A Telenor Hungary Zrt. is készül az 5G-korszakra. Ebben az sem akadályozza, ha a hazai piacon ő marad az egyetlen csak mobilhálózaton(mobile only) szolgáltató cég. A technológiaváltást pedig segíthetné újabb hálózatmegosztás.

Telenor GSM történelem

Időutazásra hívta az újságírókat a Telenor. Március 27-én lesz 25 éve annak, hogy a cég jogelődje a Pannon GSM 22 bázisállomással elindította az első kereskedelmi GSM-szolgáltatást Magyarországon.
A múltra Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes emlékezett, aki az első alkalmazottja volt az – 50 millió dollárba került koncessziót – 1993 augusztusában elnyerő társaságnak.

A GSM-technológia hozott először versenyt a hazai távközlésbe

A cég megjelenésével indulhatott el a verseny a hazai távközlésben. Az akkori egyedüli versenytárs a Westel 900 három nappal később szállt be a piacra. A további konkurens, a Vodafone belépésére pedig 5 évet kellett várni.

Az induláskor komoly feladatnak ígérkezett a hálózat mielőbbi országossá fejlesztése, amihez végül a mikrohullámú technológiát tudták segítségül hívni. Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes, aki szintén ott volt az indulásnál, elmondta, hogy cégük e téren komoly hátrányból indult, mivel a versenytársnak már volt működőképes mikrohullámú hálózata a nagyobb vidéki városokban.

A Pannonnak végül az akkor még kisebbségi tulajdonos norvég Telenor fejlesztése hozta a megoldást. Ezzel tudták viszonylag rövid idő alatt szolgáltatásra alkalmassá tenni az Antenna Hungária analóg mikrohullámú hálózatát.

Az elmúlt negyedszázad 25 év alatt folyamatosan és ütemesen fejlődött itthon a mobilkommunikáció. A feltöltőkártyák tesztüzemével 1997-ben jelentkezett a cég, ami 6 évvel később hozott üzleti sikert, 2003-ban már az összes előfizetésen belül 78,8 százalék volt a prepaid kártyák aránya.

A mobilinternet megjelenése pedig azóta jelentősen átrendezte a piacot, a feltöltőkártyás ügyfelek aránya már nem éri el az 50 százalékot. Ami pedig az előfizetések alakulását illeti, az elején jól alábecsülték annak várható nagyságát, 2000-re jó esetben 100 ezer előfizetővel számoltak. A technológia egyre népszerűbbé és megfizethetőbbé válásával viszont már 1998-ban túljutottak az egy milliomodik előfizetőn. Jelenleg ennek valamivel több mint a háromszorosa a cég ügyfélszáma.

Míg a 90-es években a hangátvitel, ma már az adatforgalom a meghatározó, 2012-ben már átlagosan havi 1 millió gigabájt feletti az adatforgalmat mértek a Telenornál. Az utóbbi három évben pedig folyamatosan növekszik az adatforgalom a szolgáltató Hipernet hálózatán. Tavaly közel kétszer magasabb volt az adatforgalom 2017-hez képest; júniusban már átlépte a havi 10 millió gigabájtot.

Készülnek az 5G korszakra

A versenytársakkal ellentétben a Telenor még nem kezdett az 5G technológiát érintő látványos tesztekbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tervezne az újabb generációváltással, amiben ismét szóba jöhetne a 4G-nél már bevált hálózatmegosztás is.

A Magyarországon működő 4G hálózatok sebessége világszinten is kiemelkedő, Európában pedig a harmadik legjobb, és a lefedettséget tekintve is a top 3-ban van az ország. Ahhoz azonban, hogy ezt a minőséget és gyorsaságot elérték a hazai szolgáltatók, Drozdy Győző szerint szerepe volt annak is, hogy a 4Ghálózat kiépítésekor saját kezdeményezés alapján a Telenor és a Telekom hálózatmegosztási megállapodást. kötött.

Az 5G szabvány már eleve tartalmazza a hálózatmegosztásra vonatkozó specifikációkat, így önmagában is ösztönözheti erre a lépésre a piaci szereplőket, műszaki és gazdaságossági szempontból egyaránt. Mindaddig azonban nincs értelme erről tárgyalásokat folytatni, amíg nincsenek meg hozzá a frekvenciák – tette hozzá Drozdy Győző.

A hálózatmegosztás ugyanakkor nem érinti az alap-, vagyis a maghálózatot, inkább az 5G által igényelt nagyobb sűrűségű bázisállomások, rádiós kapcsolatok racionalizálásában segít. Megjegyezte még, hogy a megosztható 5G hálózati elemek sokkal szélesebb frekvenciatartományokat képesek kezelni, mint amennyit az adott frekvenciával rendelkező operátor ténylegesen ki tud használni.

A tulajdonosváltás utáni jövőkép

A nemrégiben váratlanul tulajdonost váltott szolgáltató jövőképével kapcsolatban kérdeztük a két vezetőt. Drozdy Győző három területet sorolt fel stratégiai fókuszként. Az adatközpontúságot, vagyis a Hipernet hálózat fejlesztését, az ügyfélközpontúságot, valamint a munkáltatói márka erősítését. Utóbbira főként a fejlesztések által igényelt újabb és újabb szakemberek megszerzése miatt lesz szükség. Az ügyfélkiszolgálással kapcsolatban végrehajtott fejlesztéseiket pedig a közelmúltban több díjjal is elismerték.

Az adatközpontúsággal kapcsolatban kifejtette, hogy az 5G-re is mobile only módon készülnek, amiről már a korábbi 4G generációváltásnál bebizonyosodott, hogy képes helyettesíteni a vezetékes megoldásokat. Azóta a PC-alapú, valamint a mobilinternet teljesítményszintje közelít egymáshoz. Nem gondolja, ha világ a jövőben már csak az integrált vezetékes-mobil szolgáltatókról szólna.

Koller Görgy hozzátette, egyre inkább fenntartható lesz a csak mobil modell, mivel az 5G már képes lesz akár 10 Gbit/s sebességre is, amivel kiváltható az optikai hálózat.

Nem tervezik a hálózat cseréjét

Koller Györgyöt arról is kérdeztük, hogy mi lesz az időközben – biztonsági okokból bizonyos országok által megkérdőjelezett –- kínai gyártók által szállított hálózati elemekkel, illetve mely szállítókkal képzeli el a cég az 5G megvalósítását. (A maghálózatot a ZTE, a legutóbbi VoLTE hangtechnológiát pedig a Huawei telepítette a Telenornál.)

A műszaki vezérigazgató-helyettes a kérdés első felére elmondta, hogy annak idején a ZTE egyértelműen jó választás volt, amit a hálózatok minőségét mérő OpenSignal felmérései is igazolnak. A kínai gyártók megítélésében pedig azUSA-énál megengedőbb uniós álláspontot vallják magukénak.

Drozdy Győző ennek kapcsán megjegyezte, hogy a megrendelőknek sem tenne jót, ha a felére zsugorodna a szállítói piac, ahol ma négy cég, köztük a két kínai van jelen. Ha utóbbiak kiszorulnának a versenyből, az a fejlesztések lassulásával és a hálózati eszközök drágulásával járna. Ami pedig az 5G fejlesztéseket illeti, készülnek rá, de konkrét tulajdonosi döntések még nem születtek ezzel kapcsolatban.