A Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának az elnöke Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem(BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának(VIK) dékánja.

Charaf HassanA Vodafone Magyarország Zrt. Charaf Hassant kérte fel a Vodafone Alapítvány megüresedett elnöki tisztségének betöltésére, így a BME-VIK dékánja támogatja a következő 5 évben az Alapítvány legfontosabb programjait: a digitális kompetenciafejlesztést és a társadalmi esélyegyenlőség digitalizáció segítségével való megteremtését.

 

„Rendkívül inspiráló, hogy a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnökeként az eddigi munkámat is meghatározó területekkel, az innovációval és a digitális megoldásokkal a társadalmi hasznosság és az esélyegyenlőség perspektívájából foglalkozhatok majd. Hiszem, hogy a technológia és a digitalizáció társadalmilag fontos és hasznos ügyek szolgálatába állíthatók. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy rengeteg olyan innováció és kreatív kezdeményezés van hazánkban,amelyek égető társadalmi problémákra keresik a megoldást – a mi feladatunk, hogy ezeket megtaláljuk és a saját eszközeinkkel támogassuk” – mondja Charaf Hassan.

Az új kuratóriumi elnök a mobilalkalmazások fejlesztésének nemzetközileg is elismert szakértője, aki 2019. augusztus 1. óta tölti be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékáni pozícióját.

Charaf Hassan 1992-ben szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen. Tudományos, fejlesztői és oktatási tevékenysége a szoftverfejlesztéshez kötődik: szoftverprojektek sorozatát vezette már, amelyek a vezető hazai informatikai vállalatoktól a kis- és középvállalatokon keresztül a külföldi partnerekig terjednek.

Munkájával számos informatikai fejlesztés széleskörű hasznosítását segítette elő, a kezdetek óta támogatja és alakítja az ipar és a felsőoktatás együttműködését. Meghatározó képviselője a fejlesztésorientált és hallgatóközpontú informatikai oktatásnak. 2018 óta pedig tagja a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökségének.

Az alapítványról

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg működését a vállalat globális felelősségvállalási politikájának részeként, azóta pedig közel 2 milliárd forint támogatást osztott ki civil partnerei között.

Az adományozáson túl egyre fontosabb szerepet töltenek be a szakmai jellegű társadalmi programok az alapítvány működésében. Ide sorolható az évente meghirdetett Vodafone Digitális Díj elnevezésű verseny, amelyben a kiemelkedő innovátorokat keresik és támogatják.

Az Alapítvány kiemelt kezdeményezései közé tartozik a mentőhívást segítő ÉletMentő applikáció, a kapcsolati erőszak áldozatait és környezetüket támogató innováció, a BrightSky alkalmazás vagy az Alapítvány e-learning felülete, az E-skola, ahol szülők és pedagógusok egyaránt lehetőséget kapnak digitális tudásuk fejlesztésére.