Elindult a jelentkezés a fotózást és filmkészítést tanuló diákoknak szóló legújabb fejlesztőprogramra. A profik pedig letölthetik a számos innovációt hozó firmware frissítéseket.

Canon programok

Két fontos bejelentést is tett a napokban a japán gyártó. Idén is lesz Canon tréning- és fejlesztőprogram a fotózást és filmkészítést tanuló diákok számára. A korábbi évekhez hasonlóan a pályázati időszak hosszú, hogy legyen idő készülni, portfóliót válogatni, és összeállítani a pályázatot. (Az angol nyelvű képzésre a jelentkezéseket április 1- június 9. között fogadják.)

A kiválasztottak mentorokkal készülhetnek az oktatássorozatra

A Canon EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió számos országából pályáznak rendszeresen fiatalok, akik közül a profi fotósokból álló zsűri döntése alapján 250-en vehetnek részt a szeptember elejére tervezett négynapos programban.

A sikeres pályázók a nyáron profi mentorral készülhetnek elő az oktatássorozatra. Virtuális portfóliószemlék során visszajelzést kapnak a profi fotósoktól, akik a webináriumok során bemutatják a saját munkájukat, megosztják tapasztalataikat, és tanácsokat adnak a fotós munka világából is.

A program intenzív tanulást és gyakorlást jelent, workshopokkal és kiállításokkal. Tavalyelőtt még élőben és személyes részvétellel zajlottak a foglalkozások a franciaországi Perpignan-ban a Visa pour l’image fesztiválon. A járványhelyzet azonban ezeket a programokat is online platformra kényszerítette.

Új lehetőségek profi gépekhez

A felhasználói visszajelzésekre reagálva firmware-frissítés révén a Canon új fényképezési és videokészítési lehetőségeket kínál az EOS R rendszer tükör nélküli és professzionális DSLR fényképezőgépek felhasználói számára.

A cég európai részlege ennek kapcsán bejelentette az EOS R5(firmware v1.3), az EOS R6 (firmware v1.3) és az EOS-1D X Mark III (firmware v1.4) frissítéseket, amelyek egyszerűsítik a munkafolyamatokat és nagyobb kreatív szabadságot adnak a felhasználóknak.

Az EOS R5-höz számos frissítés jött, beleértve a Full HD 120p-t és a fényképezőgép még jobb testreszabhatóságának a támogatását. A felhasználók mostantól a személyre szabott fényképezőgép-beállításokat memóriakártyára menthetik, és ezeket át tudják másolni egy másik fényképezőgépre is.

Arra is van lehetőség, hogy fényképezés közben a fotós kikapcsolja az LCD-monitort, és azt csak a lejátszáshoz használja, a szokásos DSLR-stílusú üzemeltetés mellett. Mind az EOS R5, mind az EOS R6 esetében a firmware teljes idejű manuális támogatást nyújt az RF objektívekhez, lehetővé téve a fotósok számára, hogy Servo AF üzemmódban felülírják az RF objektívek fókuszát.

Egyszerűsített munkafolyamatok

Az EOS R5 új Protect Image Transfer funkciójának köszönhetően a professzionális fotósok a fényképeket megóvhatják a véletlen törléstől és gyorsan meg is oszthatják. A funkció ugyanis lehetővé teszi a védett képek zárolását és FTP-n keresztüli továbbítását. A képátvitel folyamatát az EOS-1D X Mark III-tól kezdve az EOS R5-ös modellen át a profi fotósok mostantól a kijelzőn követhetik nyomon.

Ez a firmware lehetővé teszi alacsony bitsebességű RAW-filmek készítését, csökkentve a RAW-videofájlok méretét, ami gyorsabbá teszi a fájlátvitelt az EOS R5 és az EOS-1D X Mark III esetén. A frissítés emellett tovább javítja az EOS R5 videokészítési képességét, az összes Canon Cinema EOS fényképezőgép által használtCanon Log 3 beállítás hozzáadásával.

A log gammagörbe nagyobb dinamikatartományt, megnövelt színszerkesztési képességeket és könnyebb fájlkezelést tesz lehetővé. A felvétel formátumok még nagyobb rugalmassága érdekében ez a firmware megnyitja az alacsonyabb bitsebességű IPB filmezés lehetőségét mindegyik felsorolt gépen, kisméretű és könnyen megosztható videofájlokat hozva létre.

A Canon a jövőbeni frissítések során további új funkciók létrehozatalát tervezi erre a három modellre, beleértve a Canon Log 3 beállítás bevezetését az EOS R6 és az EOS-1D X Mark III modellekre – áll a gyártó közleményében.