A régión belül elsőként Budapesten, indul szakirányú továbbképzés a blokklánc technológiával kapcsolatban. A képzésre március elejétől jelentkezhetnek a legalább alapképzésben, vagy korábbi főiskolai képzésben szerzett diplomával rendelkezők. A tényleges oktatás idén szeptemberben indul.

Blokklánc képzés

Az oktatás a tatabányai Edutus Egyetem(korábbi Modern Üzleti Tudományok Főiskolája) budapesti kampuszán folyik majd. Az oktatás egyes tématerületeit a Blockchaineum, a SolidityServices, és az NLV8 szakértői vezetik.

A blokkláncokban rejlő üzleti lehetőségek igen szerteágazók, ám iparági szakértők egyöntetű véleménye szerint további elterjedésük legfőbb gátja, hogy az üzleti világ meghatározó szereplői nem ismerik kellőképpen a blockchain működési alapelveit, logikáját, irányultságát és a benne rejlő fejlődési lehetőségeket.

A nagyvállalatoknak már közel a kétharmada tervezi a blokklánc technológia valamilyen szintű alkalmazását a világ számos országában– állapítja meg a Juniper Research.A brit piackutató legfrissebb elemzése szerint a blokkláncban fantáziát látó társaságok közel egynegyede már elmozdult a koncepciós pontról a teszt és a kereskedelmi szintű megvalósítás irányába.

Jelentős a változás a felhasználási területeken is, ahol a pénzügyi jellegű alkalmazások mellé egyre inkább felzárkóznak a gazdaság más ágazatai, köztük a logisztika, az energia-, közműágazat, az egészségügy és a gyáripar. Egyre nagyobb jelentőséget kap a technológia az üzleti jellegű szerződéskötések korszerűsödésében, az okosszerződések alkalmazásában.

A szakértők ugyanakkor úgy látják az igazi áttörés még várat magára, ami nem meglepő, hiszen, mint arra egy másik tanulmány, a PwC-é is rámutat a szabályozási hiátusok, valamint az új technológia iránt megnyilvánuló bizalomhiány még komolyan akadályozza a gyorsabb terjedést. A blockchain iránti bizalom hiánya itthon is jellemző. A technológiát egyelőre kevesen ismerik a valódi mélységében, kevés a hozzáértő fejlesztő is.