A digitalizáció útjára lépett vállalatok már nemcsak klasszikus programozókat keresnek, hanem alkalmazottaik digitális tudását is fejleszteni akarják. Ezért döntött úgy a programozó-képzésre alapított Codecool magániskola, hogy a jövőben céges tréning programokkal is bővíti profilját.

Codecool mentorok

Idén már a negyedik évébe lép a Budapesten, Miskolcon és Lengyelországban is jelen lévő Codecool programozóiskola, ahol már több mint 400 hallgató végzett és jutott új álláshoz a programozói területen. Az évek során felhalmozódott tudásra alapozva indította el az iskola a mentorok fejlődését támogató képzéssorozatot.

A programozói ismeretek megsokszorozzák a munkaerő piaci értékét

„Ennek célja, hogy a piacon dolgozó IT szakemberek elsajátítsák a mentorálási képességeket, amivel hatékonyan át tudják adni a tudásukat a csapatuk tagjainak” – mondja Tompa Tamás, a Codecool oktatási vezetője. A cég tervei szerint havi 1-2 alkalommal megtartott, kiscsoportos kurzusokon oktatják az érdeklődőket.

Ebben az évben az iskola egy új, kifejezetten vállalati tréningekre szakosodott üzletágat is indít. Koncepciójuk, hogy noha a digitalizáció nyomán az alkalmazottak a legtöbb munkahelyen már rengeteg tudást szereztek, de ha ezt megfejelik programozói ismeretekkel is, a piaci értékük megsokszorozódik.

A szakmák átalakulásával ugyanis egyre több területen van már szükség valamilyen szintű fejlesztői tudásra. A keresleti oldalon jól jelzi a vállalatok türelmetlenségét, hogy a legtöbb Codecool hallgató nagyon gyorsan talál magának állást.

„Ugyanakkor a már meglévő dolgozókat is fel kell készíteni a digitalizáció kihívásaira” – magyarázza Kalocsai Lea, a Codecool értékesítési vezetője. Ezért a cég megindította belső átképzési és fejlesztési programját a vállalatok számára, nem csak Magyarországon, hanem Lengyelországban is.

A program 2-től 6 hónapig terjed

Manapság a digitalizáció miatt egyre több munkahelyen kell felvenni az új elvárásokat teljesíteni képes dolgozókat. A belső fejlesztésekkel viszont elébe lehet menni a problémának és csökkenthető a fluktuáció.

Bekapcsolódhatnak a már programozói tudással rendelkezők is, akik számára továbbfejlesztő tréningeket kínál a társaság. A programnyelvek ismerete és használata mellett a dolgozói hatékonyságot biztosító soft skillekre is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás során.

A résztvevők olyan képességeket is fejleszthetnek, mint az agilis gondolkozás, vagy az asszertív kommunikáció. Az új szolgáltatások mindegyike személyre szabott, az igények felmérése után a megbízóval közösen döntenek a képzés idejéről és szintjéről, átbeszélik, hova szeretne a cég eljutni és ez alapján állítják össze a 2-től 6 hónapig terjedő programot.

Egyre nagyobb az igény , hogy az oktatás olyan alap készségeket adjon, amivel minden új tudás feldolgozását megtanulhatja az ember. Olyan új készségeket adjon, amivel könnyebben megy a digitális eszközök használatának, a nyelveknek, és hatékonyságot javító puha faktoroknak az elsajátítása. A digitalizáció előrehaladásával pedig nem meglepő, hogy már minden munkahely minden munkakörében előjöhet az igény a programozási ismeretekre, képességekre.

Tényleg itt kopogtat már az élethosszig tanulás időszaka

„Azt látjuk, hogy az oktatás rengeteg változáson ment keresztül az évek során, mind módszereiben, mind időbeli lefolyásában Elmondhatjuk, hogy egy evolúciós folyamatnak vagyunk a tanúi, ahol az idő során átértékelődött az oktatás szerepe, megnőtt a korosztályok oktatásban eltöltött ideje, illetve az oktatáshoz fűződő célok és elvárások” – mondja Boda József, a Codecool alapítója és ügyvezetője.

A ’80-as évekig csupán a fiatalok életére volt hatással az oktatás, 6 évestől körülbelül 22 éves korig folytatták tanulmányaikat, utána mindenki munkába állt. A felnőttoktatás 1980 és 2000 között fejlődött jelentős mértékben, aminek köszönhetően a 30-40-50 évesek ismét tanulni kezdtek, bár ekkor még csak a szakmájukhoz kötődő készségekre korlátozódóan.

Az élethosszig tanulás fogalma 2000-től terjedt el igazán, elsősorban a saját szakterületen szerzett korábbi tudás felfrissítésére, főleg a diplomások körében. Szakértők szerint a változások üteme és mennyisége miatt az egész életen át tartó tanulás már nem csak egy választási lehetőségnek, hanem szükséges feltételnek kellene lennie. Hiába van valakinek kiváló iskolai végzettsége, néhány év múlva rés keletkezik az elvárt készségek, illetve az iskolában tanítottak között.

A magyar magántőkéből alapított Codecool másfél éves intenzív programozó kurzusokat tart a már említett helyszíneken, Lengyelországon belül Krakkóban és Varsóban. Az oktatási program az elhelyezkedésre is garanciát vállal: a tandíjat az elvégzett tanfolyam révén szerzett munkahelyi bérből fizetik ki a hallgatók.