A német iparvállalat tavaly globálisan mintegy 700 millió eurót fordított az e-mobilitással és üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztésekre.

Budapest lehet a Bosch k+f központja
Forrás: Bosch

Az autóipar egyik meghatározó trendje manapság az elektromobilitás, ami a Boschnál is egyre fontosabb üzleti területté válik. Az elektromos megoldásokban már ma is igen széles körű a csoport portfoliója, ami az eBike-tól az építőipari munkagépekig, a szilícium-karbid chiptől a teljesen integrált e-tengelyig, a legkisebb városi autótól a nagyméretű tehergépjárművekig terjed.

Idén adják át a budapesti fejlesztőközpont második campusát

A cégcsoport eddig már 5 milliárd eurót költött az elektromobilitással és üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztésekre. Az e-mobilitási profilba a magyarországi érdekeltségeit is bevonja a német nagyvállalat.

„Célunk, hogy Budapest Kelet-Közép-Európa kutatás-fejlesztési központja legyen az elektromos- és hibrid hajtásláncok, valamint az egyéb műszaki megoldások fejlesztése révén” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

A vállalat budapesti telephelyén a mild hibridektől (48 V-os, rásegítéses rendszer) a teljesen elektromos autókig az elektromos hajtáslánc szinte összes komponensét fejlesztik, beleértve az elektromos motorok és inverterek komponenseit, az energiamenedzsment rendszereket, valamint a töltőelektronikát is.

A tisztán akkumulátoros technológia mellett a cég meghatározó szerepet tölt be az üzemanyagcellás hajtásrendszer-technológiát érintő fejlesztésekben. Ezen fejlesztések legfontosabb központja Németország, de már a Budapesten is dolgoznak a témán, nálunk többek között az üzemanyagcella feltöltő kompresszorának az elektronikáját és mechanikáját fejlesztik.

Csak Budapesten háromezren dolgoznak a jövő autóipari technológiáin, ebből több száz mérnök kifejezetten az elektromobilitással összefüggő fejlesztésekkel foglalkozik. A vállalat most épülő, új campusa az elektromobilitáshoz és az autonóm járművekhez köthető kutatás-fejlesztések újabb fontos helyszíne lesz. Az új létesítmény várhatóan az idei év második felére készül el.

Egyetemi kutatói kapacitásokat is bevon a cég

A Bosch Magyarországon az ipari és az akadémiai szféra együttműködésével folytatja fejlesztéseit, összekapcsolva az egyetemi alkalmazott kutatást és az ipari fejlesztéseket. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Miskolci Egyetem közös e-mobilitási projektjében a motorok hűtéséhez új gyártási eljárás és alkatrész született.

A vállalat miskolci autóipari telephelye a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. a k+f tevékenység mellett fontos e-mobilitási gyártóközpont is, újgenerációs termékei között ott van a fékrásegítő motor és a menetstabilizátor. Az autóipari komponensek mellett a gyár fontos terméke az eBike-okhoz készülő elektromos hajtás is, amelyhez az akkumulátorokat a cégcsoport másik miskolci üzeme, a Robert Bosch PowerTool Kft. fejleszti és gyártja.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. ettől az évtől további e-mobilitáshoz kapcsolódó alkatrészek, például új generációs inverterek gyártását tervezi. A Robert Bosch Automotive Steering Kft. pedig összesen 70 ezer négyzetméter termelési és logisztikai területet, valamint egy integrált, modern szolgáltatóközpontot és irodai területet alakít ki Makláron. A gyártóbázison elektromos kormánymű-rendszereket gyártanak majd. Ezek működnek együtt az automatizált vezetés egyik kulcselemének számító asszisztensrendszerekkel.