Az üzleti szolgáltatások sorában megszokottaktól eltérő ajánlattal lépett a piacra a UPC Magyarország. „Digitális tanterem” néven az oktatás újkori követelményeinek megfelelő csomagot állított össze a helyi iskolák korszerűsítésére kész önkormányzatok, valamint a magániskolák számára.

Digitális tanterem

Rendhagyó tanórára hívták az újságírókat a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumba. Az újbudai oktatási intézményben mutatkozott be az országban először a távközlési cég új szolgáltatása, amely a tantermi eszközökön és tananyagon kívül a tanárok számára is kínál továbbképzési programot.

Mi van a csomagban?

Az oktatás digitalizálása már jó ideje van a technológiai cégek fókuszában, eddig elsősorban egyedi társadalmi felelősségvállalási kampányként lehetett hasonló kezdeményezésekkel találkozni. A mostani bejelentés eggyel tovább lép, a konstrukciót nem pályázati úton, hanem üzleti szolgáltatásként kívánja elérhetővé tenni. „Azon dolgozunk, hogy a szolgáltatás az ország minél több általános- és középiskolájába eljuthasson „ – emelte ki a rendhagyó tanórán Bodon Ildikó, a UPC Magyarország üzleti szolgáltatásokért felelős igazgatója.

A digitális tanterem felszerelése a klasszikus táblát kiváltó érintőképernyős kijelzőből , a vezérlő számítógépből, a tanár által használt notebookból, az osztály létszámával megegyező számú táblagépből , valamint az azok biztonságos tárolására és feltöltésére szolgáló szekrényből áll. A csomag része még az osztályteremben zárt wifi hálózatot biztosító router, a tananyagokhoz kapcsolódó szoftverek, valamint az oktatási keretrendszer (SEOS) is.

Még puskázni sem lehet

A Digitális Tanterem program eredményességéhez az eszközellátottság fejlesztésén túl további elemekre is szükség van. Fontos a pedagógusok digitális pedagógiai módszertani felkészültségének digitális kompetenciáinak a fejlesztése, beleértve a mobil- és az informatikai eszközök, szoftverek használatát. Utóbbinál kiemelt helyet kap a Word, a PowerPoint, vagy a Prezi, a Google eszközök, a felhő használata, valamint a SEOS classroom menedzsment-rendszer elsajátítása.

Az egyes tárgyak ismeretanyaga naprakészen, a megszokottnál több vizuális elemmel illusztrálva jut el a diákokhoz. A program a csoportmunkát pedig azzal támogatja, hogy a tanulók egy megosztott képernyőn keresztül közösen oldják meg a nekik kiosztott feladatokat.

A puskázás is kivédhető, mert a rendszer eltérő sorrendben küldi a feladatokat a diákok tabletjeire, a kérdésekre adandó válaszokat is „megkeveri”. A teszteket a rendszer azonnal kijavítja, a hibákat a tanárral együtt rögtön ki is tudják elemezni a tanulók.

Az újbudai minta

Újbuda Önkormányzata 2014 óta fejleszti a kerületben lévő iskolák digitális oktatási környezetét. A SmartSchool program keretében a kerületben a digitális tantermek eszközeinek beszerzése, üzembeállítása és működtetése mellett folyamatosan képzik az ezeket használó tanárokat mind a digitális kompetenciák, mind a digitális oktatási módszertani ismeretek terén. Ez utóbbiban együttműködnek a Magyar Digitális Oktatásért Egyesülettel. Mostanáig a XI. kerület hét iskolájában működik Digitális Tanterem, amelyeket az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit vállalkozás üzemeltet.