmi forgalomba hozatala a nem fizikai SIM megoldások árának a csökkenését eredményezheti. Terjedésének egyik fő akadálya ugyanakkor, hogy az iSIM technológiára nincs még iparági szabvány.

Márpedig enélkül a gyártók nem lesznek hajlandók kockáztatni a kereskedelmi szintű bevezetést, egészen addig, amíg meg nem születik egy kimondottan iSIM-specifikus szabvány. Ez sem állítja meg a fejlődést, az iSIM technológia is növekedni fog a következő tíz évben, de csak a szabványosítás után 15-20 évvel várható, hogy erős versenytársa lesz majd az eSIM-nek.

A hazai szolgáltatók mindegyike eSIM-képes

Itthon elsőként 2018-ban vált elérhetővé az eSIM, akkoriban még csak a Magyar Telekom tette eSIM-képessé a hálózatát és kezdett ilyen eszközöket is forgalmazni. Versenytársai három évvel később tették meg ugyanezt, előbb a Vodafone, majd két lépcsőben tette elérhetővé előfizetői számára a Telenor, amely időközben Yettel márkanévre váltott.

eSim kislexikon