A hardvergyártó mostantól ezzel a szolgáltatással kínálja az összes Think PC modelljét. Ezentúl, ha valaki Lenovo Think PC-t vásárol, azzal egyúttal az ENSZ egyik klímavédelmi projektjét is támogathatja.

CO2 semlegesítési szolgáltatás a Lenovotól

A gyártó környezetvédelem melletti elkötelezettségét már számos technológiai, csomagolástechnikai és a termékekhez kapcsolódó szolgáltatás tanúsítja. Ezek egyike az egyedül a Lenovonál elérhető széndioxid(CO2) semlegesítési szolgáltatás.

A fenntarthatósági program lényege, hogy a Lenovo számítógépekhez vásárolt CO2 semlegesítési szolgáltatás díját a gyártó az ENSZ klímavédelmi projektjei egyikének a támogatására fordítja, mégpedig egy külön erre szerződött ClimeCo partneren keresztül. Klímavédelmi projektnek számít a zöldenergiát termelő szélerőművek és napelemek telepítése, a biomassza energia, vagy az erdősítés.

A széndioxid kompenzáció kalkulált kibocsátáson alapul, amelyet az adott termék gyártása, szállítása és használata közben bocsát ki, ötéves élettartama során.

Egyedi tanúsítvány a környezettudatosságról

A Think eszközök egy része már gyárilag „beépítve” tartalmazza a CO2 semlegesítő szolgáltatást, de ez minden Think termékhez választható. Az eladott termékekről a Lenovo jelentést küld a szerződött semlegesítő partnernek.

Utóbbi véglegesíti a vételi tranzakciót, és a gép sorozatszámát tartalmazó egyedi tanúsítványt állít ki, amit elküld a vevőnek. A semlegesítő partnernél pedig könnyen követhető, hogy az ügyfél melyik környezetvédelmi projektet támogatta a vásárlásával.

A programba való bekapcsolódással a beszerzési és az informatikai részleg tanúsítvánnyal igazolhatóan járul hozzá adott vállalkozás környezetvédelmi törekvéseihez, egyben növeli a vállalati felhasználók körében a cég iránti bizalmat és elkötelezettséget.

CO2 semlegesítési szolgáltatás a Lenovotól

A projektbe bevont Think PC-k „CO2 compensated” matricával vannak ellátva, ami adott cég ügyfélszolgálatán, vagy a tárgyalásain jól mutatja a vállalkozás felelős környezetvédelmi elkötelezettségét. Jó érzéssel töltheti el a vállalat saját dolgozóit is, mint a környezet jobbítását célzó eszközök használóit.

A program tavalyi bejelentése óta a Lenovo üzleti ügyfelei a Think asztali gépek, munkaállomások, laptopok vásárlása során már több mint 500 ezer tonna széndioxid kibocsátását egyenlítették ki. Ez önmagában több mint 100 ezer személyautó által egy éves üvegházhatású gáz kibocsátásának felel meg.

Élen a fenntarthatóságban

A vállalat a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében nemrégiben új egyéb célokat is bejelentett, többek között, hogy a 2025/26-os pénzügyi évre 2025/26-os pénzügyi évre a villamos energia 90 százalékát már megújuló forrásból vásárolja, és egymillió tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását távolítja el az ellátási láncából.

CO2 semlegesítési szolgáltatás a Lenovotól

A Lenovo az egyik legfenntarthatóbb vállalat a világon, szerepel a környezettudatos cégek globális 100-as listáján, 2019-ben pedig AA minősítést kapott a Hang Seng vállalati fenntarthatósági index alapján. A gyártó az évtized végére már 50 százalékos javulást ígér az asztali számítógépek és szerverek, valamint 30 százalékos előrelépést a notebookok és a Motorola termékek energiahatékonysága területén.

A vállalat 2030-ra kitűzött céljai közé sorolható még az alaptevékenységből, valamint a működéshez szükséges energia vásárlásából származó CO2 kibocsátás 50 százalékos csökkentése, továbbá a kibocsátás intenzitásának 25 százalékos mérséklése az értéklánc három fő területén (termékek, beszállítók és szállítás).

A Lenovo vizsgálja a nettó nulla célértékek eléréséhez vezető utat is, miután a Science Based Targets (SBTi) nemzetközi kezdeményezés kiválasztotta a céget a nulla nettó kibocsátás elérésére szolgáló tudományos alapú módszertan tesztelésére.

Optimalizált anyagfelhasználás, minimalizált hulladék

A körforgásos gazdaságot a Lenovo az ellátási lánc és a terméktervezési innováció révén oly módon is támogatja, hogy a hulladék minimalizálása érdekében optimalizálja a fenntartható anyagok felhasználását.

A célok között szerepel, hogy a 2025/26-os pénzügyi évre a PC-termékek 100 százaléka fogyasztás utáni újrahasznosított anyagokat tartalmaz majd, a műanyag csomagolások 90 százaléka pedig újrahasznosított anyagokból készül majd.

Az okostelefonok csomagolása 50 százalékkal kevesebb egyszer használatos műanyagot tartalmaz majd, és 10 százalékkal csökken a méret és a mennyiség is. Ezen túlmenően a Lenovo 363 millió kilogramm kiselejtezett termék újrahasznosítását és újbóli felhasználását teszi lehetővé, valamint 136 millió kilogrammnyi újrahasznosított műanyagot használ fel a termékeiben.

CO2 semlegesítési szolgáltatás a Lenovotól

Digitális oktatási program az utódok természetvédelmi tudatosságának a nevelésére

Nemrégiben indult el a Lenovo Magyarország és a WWF Magyarország hazai kezdeményezése, a VR Expedíció, amely ingyenesen elérhető digitális környezeti nevelési program keretein belül a virtuális valóság(VR) technológia segítségével ismerteti meg a fiatal generációval Magyarország természeti szépségeit.

A 360 fokos kamerával, természetvédelmi területen is rögzített kisfilmek és egy kiegészítő program révén a diákok a Lenovo ThinkReality eszközei révén interaktív módon testközelből fedezhetik fel Magyarország természetvédelmi szempontból izgalmas pontjait (Mosoni-Duna, Szentendrei-sziget és a Balaton északi partjánál elhelyezkedő erdőségek) vagy akár az afrikai szavannák varázslatos sokféleségét is.

„Azt tapasztaljuk, hogy a fiatal generáció az, amely igazán fogékony a fenntarthatóság témakörére és egyben nyitottabbak is arra, hogy környezettudatosan éljék mindennapjaikat. Ugyanakkor ez a generáció abban is szerepet játszhat, hogy felhívják a náluk idősebbek figyelmét is arra, hogy a jövőnk érdekében környezetünk védelme napról-napra egyre meghatározóbbá válik”– mondja Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója.

„A VR szemüvegek által egy sokkal izgalmasabb és érdekesebb megközelítésből mutathatjuk be környezetünket a diákok számára, akik 10-20 éven belül akár vállalati vezetőkként vagy a jövő törvényhozóiként töltenek majd be fontos szerepet” – teszi hozzá Bogschütz Dániel, a WWF Magyarország vállalati együttműködési menedzsere.