Hat európai országban – köztük Magyarországon – telepíti első 150 ötödik generációs(5G) antennáját a Deutsche Telekom(DT). A világ meghatározó távközlési szolgáltatója üzembe helyezte az ipari igényeket kiszolgáló első 5G-képes campus hálózatot is.

Deutche Telekom MWC 2019

Az 5G valósággá válik 2019-ben” – jelentette ki Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja a Barcelonában jelenleg is zajló mobil világkonferencián. Rámutatott az 5G alkalmazások előnyeit a magán ügyfelek is, de főként az ipari felhasználók élvezik majd.

Könnyebb az átállás ha jók a 4G-s alapok

Az első 150 5G-s antenna már 2019 első negyedévében működni fog a Deutsche Telekom európai hálózataiban. A cég jelenleg hat országban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban, Görögországban és Magyarországon teszteli az új szabványt.(A magyarországi tesztről itt írtunk részletesen.)

Az adattovábbítást az első negyedévben az antennák már az 5G-s hálózaton keresztül végzik majd – már teljes egészében a jövő 5G-s szabványára, az új 5G-s rádió szabványra (5G New Radio, 5G NR) alapozva. Az új technológia teszt üzemmódban is már teljes sebességen működik. „Mindezt már a valóságban és nem laboratóriumi körülmények között” –hangsúlyozta Nemat.

Megjegyzendő, hogy olyan országokban, ahol még nem zajlottak le az 5G-vel összefüggő frekvenciatenderek, ilyen Magyarország is, ott sokat számít, hogy a korábbi 4G hálózatok milyen technológián épültek ki.

Ezzel kapcsolatban az Ericsson standján Jakab Roland a svéd cég magyarországi ügyvezetője elmondta, hogy az általuk 2015.után szállított hálózati eszközök zökkenőmentesen állíthatók át az 5G-re. (A Magyar Telekom hálózatának jelentős részét az Ericsson építette ki.)

Az ipar 5G-s igényei

A Deutsche Telekom tájékoztatóján kapcsoltákbe az 5G alapú ipari célokat segítő első campus hálózatot, amely az Osram cég dél-német telephelyén Schawabmünchenben létesült. Kezdetben a hálózat még a 4G/LTE technológiára épül, az 5G egy második lépésben következik majd. Főként ott van erős hálózatra szükség, ahol nagyszámú mobil robot együttműködését, és kommunikációját akarják megvalósítani.

„A 4G/LTE technológiára alapozva, már most számos, az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelő alkalmazást tudunk megvalósítani” –nyilatkozta Claudia Nemat. „Az 5G-vel ezek a hálózatok a jövőben még erőteljesebbé és rugalmasabbá válnak.”

Az OSRAM schwabmüncheni telephelye dual-slice campus hálózat megvalósítását végzi. Ez azt jelenti, hogy nyilvános és magán 4G/LTE hálózat kombinálásával, ötvözésével egy közös infrastruktúra jön létre. Ez garantálja a mobil rádió szolgáltatások optimális működését.

Az OSRAM kizárólag csak a magán 4G/LTE hálózatot használja. A Deutsche Telekom pedig egy helyi edge felhő létrehozatalán is dolgozik, amely az alkalmazáshoz közel és rendkívül alacsony látencia mellett teszi lehetővé az adatok feldolgozását. Az OSRAM telephelyén a termékek és az anyagok szállítását úgynevezett AGV-k (automatikusan irányított járművek) végzik. A német iparvállalatok számára további campus hálózatok kiépítése várható:

Maradjanak saját kézben az adataink

Az ottani cégek egy másik kihívásukra is hamar kapnak választ. Jelenleg a teljes ipari adatállománynak is legalább a 80 százalékát Európán kívüli szervereken dolgozzák fel. A DT csoporthoz tartozó T-Systems Data Intelligence néven egy közös piacteret a hozott létre az adatok biztonságos cseréjére. Ezzel a megoldással az adat annak tulajdonosa ellenőrzése és felügyelete alatt marad, és nem az adatot kezelő platform felügyelete alatt.

Megoldások az újgenerációs játékokat kedvelőknek

Az 5G-s hálózatra jellemző alacsony késleltetés és a nagy adattovábbítási sebesség előnyeit a játékok kedvelői is élvezhetik. A Deutsche Telekom standján bemutatták mit is nyújt a látványelemeiben és képélességben továbbfejlesztett Mixed Reality (kevert valóság) több résztvevős játékalkalmazás.

Világviszonylatban is elsőként, a vállalat partnereivel, a MobiledgeX és a Niantic cégekkel együtt mutatja be a „Kódneve: Neon” elnevezésű játékalkalmazását. A játékosok több géppel interaktív módon és valós időben játszanak együtt.

A Deutsche Telekom, a játék kapcsán partnerségi megállapodást kötött a MobiledgeX és a Niantic céggel. A Deutsche Telekom szolgáltatja a hálózatokat, a MobiledgeX szállítja a szükséges programozási interfészeket, míg a „Pokemon GO” fejlesztője, a Niantic az alkalmazást.