Az ipari drónokat gyártó, pekingi székhelyű TTA teljes drónflottáját bevetette a fertőzés megállítására. A cég eszközei naponta ezer veszélyeztetett kínai települést permeteznek fertőtlenítő folyadékkal.

Drónokkal a korona vírus ellen

A világ egyik vezető ipari dróngyártója, a TTA jelenleg egy ezer drónból álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen, de tervezik a flotta további bővítését – áll a társaság közleményében. A 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét hintik el a vírus által érintett területek falvai fölött.

A permetezőgép a potenciális vírushordozó rágcsálók ellen is bevethető

Egy drón napi maximális hektárteljesítménye nagyjából 40 hektár, így az átlagosan napi egy falu területét képes lepermetezni. A drónokat a gyártó által speciálisan kiképzett pilóták és a kínai hadsereg drónpilótái kezelik.

A drónos permetezés nemcsak az épületek és a tereptárgyak fertőtlenítésében játszik fontos szerepet, hanem abban is, hogy a potenciális vírushordozó állatok, így a patkányok és egyéb rágcsálók minél kevésbé kerüljenek kapcsolatba a koronavírussal.

„Kínában sok ezer permeteződrón dolgozik a földeken a tavasztól őszig tartó szezonban, több millió hektárnyi területen végezve növényvédelmi munkát. Most ezek a drónok a koronavírus elleni védekezésben is gyors és hatékony segítséget nyújthatnak a Kínában népszerű, „84” nevű, körülbelül 5% klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz 1:1 arányú kijuttatásával– mondja Körömi János, a TTA közép-európai partnercégének a Clue Drone-nak az ügyvezetője.

A TTA 2008-ban, Pekingben alakult, nemcsak ipari drónokat gyárt, hanem egyben a világ legnagyobb drónpilóta képző intézménye. A cég drónjait a világ 50 országában használják, a permetezéstől a biztonságtechnikai és logisztikai feladatokon keresztül egészen a térképészeti felmérésekig.

Az ázsiai térségben növekszik leggyorsabban a drónhasználat

Hatalmas üzleti potenciál van a drónbizniszben, aminek fejlődéséről egy nemzetközi piackutató elemzése alapján számoltunk be.

A drónokra fordított kiadások összértéke 2020-ban 16 milliárd dollár körül várható, de a következő években látványosan felgyorsul a növekedés, meghaladhatja az évi 33,3 százalékot is. Az ipari felhasználók közül első helyen áll a közműágazat (1,9 milliárd dollár), az építőipar (1,4 milliárd dollár), valamint az összeszerelő- és nyersanyagipar(1,2-1,2 milliárd dollár).

Ami a kereslet földrajzi megoszlását illeti, ma még a legnagyobb felvevőpiac az USA, de a növekedés éves üteme a leggyorsabb(78,5%) az ázsiai térségben, különösen Kínában várható.