Egyre több szoftverrobotot „foglalkoztatnak” irodáikban a digitalizációra felkészült vállalatok a fejlettebb európai piacokon. A robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA), egyelőre csak az egyszerűbb, ismétlődő adatfeldolgozásokat váltja ki. Az autonóm ügynökök kora még várat magára.

Szoftverrobot

Nemrégiben az irodai robotizáció terjedéséről végzett kutatást Ausztriában, Németországban és Svájcban működő cégek döntéshozói körében az IFUA Horváth & Partners. A felmérés alapján elmondható, hogy az ott működő cégek háromnegyede már használ szoftverrobotokat, azokkal elégedett, miután elérték a tőlük elvárt hatékonyságnövelést.

A folyamatautomatizálás négy szintje

A szakértők négy szintet különböztetnek meg az intelligens folyamatautomatizálásban, amiben az RPA jelenti a belépési szintet. Ezt követi a kognitív automatizálás (Cognitive Automation – CA). Ez máregy olyan gépi tanulásra alkalmas szoftver, amely kisebb, nem strukturált adattömegben képes mintákat felismerni, és ennek alapján egy önmagát folyamatosan javító algoritmust kidolgozni.

A harmadik szint a digitális asszisztenseké, amelyek már emberekkel kommunikálnak. Szöveg- vagy beszédfeldolgozást végeznek, és arra tanítják őket, hogy felismerjék az emberek szándékát. A legmagasabb szintet az autonóm ügynökök (Autonomous Agent) képviselik. Ezek komplex szoftverrendszerek, amelyek bármilyen és korlátlan mennyiségű adatot képesek feldolgozni, ítélőképességük jobb, mint az emberé. Ilyenek például az önvezető autók.

A robotizálás második és harmadik szintjével is a megkérdezettek közül minden harmadik vállalat foglalkozik, de egyelőre csak terveik, vagy pilot projektjeik vannak. Ezek tényleges bevetése a következő egy-két évben várható.

Hogyan küzdhető le az alkalmazottak ellenállása?

A felmérésben résztvevők 55 százaléka szerint az automatizálásban a legnagyobb kihívást az alkalmazottak ellenállásának a leküzdése jelenti. Jó jel ugyanakkor, hogy a többség készen áll arra, hogy az automatizálás folyamatát egészen a harmadik szintig végigvigye.

A vállalati döntéshozók szerint a következő öt évben a teljes munkaidős állások több mint tíz százaléka szűnik meg az automatizáció és a robotizáció terjedése miatt. További öt év múlva pedig az állások csaknem egyötöde (18%) válik feleslegessé – vélik a vállalati döntéshozók.

A robotok a betöltetlen állásokat fogják pótolni, azt követően azonban felmerül a kérdés, hogy valóban létrejönnek-e új állások a robotizáció miatt, ahogy ma ezt sok szakértő jósolja. Ha pedig így lesz, akkor ezeket vajon képesek lesznek-e betölteni olyan alkalmazottak is, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy informatikai szaktudásuk.

Már nálunk is működnek szoftverrobotok

Hasonló kihívások várnak a hazai üzleti környezetre is. „Nálunk is számos cég üzemeltet már szoftverrobotokat, vagy éppen a bevezetés közepén tart” – emelte ki a hazai tapasztalatokat Szegedi Zoltán, a cég partnere. Hozzátette: a térhódítás fő oka itthon is az, hogy nagyon jó és gyors eredményeket lehet elérni robotizált folyamatautomatizálással. További ösztönzést ad a munkaerőhiány; a betöltetlen állások miatt a cégeknél nagy szükség van arra, hogy a feladatokat ahol csak lehet robotokkal végeztessék el.