Sokféle gyártótól származó biztonsági technológiák szakértői központja nyílt Budapesten. Az Enterprise Security Centert(ESC) a globális szoftverpiac meghatározó cégének számító Micro Focus hozta létre és a Novell PSH csapata működteti. Az új részleg műszaki és értékesítési támogatást is nyújt az ügyfeleknek és a viszonteladóknak.

Biztonsági szoftver

IT-biztonsági kompetenciaközpontot hozott létre Budapesten a világ hetedik legnagyobb szoftvercégcsoportjának számító Micro Focus. A brit társaság az utóbbi időben számos korábbi konkurensének a technológiáit szerezte meg, köztük az Attachmate, a Borland, a NetIQ és a Novell megoldásait. Tavaly pedig a HP szétválással létrehozott nagyvállalati HPE szoftveres üzletágától vett át technológiákat.

Jövőre létszámduplázásra készülnek

„A HPE szoftveres üzletága átvételének, illetve az előző években végrehajtott, egyéb akvizícióinknak köszönhetően a Micro Focus a világ egyik meghatározó, tisztán szoftverekkel foglalkozó vállalatává nőtte ki magát. A meglehetősen széles portfólióból az ügyfelek a most létrehozott Enterprise Security Center szakemberei segítségével választhatnak” – emelte ki a bejelentés alkalmából tartott tájékoztatón Gur Nedivi, a Micro Focus EMEA régiójának feltörekvő piacaiért felelős értékesítési igazgatója.

Októberi nyitással a kompetenciaközpontot a Novell Professzionális Szolgáltatások Kft. tízfős, külön erre a célra válogatott szakértői csapata működteti – jelentette be Szittya Tamás a Novell Magyarország Dél-Kelet Európáért felelős regionális igazgatója. Hozzátette a várható igényekre tekintettel jövőre várhatóan megduplázzák a létszámot. A biztonsági termékek megfelelő kiválasztása ugyanis sok kompetenciát igényel. Terveik szerint a szakértői központ a viszonteladóknak és az ügyfeleknek egyaránt nyújt műszaki és kereskedelmi támogatást. Az, hogy a csapat műszaki és kereskedelmi ismeretekkel egyaránt rendelkezik, visszahozza az egykor népszerű mérnök-üzletkötő fogalmát.

Novembertől jön az új viszonteladói rendszer

A műszaki támogatás magában foglalja a rendszertervezést, értékesítést megelőző termékbemutatókat, az esetleges káresemények kezelését is, a kereskedelmi szintű szakértelem pedig az árazásban, licencelésben segít. November elsejétől új viszonteladói rendszert is bevezet Magyarországon a Micro Focus.

Szittya Tamás szerint az utóbbi években jelentősen átrendeződött a céges biztonsági piac, sok régi név eltűnt a palettáról, miközben az igény egyre nagyobb az ilyen jellegű szolgáltatások iránt, emiatt a következő években a forgalom két-háromszoros növekedésével számolnak.

Kérdésünkre elmondta továbbá, hogy a kompetenciaközpont egyelőre nem kíván kiberbiztonsági központ(SOC- Security Operations Center) szerepet is betölteni. Ezt most még elsősorban a partnerektől várják el, de ha az ügyfelektől felmerül iránta az igény, nyitottak lesznek rá.
Márpedig a cégeknek nagy szükségük van a szakértői támogatásra, mivel a kibertámadások száma
folyamatosan nő. Az ilyen jellegű támadások már 2015-ben 3 ezer milliárd dollárnyi kárt okoztak, ez az érték három éven belül becslések szerint megduplázódhat. Ezzel egyidejűleg a kiberbiztonsági szakemberek iránt is fokozódik az igény, így három éven belül várhatóan a jelenlegi triplájára, 3,5 millióra nő a betöltetlen munkahelyek száma.

„A munkaerőhiány itthon is akut probléma, amit az oktatásba való bekapcsolódással próbálunk enyhíteni” – válaszolta a digitrend-i kérdésére Szittya Tamás. Hozzátette, a gondok enyhítésére a cég részt vesz a Pécsi Tudományegyetem Duális Képzési programjában. Az onnan kikerülő friss diplomásoknak pedig nem kell messzire menniük. Az ott szerzett tudásukkal, gyakorlati tapasztalatot már a 2015-ben megnyitott pécsi irodában is szerezhetnek.

Mi van az ESC portfóliójában?

Az Enterprise Security Center portfoliója magában foglalja az adatok, az alkalmazások és a végpontok védelméért felelős szoftvereket, a személyazonosság- és hozzáféréskezelési termékeket, valamint a biztonsági műveleteket (Security Operations) végző eszközöket is, amelyek jól integrálhatók egymással. A végponti védelmet a ZENworks, a személyazonosságok és a hozzáférések kezelését a NetIQ termékek biztosítják.

A HPE szoftveres üzletágának átvételével már a Micro Focus portfóliójába tartozik többek között a vállalati adatbiztonságot támogató Voltage és az Atalla. Utóbbi a FIPS 140-2 szabványnak megfelelő, 3. szintű hardveres titkosítást kínáló eszköz. A Voltage termékcsaládban pedig olyan szoftverek találhatók, amelyek a felhőben és a helyszínen tárolt levelek, fájlok és egyéb érzékeny adatok védelmét biztosítják, segítve az európai adatbiztonsági előírások, a GDPR követelményeinek a teljesítését.

Az alkalmazások biztonságáért a Fortify termékek felelnek, amelyek képesek feltérképezni, elemezni és jól átlátható formában megjeleníteni az alkalmazásokban található sebezhetőségeket. A Security Operations feladatok ellátásában pedig az ArcSight termékvonal támogatja a cégeket, ami nemcsak értesít a biztonsági incidensekről, hanem a fenyegetések elhárításában is részt vesz. A kompetenciaközpont tudása az ArcSight-éhoz hasonló funkciókkal rendelkező Sentinel biztonsági információ- és eseménykezelő rendszerre is kiterjed.

A portfólióban olyan megoldások is megtalálhatók, amelyek a nagygépes alkalmazások biztonságos és kényelmes használatát teszik lehetővé. Professzionális eszközök állnak rendelkezésre a szoftverfejlesztési és tesztelési folyamatokhoz is.