A digitalizált rendszerben az adatok kereshetően állnak a pilóták rendelkezésére, akik ezentúl nem papíron, hanem táblagépen jutnak hozzá a repüléshez szükséges információkhoz. A megoldás informatikai szolgáltatói hátterét T-Systems Magyarország látja el.

Wizz Air digitális dokumentáció

A biztonságos repülés érdekében már a felszállás előtt hatalmas adathalmaz keletkezik, amit a pilóták rendszereznek. Átnéznek és ellenőriznek minden információt, amire a levegőben töltött teljes idő alatt szükségük lehet: beleértve a repülési útvonalat, az időjárási viszonyokat, a repülőtereken alkalmazott eljárásokat.

Táblagépen követik a pilóták a repülési adatokat

Ezek egy része a fedélzeten eddig nyomtatott kézikönyvekben, papíralapú dokumentumokon vagy az ElectronicFlight Bag (EFB) rendszer korábbi változatában digitális formában volt elérhető. Apróságnak tűnő részlet, hogy ezeket a dokumentumokat a pilótáknak minden út során maguknál kell tartaniuk, ami akár 5 kilogramm, folyamatos frissítést igénylő papírmennyiséget is jelentett.

A WizzAir idén továbbfejlesztett EFB megoldása nemcsak a papíralapú dokumentáció mennyiségét csökkenti, hanem a digitalizált formával a személyzet is gyorsabban fér hozzá a számára szükséges információkhoz. A projekt keretében idén április végén közel 1500 tabletet kaptak a WizzAir pilótái.

Az új fejlesztés, amely a pilóták munkájának könnyítése mellett segít az üzemeltetési költségek alacsonyan tartásában is, modulárisan bővíthető adatbázist hoz létre. A repülés során különösen fontos a gyorsaság és az egyszerűség: az applikációk segítségével könnyedén jelenthetnek mindent, ami a repülési feladat teljesítésekor történik. A táblagépen rövidebb ideig tart a repülésre felkészülés, de az út során is folyamatosan használható a repülés paramétereinek a kiszámítására, a térképi adatokhoz való hozzáférésre.

Kritikus fontosságú a folyamatos hálózati kapcsolat és a biztonság

Az adatbázis létrehozása és az eszközök mellett a T-Systems, a Magyar Telekommal szoros együttműködésben olyan megoldást kínált a légitársaság számára, amely a repülőgépek folyamatos mozgása mellett is képes biztosítani az adatok elérését, bárhol a világon.

Fontos szempont, hogy a pilóták által használt eszközöknek az út során a különböző hálózatokhoz csatlakozva is stabil hálózati kapcsolattal kell rendelkezniük. Ehhez speciális világszerte használható adat SIM kártyákra van szükség.

Az adatszolgáltatás mellett legalább ennyire kritikus fontosságú a biztonság. Ennek érdekében mobileszköz-menedzsment (MDM) rendszert vesz igénybe a légitársaság, amely lehetővé teszi, hogy az adatokat tároló eszközöket központilag koordinálják.

A felhőalapú megoldás segítségével a táblagépeken lévő adatok távolról is kezelhetőek, így az üzemeltetést végző szakember számára, legyen szó bármilyen problémáról, könnyen elérhető az összes készülék. A támogatást és a szoftverek üzemeltetését a légitársaság számára a következő három évben a T-Systems nyújtja.