Már évi több százmillióra tehető a legális csatornákon értékesített használt mobiltelefonok száma a világon. Magyarországon is egyre többen vesznek használt mobiltelefont, a két legfelkapottabb márka ebben a kategóriában az Apple és a Samsung.

Használt okostelefon

Tavaly 282,6 millió használt, vagy fel is újított okostelefon cserélt gazdát világszerte, ami 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki az IDC elemzéséből. Hasonló ütemre lehet számítani a következő években is, így 2026-ban már meghaladja a 410 millió darabot is az ebbe a kategóriába sorolható készülékek száma.

Nálunk is növekszik a kereslet a használt telefonok iránt. Tavaly jelent meg az első olyan piactér, amely ezen eszközök kereskedelmével foglalkozik, és a mögötte álló startupot befektetésre érdemesnek tartotta az eMAG Ventures. A romániai Rejoy szeptemberben indította el a magyarországi weboldalát, azóta már több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformján keresztül értékesített mobilokért.

Nálunk a legnépszerűbb használt okostelefonok az iPhone(39,6%) és a Samsung modelljei(33,16%), előbbi a használt piac közel 40 százalékát, utóbbi pedig több mint harmadát fedi le. Keresettek még a Huawei(16,62%) és a Xiaomi(10,18 %) készülékek is. Az eladásban a budapestiek a legaktívabbak, őket a szegediek, a szombathelyiek és a debreceniek követik.

A többség ma még bonyolultnak tartja az eladási procedúrát

Saját piackutatásában a Rejoy azt is megvizsgálta a Rejoy, hogy miért tartják meg az emberek a használaton kívüli telefonjaikat. A válaszok alapján a legtöbben „ki tudja, mikor jöhet jól” választ adták, vagyis egyfajta biztonsági tartaléknak tartják meg a készüléküket, még ha soha többé nem is élesítik azokat.

A második leggyakrabban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalmas feladat. Erre igyekszik rácáfolni a Rejoy megoldása, értékesítési felületén pár lépéssel végére lehet érni a folyamatnak. Az ügyfelek percek alatt előzetes árkalkulációt kapnak, a készülék elszállításáról, bevizsgálásáról és értékesítéséről pedig a startup gondoskodik.

A hagyományos, használtpiaci értékesítési modellel szemben, ahol a vásárló alkudni próbál az árból, a Rejoy két összeget ajánl: arra az esetre, ha az eladó azonnal szeretne a pénzhez jutni, illetve arra, ha hajlandó megvárni, míg a platformon valaki megvásárolja a telefont. Ez átlagosan 8 nap alatt megtörténik, de a Rejoy 30 napon belül mindenképp kifizeti a magasabb díjat, ha az eladó emellett dönt.