Már Magyarországon is elérhető a pénzintézet új személyes virtuális asszisztense. Kate segítségét a K&H lakossági ügyfelei vehetik igénybe. A magyarul beszélő digitális avatár két-három éven belül „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát.

A K&H új digitális avatárja

Belgium, Csehország, Bulgária, Szlovákia után most már Magyarországon is elérhető a pénzintézet mobilapplikációjába épített digitális asszisztens szolgáltatása. Kate magyarul beszél, jelenleg 30-féle dolgot tud, a repertoárja napról-napra bővül – jelentette be Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A banki és biztosítói profillal egyaránt rendelkező pénzintézet már 635 ezer digitálisan aktív ügyfelet számlál, közülük mintegy 500 ezren aktív mobilbank-használók is. Az ügyfelek több mint a négyötöde valamilyen digitális csatornán – internetbankon, mobilapplikáción– keresztül intézi az ügyeit.

Az ügyfelek közül többen már megismerkedtek Kate-tel, a szolgáltatás ugyanis nyár óta elérhető a K&H mobilbankot használók számára. A mesterséges intelligencia alapú megoldás folyamatosan tanul a neki szegezett kérdésekből.

Kate együtt tanul az ügyfelekkel

Az ügyfélnek elegendő a mobilappban lévő logójára kattintani és máris beköszön. Az új szolgáltatás bejelentésén elhangzott, hogy a virtuális asszisztens a jelenlegi tudása alapján már meg tudja adni a bankkártya elfelejtett PIN-kódját; kérésre meg tudja változtatni a bankkártya-limitet és az internetes jelszót; szükség esetén fel tudja függeszteni vagy le tudja tiltani a bankkártyát, és képes aktiválni egy újat.

A többi hasonló megoldással összevetve innovációnak számít, hogy Kate-tel hangalapon is lehet kommunikálni. Ez nem vonatkozik az érzékeny információkra, amiket csak írásban ismertet a virtuális asszisztens.

Segítségével utas- vagy lakásbiztosítás, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás vagy CASCO köthető, és a későbbiekben figyelmeztethet a szerződésekhez kapcsolódó befizetési kötelezettségekre is.

A legnagyobb kihívást a Kate mögött meghúzódó mesterséges intelligencia fejlesztése jelentette – emelte ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője. Ez lényegében mintázatokba rendezi az ügyfelek digitális interakciói során keletkező adatok tömegét. Megfelelő algoritmusok fejlesztésével előbb megtanulja, hogy mi a helyes reakció az ügyfél kérdéseire, majd egy későbbi tanulási fázisban maga is proaktívvá válik.

Ennek nyomán a nem túl távoli jövőben, ami kérdésünkre válaszolva, Németh Balázs szerint két-három év lehet, maga Kate is ajánl majd termékeket, szolgáltatásokat, különféle pénzügyi megoldásokat az ügyfelek számára, vagy felhívja a figyelmüket arra, hogy valamilyen problémát észlelt.

A szolgáltatás egyelőre a lakossági ügyfelek számára érhető el, de már dolgoznak a vállalati ügyfeleknek szól megoldáson is. Ez a speciális igények miatt várhatóan nem mobil platformon valósul majd meg.

Ami a szolgáltatás biztonságos használatát illeti, az megfelel a mobilappban alkalmazott biztonsági rendszernek, az érzékeny adatokat, információkat többfaktoros hitelesítéssel védik az illetéktelenektől.