Február 1-jétől újabb intézménnyel bővül az informatikai képzést nyújtó, egyetemi diplomát adó intézmények listája, miután a Gábor Dénes Főiskola is egyetemi besorolást kapott.

Gábor Dénes

A több mint három évtizedes múlttal rendelkező, a távoktatási képzési formát a hazai felsőoktatásban elsőként bevezető intézmény alap- és mesterképzéseire február 15-ig lehet beadni a jelentkezést.

Becslések szerint 15 és 26 ezer közötti IT szakember hiányzik a hazai munkaerőpiacról. A hazai képzésben 2009-2019 között 30%-kal nőtt az IT alapszakokra jelentkezők száma, ez a tendencia 2020 után csökkenőbe fordult, ami az intézmény állítása szerint a felvételi rendszer szigorítására vezethető vissza.

Idéntől viszont jön a könnyítés, hiszen emelt szintű érettségi nélkül, több államilag finanszírozott IT alapszak is várja a jelentkezőket, köztük a most átsorolt Gábor Dénes Egyetem is.

„Az inkább műszaki beállítottságúaknak a mérnökinformatikus szakot ajánljuk, azoknak pedig, akik az IT mellett a gazdasági folyamatok iránt érdekelődnek, a gazdaságinformatikus szakirány az ideális. Intézményünkben a digitális oktatás módszertanát követve a nappali oktatásra jelentkezők is mind térben mind időben sokkal rugalmasabban tanulhatnak” – emeli ki Dietz Ferenc,a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

Hozzáteszi: fontos, hogy a megkezdett egyetemi tanulmányok eredménye valóban diploma legyen. Nagyon sok fiatal ugyanis lemorzsolódik a képzésből,amikor elkezdi a gyakorlatban is alkalmazni a tanultakat, abbahagyja felsőfokú tanulmányait és jól fizető állást vállal.

Hosszú távon az IT cégek viszont inkább a képzett, több területhez értő diplomás szakembereket keresik, olyan tudással, amit egy néhány hónapos tanfolyami oktatásban nem lehet megszerezni, csak a 6-7 féléves egyetemi alapszakos képzésben, sőt egyre nagyobb az igény a mesterdiplomával rendelkezők iránt is.