A Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország a jövőben együtt kíván működni a győri Széchenyi István Egyetemmel az 5G hálózatok és a ráépülő szolgáltatások fejlesztésében, továbbá a szakember utánpótlásban is számít a felsőoktatási intézményre.

Győri Egyetem

A most aláírt megállapodás alapján közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki például az 5G méréstechnikában, a dróntechnológiában, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások, vagy a kiberbiztonság területén.

Járulékos haszon, hogy gyakorlatiasabb lehet a villamosmérnök-képzés

Az együttműködésből az egyetem még oly módon is profitálhat, hogy a piaci szereplő bevonásával megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az egyetemen folyó villamosmérnök-képzés. A cégek kooperálnak az oktatási anyag fejlesztésében, előadásokat tartanak, témát és konzulenst javasolnak az egyetemisták szakdolgozatához, diplomamunkájához, és lehetőség szerint gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is ajánlanak.

Az egyetem kérésére egy 5G állomás is épült az intézmény területén, ezzel is segítve az 5G-vel kapcsolatos egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, de az állomás egyben a Telekom publikus 5G hálózatának is a része.

A Magyar Telekom és a győri intézmény között hosszú évekre visszatekintő szakmai kapcsolat van, a cég a 2018/19-es tanévtől ösztöndíj programot is működtet az egyetemen, amelynek célja a távközlés és a műszaki-informatika terén kimagaslóan teljesítő diákok ösztönzése.

Az elmúlt néhány évben több más egyetemi megállapodást is kötött a Telekom csoport k+f jellegű együttműködésre. Két éve januárban jelentette be a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország, hogy még szorosabbra fűzi eddigi képzési és kutatás-fejlesztési(k+f) kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzésben meghatározó szerepet játszó Szent István Egyetemmel.

Legutóbb pedig az agráriumhoz és a kobotok valós idejű vezérléséhez kapcsolódó 5G-alapú megoldások fejlesztését elősegítendő állapodott meg a Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Az együttműködés keretében a felsőoktatási intézmény 5G magánhálózathoz is jut.

Egyre népszerűbb a győri intézmény a piaci szereplők körében

A győri egyetem is egyre népszerűbb az iparági szereplők körében. Az intézményben már működik egy úgynevezett Digitális Fejlesztési Központ, amit az egyetem az ipari szereplőkkel való szorosabb együttműködés érdekében, az 5G-re alapuló alkalmazások kutatás-fejlesztése céljából alakított ki, továbbá azért, hogy a képzéseket jobban igazítsa az infokommunikációs ipar aktuális igényeihez.

A felsőoktatási intézményben korábban a Telenor állított fel egy 5G tesztállomást, amit idén tavasszal élesített, amikor bevezette a kereskedelmi 5G szolgáltatást. A múlt év végén pedig az egyetem villamosmérnök hallgatója Varga Róbert először továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételt 5G hálózaton keresztül, aki a fejlesztéshez az Innomed Medical Zrt. eszközeit és a Vodafone Magyarország 5G hálózatát vette igénybe.

Több éve működik együtt a Huawei Technologies is a győri egyetemmel. Ennek keretében a képzés fejlesztésére szuperszámítógépet biztosított az intézmény számára. Kutatási programot indított el a gépek közötti (m2m) kommunikáció, a dolgok internete Internet of Things (IoT), valamint a hálózatmenedzselés témakörökben. A cég Győrben állította fel az okos várost irányító központ szimulátorát is.