Az üzemmérnök-informatikus alapképzés(BProf) szakmai gyakorlóhelyeinek a megteremtése érdekében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara(VIK) nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel.

BME a Bprof képzésben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2018 szeptemberében elsőként indította el a BProf üzemmérnök-informatikus alapképzést, amelynek képzési időtartama 6 szemeszter.

Idén ősszel indul az első fecskék gyakorlati képzése

Az új képzés célja a hazai informatikus szakemberhiány csökkentése, a gazdaság számára megfelelő mennyiségű és minőségű informatikus szakember képzése. Idén szeptemberben már több mint 100 diák kezdi meg a képzés utolsó 2 félévét, amelynek jelentős részét a hallgatók vállalatoknál töltik.

Ez biztosítja a diákok számára a közvetlen gyakorlati tapasztalat megszerzését, és lehetőséget ad arra is, hogy – kölcsönös elégedettség esetén – a hallgató a képzés lezárultával a vállalatnál helyezkedjen el. A hallgatók gyakorlati képzéséhez szükséges vállalati partnerek szakmai gyakorlóhelyként való bevonásáról a BME VIK a napokban együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel.

A szervezet 1995-ben alakult, a BME VIK Schönherz Zoltán kollégiumában, szakmai, azon belül is kiemelten az informatikai jellegű diákmunkák közvetítésére specializálódtak. Eredetileg a BME diákjait alkalmazták, de a céges partnerek számának és igényeinek növekedésével párhuzamosan szélesítették a tagsági keretüket, és ma már bármelyik egyetem hallgatói számára kínálnak különböző diákmunkákat.

Szerepük kétirányú: az egyetemistákat szakmai tapasztalatokhoz és bevételi forráshoz juttatni, a céges partnereknek pedig humán erőforrást és utánpótlást biztosítani. A budapesti telephelyük mellett 2004-ben Debrecenben, 2011-ben Miskolcon, 2013-ban pedig Pécsett nyitottak további kirendeltségeket.

Az indulás óta a rajtuk keresztül dolgozó diákok közel háromnegyede kapott ajánlatot diplomaszerzés után attól a cégtől, amelynél azelőtt diákmunkát vállalt. Legutóbbi összesítésük szerint 2018-ban, 529 partnerük 811 projektjén összesen 3735 diákjuk dolgozott.