A hét elején indította el első éles 5G bázisállomását Budapesten a Digi. A legutóbbi tenderből kizárt szolgáltató egy korábbi tenderen megvásárolt frekvenciasávot használ hozzá. Már azt is tudni, mennyi előfizetőt gyűjtött a közel fél éve indított 4G alapú mobilszolgáltatásán.

DIGI is elindult az 5G szolgáltatással Budapesten

Az első 5G bázisállomása a saját, szabad felhasználású 3.400 MHz-es frekvenciasávjában sugároz, és 20 MHz-es frekvenciatartományt használ. A hálózati technológiát az Ericsson szállította a cégnek. A következő hónapokban a DIGI több különböző helyszínen teszteli majd a technológiát és később – az eredményektől és a spektrumelosztástól függően – határozzák meg mely területeket kapcsolnak be az új generációs hálózatba – olvasható a cég közleményében.

Romániában már júniustól működik a Digi 5G hálózata

A szolgáltató júniusban rajtolt a Digi Mobil 5G Smart hálózat kiépítésével Romániában. Bázisállomásai élesben működnek, Bukarestben, valamint az ország több más városában. Az 5G technológia romániai bevezetését három nagy szállítóval – Ericsson, Nokia és Huawei – együttműködve kezdték meg.

Magyarországgal kapcsolatban pedig már jó ideje megszületett a döntés, hogy az addig a vezetékes szolgáltatásokban érdekelt Digi belép a mobilszolgáltatási piacra is. A tényleges indulásra azonban még éveket várt a piac.

Első számok a Digi mobil ügyfeleiről

A társaság végül idén május végén rajtolt el mobil hang- és adatátviteli szolgáltatásokkal,alapvetően 4G technológiát használva. A hazai előfizetői készülékállomány egy része miatt a hálózat a 2G szabványt is használja. Az eddig megvásárolt frekvenciamennyiség ugyanakkor a gyors és teljes lefedettséget nyújtó országos hálózathoz kül- és beltéren nem igazán elegendő.

Ezért is halad lassan a közel fél éve ingyenes díjcsomagok mellett elindított szolgáltatás ügyfélgyűjtése, amit Magyarországon eddig még nem is kommunikált a Digi. Az anyavállalat nemrégiben publikált harmadik negyedéves tőzsdei beszámolójából viszont kiderül, hogy szeptember végén 72 ezer előfizetője volt itthon az operátornak.

Meddig húzódik a félbemaradt tender befejezése?

Visszatérve az 5G hálózat kiépítésére, a feladat nemcsak műszaki szempontból nem ígérkezik könnyűnek a cég számára. A Digit ugyanis a szeptemberben meghirdetett 5G frekvenciatenderen a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH) kizárta a spektrumokra pályázók köréből. ( A kizárásról és az okokról itt írtunk részletesen)

A cég fellebbezést nyújtott be a hatósághoz, a válaszra az NMHH-nak 60 nap áll rendelkezésre, ami december elején jár le. A fellebbezés azonban összességében ennél hosszabb időre akasztotta meg a tenderfolyamatot.

Így a három másik pályázó, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közül csak utóbbi tudott már elindulni az 5G-vel, ugyancsak egy korábbi tenderen megszerzett frekvenciamennyiséggel, ami épp a háromszorosa a Digi által birtokoltnak.

A másik két operátornak pedig egyelőre az marad, hogy a korábban végrehajtott sikeres tesztüzemek után várja a folytatást, és a minél hamarabbi eredményhirdetést. Szakmai várakozások szerint erre leghamarabb a jövő év elején kerülhet sor. A tendernek a hatóság által meghosszabbított hivatalos zárási határideje jövő április vége.