Az eSIM-mel felszerelt okostelefonok száma 2022-re világméretekben meghaladhatja a 400 milliót. Négy évvel az első ilyen készülékek megjelenése után az Apple legújabb okostelefonjai hozhatják meg az igazi áttörést. Itthon elsőként és egyelőre egyedül a Telekomnál lehet ezzel a technológiával ellátott okos készüléket használni.

eSIM

Már a héten elérhetővé tette az Apple az iPhone XS, iPhone XS Max vagy iPhone XR iOS 12 operációs rendszerének év végére várt szoftverfrissítését, hogy a kettős SIM kártyával kibocsátott eszközökben az eSIM is működőképes legyen.

Itthon egyelőre a Telekomnál használható

Az eSIM az okos készülékekbe – telefon, tablet, okos óra és egyéb kiegészítők, vagy a hálózatba kötött IoT eszközökbe, beleértve az okos autókat is gyárilag integrált SIM-kártya. (Maga a kifejezés az angol embedded SIM rövidítése, ami beágyazott SIM-et jelent.) Használatával a mobilhálózatra csatlakozáshoz nem kell külső SIM-kártyát tenni a készülékbe, elegendő a szolgáltató által megadott SIM-profilt letölteni interneten keresztül.

Az Apple bejelentésére rövid időn belül reagált a Magyar Telekom. A cég közleményben tudatta, hogy saját fejlesztésű megoldásával hálózata is támogatja az említett készülékekben az eSIM használatát. Ezzel a hazai operátor egyike lett a világ 14 azon mobilcégének, ahol ez a szolgáltatás már elérhető. A társaság nyár eleje óta tesztelte a rendszert, az akkoriban erre a technológiára alkalmas Huawei okosórával. A Telekomtól kapott információk szerint dinamikusan növekszik itthon az igény az eSIM-es eszközök használatára. A vállalat kínálatában hamarosan még több új eszköz érhető el.

Megkerestük a két másik magyarországi mobilszolgáltatót, közülük a Telenor jelezte, hogy a cég közeli terveiben nem szerepel az eSIM alapú szolgáltatás. A Vodafone-nál a tervekkel kapcsolatban későbbre ígértek választ.

Az Apple lépése feladja a leckét a többi gyártónak

Az almalogójú gyártó két éve jelent meg az első virtuális SIM-megoldással, az egyik iPad-jét szerelte fel az eSIM-hez közel álló úgymond Apple SIM-mel. Idén viszont már kettős SIM- technológiával látta el az okostelefonjait.
Az iPhone XR-, XS- és az XS Max-ban egyaránt megtalálható a nano méretű hagyományos műanyag azonosító kártya, illetve az integrált eSIM változat is. (Ez alól kivétel Kína, ahová két hagyományos SIM-kártya hellyel ellátott modelleket szállít az Apple.)

Mivel az okostelefont feltaláló amerikai cég – noha ázsiai versenytársai a Samsung és a Huawei időközben letaszították a trónról –, továbbra is a világ meghatározó gyártói közé tartozik, nem véletlen, hogy mostani lépése nyomán látványos felfutással számolnak a nemzetközi piackutatók. Az ABI Research elemzői már konkrét számításokat is végeztek, hogyan növekedhet a gyárilag beépített SIM-kártyákkal ellátott eszközök piaca.

Az eSIM-mel ellátott okostelefonokból 2022-re akár évi 420 millió darab kerülhet a világpiacra. Jelenleg néhány milliós, tízmilliós tételt jelent a már eSIM-mel működő néhány okos eszköz – Apple Watch 3, Huawei Watch 2 és a Google Pixel 2 okostelefon – megléte.

Az Apple lépése mindenesetre feladja a leckét a többi gyártónak is, kérdés ki lesz közülük a következő. Szakértők a következő egy-két évben a legvalószínűbb első követőnek a Samsungot várják, azzal, hogy nála a technológia előbb a prémium kategóriás S sorozatban, illetve a Note készülékekben jelenhet meg.

Okosórája után a Huawei a másik leginkább szóba jöhető márka, de persze nem zárható ki a többi prémium telefonnal rendelkező gyártó sem, köztük az LG és a Xiaomi, sőt az eleddig csak az otthoni piacra fejlesztő OPPO sem, amely hírek szerint már átlépné a kínai nagy falat.

Az eSIM átalakítja a mobilos ökoszisztémát is

Az eSIM nem szimplán forma-, hanem sokkal mélyebbre ható technológiaváltást jelent a mobiliparban, amely kétségtelenül hatással lesz a teljes SIM értékláncra, beleértve az üzleti modellt, az értékesítési csatornákat. A SIM-kártya gyártóknak, mint a Gemalto, az IDEMIA, a G&D és a Valid fel kell készülniük arra, hogy bevételi forrásuk a hagyományos hardverbiznisztől eltolódik a technológiatámogató platformok és szolgáltatások irányába.

Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a SIM-technológiaváltás nem lesz rakétasebességű, nem kell attól tartani, hogy a hagyományos SIM-kártyák egyik napról a másikra eltűnnek a rendszerből. Nem véletlen, hogy az Apple is megőrizte azt az új duál-SIM-es telefonjaiban is. Szakértők szerint a fizikai SIM-kártyát öt éven belül válthatják fel az újabb okostelefonokban teljesen az eSIM-ek, sőt akkor már jöhet az ARM által nemrégiben bemutatott iSIM, amely kisebb és egyenesen a lapkakészletbe integrálható.

Előbb választunk készüléket, utána szolgáltatót

A mobiloperátoroknak is fel kell készülniük a változásokra, amit az eSIM hoz az életükbe – írja a Whitebridge tanácsadóra hivatkozva a Total Telecom. A virtuális kártyán több előfizetésünk lehet egyszerre, amelyek között igényeink szerint válthatunk. Olcsóbb lesz a külföldi tartózkodásunk alatti telefonálás is, a klasszikus roamingot helyi csomagra válthatjuk. Az előfizetőnek nem kell fizikai SIM-kártyáért a szolgáltató boltjába fáradnia, és hacsak nem tartják még fenn az operátorok a készüléktámogatást, az ügyfél előbb választ telefont magának utána veszi fontolóra melyik szolgáltatót válassza.

Komoly kihívás lesz a megfelelő üzleti számításokat elvégezni, hiszen egy olyan rendszerben, ahol a felhasználó könnyen válthat a szolgáltatók között, hogy lehet kiszámítani az egy főre jutó havi bevételt(ARPU), ami ma viszonylag biztos pont a mobilcégek életében. Hogyan értelmezzük majd az új rendszerben a lemorzsolódás fogalmát. És akkor még nem beszéltünk a mobilcégek előtt álló másik nagy kihívásról az 5G korszak eljöveteléről, amiről korábban itt volt részletesen szó.

 

eSIM