IoT Insights néven komplex IoT-platformmal és rá épülő integrált szolgáltatásokkal jelent meg a piacon az Invitech. A menedzselt IoT-megoldásokat nemcsak vállalkozások, hanem önkormányzatok, helyi közösségek számára is elérhetővé teszik.

Okos város

„A dolgok internete(internet of things – IoT) már nemcsak a kísérletező kedvű cégek gyakorlóterepe, hanem reális lehetőség a vállalkozások és intézmények hatékonyabb működéséhez. Az IoT Insights üzleti modelljének előnye, hogy az IoT-szolgáltatások minden elemét egy kézből tudja nyújtani – fogalmazott az új szolgáltatáscsomag bejelentése kapcsán David Blunck, az Invitech vezérigazgatója.

LoRa technológián épül a hálózat

Az IoT Insights konstrukción belül a cég szakemberei vállalják a szenzorok kihelyezését és karbantartását, az adathálózat fejlesztését és üzemeltetését, az adatok felhő alapú tárolását. Ha az ügyfél igényt tart rá, rendelkezésére áll adatelemzési üzleti intelligencia is. A fix havidíj fejében igénybe vehető szolgáltatás magában foglalja az adatbiztonságot is és megspórolja a cégeknek az infrastrukturális beruházásokat.

A platformot új fejlesztéseikhez az egyetemek és a startupok is igénybe vehetik. Az egyetemi szektort már a rendszer kiépítésébe is bevonták. A Budapestet lefedő IoT-hálózat tervezésében és megvalósításában a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének olyan szakemberei vettek részt, akik már több mint 15 éve foglalkoznak szenzorhálózatokkal.

A különbség annyi, hogy az ezredfordulón még nem nagyon léteztek gyakorlati megoldások. A dolgok internetéhez kapcsolódó fejlesztések 2010. környékén kezdtek megjelenni. Ezek már lehetővé tették, hogy technológiai értelemben „okosabbak” legyenek a gépek, eszközök, autók, épületek és a városok is.

Néhány éve jelent meg az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú vezeték nélküli technológia(LoRa), amely terepviszonyoktól függően akár 10-15 kilométeres távra is képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt ez jól alkalmazható a mobil-lefedettség, vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken elhelyezett adatgyűjtő szenzorok információinak továbbítására is. A LoRa egyik fő alkalmazási területe az okos város, de mezőgazdasági IoT-fejlesztéseknél is jól hasznosítható.

A most elindított menedzselt IoT-szolgáltatások alapjául ugyancsak az év elején átadott budapesti hálózat szolgál, ezt az azóta eltelt időben több vidéki településsel bővítették, köztük Szegeddel és Miskolccal is. A rendszer hamarosan Debrecenben, Szombathelyen és Zalaegerszegen is elérhető lesz.

Indul az okosfalu program

A hálózati beruházások mellett az IoT alkalmazások bővítését is tervezi az Invitech. Eddig már több pilot programot is elindítottak, közülük több még jelenleg is fut. Győrben például a helyi közműszolgáltató nagyobb hatékonyságú fogyasztásmérésének a lehetőségeit tesztelték. Rábapordányban, Bicsérden és Szilen pedig az agrárvállalkozások hozamnövekedéséhez és termelés-optimalizálásához tesztelték a cég IoT-megoldásait. A társaság fejlesztéseire építve vannak már hasonló kísérletek a logisztikában és az építőiparban is.

Az eszközök közötti kommunikációra egyébként többféle hálózati megoldással is készült a cég, a már említett LoRa-hálózat mellett, hagyományos rádiós, illetve vezetékes összeköttetés is rendelkezésre áll. Az adott projekttől függ, hogy melyik lehet az optimális.

A hálózatbővítéssel és az Insights platform bevezetésével párhuzamosan folytatja az Invitech az okosfalu programját, az első fejlesztések Ceglédbercelen és Csemőn már megvalósultak. A cél, hogy a kisebb települések számára is hozzáférhetőek legyenek az új megoldások. Az okosfalu programmal, az IoT Insights már nemcsak a vállalkozások, hanem a helyi közösségek számára is nyitva áll információk feldolgozására, rendszerezésére, vagy a különféle folyamatok vezérlésére.