A prototípusig már eljutott az akut légzési elégtelenségben szenvedő(ARDS) betegek hatékony gyógyításához szükséges úgynevezett tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés egyszerre húsznál több ember lélegeztetését is lehetővé teszi, kórházi környezeten kívül is.

Csoportos lélegeztetőrendszer

Sok súlyos állapotú koronavírus fertőzött életét mentheti meg világszerte az a hazai fejlesztésű csoportos lélegeztetőrendszer, amelynek a prototípusát magyar kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból, matematikusokból álló csapat dolgozott ki.

Költség- és munkaerőhatékony moduláris megoldás

Az egy éve indult projekt célja olyan moduláris rendszer kialakítása volt, amelyet krízishelyzetekben egyszerre nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg személyre szabott lélegeztetésére lehet használni.

A tömeg-lélegeztetés a páciens lélegeztetés hagyományos koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ami jóval túlmegy a koronavírus járvány első hulláma idején kialakított, úgynevezett társlélegeztetés koncepciónál.

A csoportos lélegeztetés koncepciójának a kidolgozásával egy jól skálázható, költséghatékony lélegeztetési megoldás jött létre, amellyel a járványok mellett egyéb veszélyhelyzetekben, akár tábori környezetben is több száz embert lehet egyszerre lélegeztetni.

A rendszer az egységesített szoftver megoldásaival az orvosi szakszemélyzet munkahatékonyságát is növeli, azáltal, hogy egyszerre sok páciens kis létszámú személyzettel történő monitorozására ad lehetőséget.

Azonnal szűri a fertőzött levegőt is

További pozitívuma a fejlesztésnek, hogy ellentétben a jelenleg használatos lélegeztetőgépekkel a kilélegzett fertőző levegő nem a közös kórházi légtérbe kerül, fokozott veszélynek kitéve a magas koncentrációjú, vírusokkal szennyezett levegőben dolgozó orvosokat. Az új tömeg-lélegeztető berendezés a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a közös légtérből, és szűri is, lényegesen csökkentve az ápoló személyzet megfertőződésének a kockázatát.

A jelenlegi berendezések csak egy embert képesek ellátni, így minden betegnek külön lélegeztetőgépet kell adni. Az új megoldás egy központi gázelvezető rendszerből és egy kisebb, pácienshez dedikált személyi lélegeztetőgépből áll.

A rendszer, amelyet 100 millió forinttal támogatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, eljutott a prototípus fázisba, gyártói kapacitással rendelkező ipari szereplők által gyorsan értékesíthető és van könnyen szállítható konténeres változata is.