Jövő évtől visszaköltözik a technológiai ipar Cannes- ba, 2022.február 10-12. között ugyanis a francia város ad helyszínt az első globális mesterséges intelligencia(AI) tematikájú világfesztiválnak.

Cannes, AI világfesztivál

A francia filmfesztivál fővárosaként ismert Cannes 1996-tól tíz éven át fogadta a mobilipar szereplőit, itt rendezték meg az ágazat világkonferenciáját az MWC-t, mielőtt az a mostani helyszínre Barcelonába költözött.

Jövő februártól pedig egy újabb technológiai esemény költözik a tengerparti városba. A The World AI Cannes Festivalt(WAICF) a Corp Agency szervezi, amely a Big Data Paris & AI Paris,a Quantum Business Europe és a Voice Tech Paris események szervezője is, társszervező a város konferenciaszervezője a Cannes Palais des Festivals et Congrès, továbbá az Institut EuropIA, Cannes városa és az Alpes-Maritimes megyei tanács.

Hibrid módon lesz látogatható

A nagynevű nemzetközi előadókat, egyedi projekteket felvonultató háromnapos rendezvényen való részvételt már eleve hibrid módon tervezik, vagyis, aki tud, jöhet személyesen, vagy bekapcsolódhat online.

A világ első mesterséges intelligencia tematikájú világfesztiválja a szakértőket, az üzleti világot és a nagyközönséget egyaránt megcélozza. A kiállítással egybekötött rendezvény első két napján stratégiai konferenciák, workshopok lesznek, kapcsolatépítési programok AI-szakértőkkel, startupokkal és a témában már jártas vállalatokkal. A zárónapon az esemény megnyílik a nagyközönség számára is különféle ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal.

A rendezvényre a tervek szerint 120 előadót és 140 kiállító céget, 20 ezer helyszíni és 50 ezer online látogatót várnak. A leginnovatívabb projekteket a Cannes Neurons Awards díjakkal ismerik el.

A WAICF célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a mesterséges intelligencia körüli főbb gazdasági, emberi és társadalmi kérdésekre. A mesterséges intelligencia kulcsszereplői most először találkoznak Európa legnagyobb technológiai klasztere, Sophia Antipolis szomszédságában. A régióban több mint 300 nemzetközi kutató él, az ottani első AI-profilú létesítmény – a Maison de l’Intelligence Artificielle, amelynek célja az AI népszerűsítése, de ott található az AI emberre gyakorolt hatásainak első megfigyelőközpontja (OTESIA), amely a négy Interdiszciplináris AI intézet egyike. Ott rendezik a SophIA csúcstalálkozót, ami a szakterület egyik legfontosabb tudományos eseményének számít.

A mesterséges intelligencia már ott van a mindennapjainkban

A mesterséges intelligencia napjainkban az üzleti világ és a mindennapi életünk ismert tényezőjévé vált. A digitális technológiákat már egyre szélesebb körben alkalmazzák, amit a világjárvány csak felgyorsított.

Ennek részeként az AI mély átalakulást hajt végre mind a gazdaságban, mind a társadalomban. Az IDC adatai szerint az AI-ra fordított kiadások 2022-ben várhatóan elérik a 78 milliárd dollárt, ami 2018 óta háromszoros növekedést jelent.

Az AI sokféle területen kínál megoldásokat, legyen szó az ipari termelékenység optimalizálásáról, a jólét javításáról, de segít megválaszolni az olyan globális kihívásokat is, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség megőrzése, a fogyó erőforrások és az egészségügyi válságok. Alkalmazásai azonban számos kérdést és akadályt vetnek fel, különös tekintettel a személyes és az adatvédelemre.