Nappali alapképzésben hat féléves, programtervező informatikus szakot indít idén szeptembertől magyar nyelven a győri Széchenyi István Egyetem. A projektorientált képzés céges tapasztalat szerzését és nemzetközi projektekben való részvételt is kínál.

A hallgatók a mesterséges intelligenciától egészen a digitális molekuláris orvosbiológiáig szerezhetnek korszerű ismereteket adó, külföldön is elfogadott diplomát.

A képzés az erős matematikai alapok és szoftverfejlesztési ismeretek oktatása mellett a mesterséges intelligenciára, a kiberbiztonságra, a szuperszámítógépek programozására és további digitális témakörökre fókuszál. A szabadon választható kurzusok témái a molekuláris orvosbiológia, valamint az ipari matematika, modellezés, szimuláció és optimalizáció.

A képzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák a modern szoftverfejlesztés technológiáját, a számítógépes modellezés informatikai eszközeit, hogy ezeket később ipari, céges és kutatási környezetben egyaránt alkalmazni tudják.

A jelentkezők az egyetem elismert oktatói mellett olyan szakemberektől tanulhatnak, mint Friedler Ferenc professzor, aki a Stanford kutatási listán szerepel, Benczúr András, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) mesterséges intelligencia laborvezetője vagy Peták István, az Oncompass európai innováció díjas digitális molekuláris biológiai cég alapítója.

Az új szakon előnyben részesítik a partnercégektől kapott feladatok megoldását, az eredmények írásbeli és szóbeli bemutatásának gyakorlását. A képzésben résztvevők nemzetközi projektekhez is csatlakozhatnak, többek között a stuttgarti, a strassburgi és a torinói egyetemek csapataival dolgozhatnak együtt.