Február 23-ig jelentkezhetnek az egyetemisták okosváros megoldásaikkal, egy most kiírt hazai ötletversenyre. A nyertes csapat részt vehet a novemberi barcelonai okosváros világkonferencián.

Egyetemisták és az okosváros

Smart City Challenge néven hirdette meg a T-Systems Magyarország és a Mathias Corvinus Collegium a szóban forgó versenyt, amelyre 3 fős hazai egyetemi csapatok nevezhetnek a verseny weboldalán. Olyanok jelentkezését várják, akik a shared economy, az okos tömegközlekedés és az okos irodaházak témakörökben mozognak már viszonylag otthonosan.

A verseny során a T-Systems szakértői mentorálják a csapatokat, a döntőben pedig a Design Terminál szakembereivel együtt véleményezik a pályázatokat. A március 23-i döntőn egy valódi város problémájára kell okos megoldásokat adniuk a versenyzőknek. A győztes csapat díja, hogy novemberben részt vehet a barcelonai Smart City Expo World Congress-en.

Az okosváros megoldások körében az utóbbi időben elsősorban a közlekedésfejlesztés, a közvilágítás és a térfigyelő rendszerek voltak a legnépszerűbb beruházások. Szakértők szerint azonban hamarosan ennél jóval komplexebb rendszerekre lesz igény, ilyenek az integrált közlekedésirányítási rendszerek, az energiahatékonyság, vagy a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vevő fejlesztések.

Van hová fejleszteni, hiszen a piac óriási növekedés előtt áll. Az IDC szerint 2022-re az okosváros jellegű beruházások összege világméretekben eléri a 158 milliárd dollárt. Habár a technológia már rendelkezésre áll, az eredeti és új ötletek, az innovatív alkalmazások iránti igény egyre nagyobb.

Éppen ezért egy-egy igazán eredeti ötletre alapuló megoldás könnyen talál utat a világpiacra.
Itthon is születtek már kezdeményezések smart city megoldások tervezésére és megvalósítására. A T-Systems Magyarország infrastruktúrát és fejlesztési környezetet biztosít az okosváros megoldásokhoz.

A Deutsche Telekom (DT) pedig Budapestről koordinálja az európai térséget érintő okosváros projektjeit, a nálunk felállított European Smart Solutions Center révén. Ennek keretében okosították fel Kazimierz Dolny lengyel kisvárost, amelyet az ország legfejlettebb okosvárosává akarnak tenni.

Itt dolgozták ki többek között a düsseldorfi repülőtér mellett épült, a repülőgépek üzemanyag-ellátásában kulcsszerepet játszó híd felokosítását is. Ennek lényege, hogy a rendkívüli terhelésnek kitett szerkezet a betonba épített szenzorok segítségével időben küld jelzést, ha felújításra szorul.