Új napelemeket telepítettek a Lenovo üllői gyárában, ahol az innovációs központban már 100 százalékban napenergiával tesztelhető a szuperszámítógépes megoldások (HPC) terhelése.

Bővül a Lenovo-gyár napelem-kapacitása

A Lenovo két éve átadott üllői üzemében az új napelemek révén a teljes napenergia-kapacitás 3 megawattra (MW) nőtt, ami felér azzal, hogy egy elektromos autó több mint 17 ezer kilométeres utat tegyen meg.

A gyár területén lévő két épületben összesen már 5072 napelem működik, ami része a Lenovo globális kibocsátás csökkentő tervének. Ennek részeként a vállalat jelenleg 17 megawattnyi napelemes kollektort működtet és további létesítmények létrehozását vizsgálja Brazíliában, Mexikóban és Kínában.

„Az ügyfelek vásárlói magatartása is jelentősen változik a fenntarthatóság érdekében. Európai ügyfeleink például HPC koncepciókat is tesztelhetnek a 100%-ban megújuló energiával működtethető innovációs központunkban.

Ezt követően rendszereiket egy fenntarthatóbb létesítményben gyárthatják le, és a régión belül fenntarthatóbb szállítási módok és csomagolási szolgáltatások segítségével szállíthatják el, ami a szállítási kilométerek és a kibocsátások minimalizálását is támogatja” – mondta Stefan Brechling Larsen, a Lenovo globális fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős vezetője.

Hozzáteszi, hogy az ügyfeleknek lehetőségük van szén-dioxid-kompenzációs kreditek vásárlására is, amellyel kompenzálhatják a technológiai vásárlásaik átlagos életciklusához kapcsolódó becsült CO2-kibocsátást.

Innovációk a fenntarthatóságban

A cégnél a különféle technológiákat úgy tervezték, hogy az ügyfelek fenntarthatósági céljait a telepítést követően is támogassák. A Lenovo Neptune elnevezésű közvetlen folyadékhűtési technológiája például 95%-os hőelvezetési hatékonyságot és akár 40%-kal alacsonyabb energiafogyasztást biztosít.

A technológia első európai teszt- és bemutatóközpontja a HPC-re és mesterséges intelligenciára (AI) szakosodott üllői innovációs központban található, ahol az ügyfelek még a vásárlás előtt megtapasztalhatják a megoldások hatékonyságát.

Magyarországon van a Lenovo Value Recovery Service szolgáltatásának európai központja is, ahol a visszaküldött Lenovo berendezéseket felújítják, és a szolgáltatás keretein belül új tanúsítványt kapnak.

A vállalat ily módon támogatja a körforgásos gazdaságot, csökkentve az elektromos hulladékot, és lehetővé téve a vállalati hardverek megfizethető árú beszerzését is.

Az üllői üzemben ez idáig fejlesztették a fűtésszigetelést, új világításérzékelőket építettek be, és újrahasznosítják a légkompresszorok hőjét. A gyártóházból származó hőt a gyártóterek melegen tartására, míg télen a hideg külső levegőt hűtésre használják, ami csökkenti az energiaköltségeket.

A fizikai gyártás során a Lenovo által kifejlesztett alacsony hőmérsékletű forrasztási (LTS) eljárást használják. Az LTS eljárással a forrasztási hő legfeljebb 180 Celsius-fokos, ami 70 fokkal alacsonyabb a korábbi módszerhez képest, így csökken a gyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás.

Az üllői gyár az indulása óta 1,5 millió munkaállomást és szervert szállított több mint 2500 ügyfélnek 70 piacon az EMEA-régióban.