A robotikai rendszerekre és a drónokra fordított kiadások összértéke 2020-ban eléri a 128,7 milliárd dollárt, ami éves szinten 17,1 százalékos bővülést jelent. A következő években látványosan felgyorsul a növekedés üteme.

Három év múlva a robotokra és a drónokra költés értéke már meghaladja a 241,4 milliárd dollárt. A két termékkategória közül a nagyobb bevételre a robotikai rendszerek gyártói számíthatnak, idén ez az érték megközelítheti a 112,5 milliárd dollárt – derül ki az IDC friss előrejelzéséből.

Ma még a hardverekre fordítják a kiadások nagyobb részét

Igaz, hogy a drónokra fordított kiadások az amerikai piackutató szerint 2020-ban még alig haladják meg a 16 milliárd dollárt, de a növekedési ütem ebben a szegmensben nagyjából a duplája lesz a robotokénak. Előbbiben az éves bővülési rátát 33,3%-ra teszik a szakértők, utóbbiban 17,8%-ra.

A robotok piacán az összes költés 60 százalékát a hardveres vásárlások adják. Az ipari és a szolgáltató robotok együttes beszerzése 2020-ban meghaladja a 30 milliárd dollárt. A robotikával kapcsolatos szoftverkiadások nagy része a vezérlő és ellenőrző, valamint egyéb robotika-specifikus alkalmazások beszerzésére irányul.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos költések több szegmensre bonthatók, ideértve a rendszerintegrációt, az alkalmazáskezelést, a hardvertelepítést és támogatást. A szolgáltatásokra szánt kiadások az előrejelzések szerint valamivel gyorsabban növekednek (évi 21,3%), mint a szoftver- vagy a hardverköltségek (21,2%, illetve 15,5% ).

Itt is eljön a szoftvervezérelt megoldások kora

A szoftverfejlesztés az egyik legfontosabb trend, amely a robotikai ágazatot jelenleg alakítja. A megoldás szolgáltatók fokozatosan integrálják a kiegészítő –szoftver, vagy felhőalapú –funkciókat a robotikai rendszerekbe.

Ilyenre lehet példa egy eszközkezelő alkalmazás, amely valós időben figyeli a robotot, összehangolja a megoldásokat a modern operatív technológiával (OT) szemben támasztott jelenlegi elvárásokkal, megkönnyítve ezzel a műszakvezetők munkáját”- mondja téma kutatási igazgatója.

Hozzáteszi: legalább ilyen fontos jelenség a szoftvervezérelt robotika és drónmegoldások növekvő trendje. A cél az, hogy a komplex rendszerek túlléphessenek a hardverek által előírt korlátozásokon, és teljesen új, kereskedelmi szempontból életképes felhasználási területek nyílhassanak meg a technológiák előtt.

Az egyedi összeszerelő üzemekben folyó gyártás automatizálása szívja fel az idei robotikai rendszereladások közel felét, ami mintegy 53,8 milliárd dollárt jelent. A további nagy felvevő ágazatok közé sorolható a feldolgozó- és a nyersanyagipar, az egészségügy és a kiskereskedelem.

A 2019-2023-as időszakot figyelembe véve a robotikával kapcsolatos éves kiadások a leggyorsabban a nagykereskedelemben (30,5% ), a kiskereskedelemben (29,3% ) és az építőiparban(25,2%) növekednek.

Az ipari drónok drágulása várható

Annak ellenére, hogy közeledünk az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás felé, úgy tűnik, hogy a robotikai rendszerek egy jelentős részénél továbbra is érvényben maradnak a vámtarifák. Ez negatív hatással lesz mind a gyártási, mind a nyersanyagiparra, ahol nagyfokú a robotizáltság. Az egyéb kiegészítő vámok pedig még tovább lassíthatják az ipari jellegű robotizációs beruházásokat.

A drónokra fordított kiadásokban is több, mint 90 százalékban a hardveres beszerzések dominálnak majd. A szoftverjellegű vásárlásokat itt is főként a vezérlő és ellenőrző, valamint a drón specifikus alkalmazásokat, míg a szolgáltatási kiadások zöme az oktatásra képzésre megy majd a következő években. A drónszoftverek piaca mutatja majd a leggyorsabb ütemű éves növekedést (38,2% ), amit szorosan követ a szolgáltatások szegmense, míg tőlük kissé leszakad a hardver (32,8%).

A drónokra fordított lakossági kiadások teljes összege 2020-ban 6,5 milliárd dollár lesz, ami a globális drónpiac 40 százalékát jelenti. Az ipari felhasználók közül első helyen áll a közműágazat (1,9 milliárd dollár), az építőipar (1,4 milliárd dollár), valamint az összeszerelő- és nyersanyagipar(1,2-1,2 milliárd dollár).

Az IDC azt várja, hogy 2021-re a nyersanyagipar lekörözi mind az építő- , mind az összeszerelő ipart és válik a második legnagyobb drónfelhasználó ágazattá. A középtávú előrejelzésekben az elemzők a leggyorsabb növekedést a kormányoktól(63,4%) az oktatástól (55,9% ) és a helyi önkormányzatoktól (49,9%) várják.

A szakértők az ipari jellegű drónok piacán némi áremelkedést várnak az emelkedő export-import vámtarifák miatt, amit a dróngyártók áthárítanak a vevőkre. A konzumer piacon viszont a legtöbb gyártó inkább lenyeli a többletköltségeket, hogy fenntartsa a fogyasztói keresletet. A robotgyártóknak pedig mind az alapanyagokban, mint az importált alkatrészekben drágulással kell számolniuk.

Mindkét termék Ázsiában a legnépszerűbb

Ami a kereslet földrajzi megoszlását illeti, idén a drónok és robotok legnagyobb felvevőpiaca Kína lesz, hozzávetőlegesen 47 milliárd dollárnyi költéssel. Második helyen az ázsiai térség(Kína és Japán nélkül) áll 25,1 milliárd dollárral. Az Egyesült Államok a harmadik 17,5, majd Nyugat-Európa 14,4 milliárd dollárral.

Kína vezet a robotikai rendszerek felhasználásában is, erre az idén 43,3 milliárd dollárt fordítanak a távol-keleti országban. Drónban a legnagyobb felvevőpiac 2020-ban az USA lesz, várhatóan közel 5,7 milliárd dolláros költéssel.

Robotikában a leggyorsabb éves növekedés a Közel-Keleten és Afrikában várható, évi 24,9%-kal, amitől nem sokkal marad el a 23,5%-os mutatójú Kína. Drónban a leggyorsabban növekszik az ázsiai térség( 78.5%) és Japán (63.0%).