Hét egymást követő éve lejtmenetben a személyi számítógépek piaca, amely ezúttal a szokásos év végi eladási boomból is kimaradt. Ennek oka most nem a készülékek iránti vevői érdektelenség, hanem a PC-k lelkének számító processzorhiány.

PC piac Gartner

A múlt év utolsó negyedévében 68,6 millió újonnan gyártott személyi számítógép került a világpiacra. Ez a mennyiség 4,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi időszaktól – derül ki a Gartner jelentéséből. A piackutató 2018-ra 1,3 százalékos visszaesést mond, a szállítások összmennyisége 259,4 millió darab volt.

Év közben még nem látszott, hogy gond lenne a CPU ellátással

A cég elemzői a múlt év során még optimisták voltak a piac alakulását illetően, de aztán két fontos dolog is közbeszólt. „Már éppen pozitívba kezdett fordulni a trend, amikor beütött a krach, súlyos ellátási hiány állt elő a központi egységekből(CPU). A második és a harmadik negyedév dinamizmusát, így a negyedik negyedévre megtörte az alkatrész probléma” – mondja Mikako Kitagawa, a Gartner egyik vezető elemzője.

Ez főként az üzleti PC-k piacát érintette, emiatt jó néhány vállalkozásnál elmaradt a hardver frissités. A szakértők azonban bíznak abban, hogyha helyreáll a rend a processzor piacon, a kereslet áttolódik az idei évre.

Egyes piacokon politikai és gazdasági bizonytalanságok is kihatottak az értékesítés alakulására. Még a vezető felvevőpiacnak számító USA-ban is, ahol a gazdaság egésze erős, de a kis és középvállalati szektor(SMB) mostanában inkább gyengélkedik. Emiatt az utolsó negyedévben 4,5 százalékot zsugorodott ott a piac.

Ráadásul a globális lakossági kereslet sem a vártnak megfelelően alakult, még az év vége sem hozta meg a várva várt fellendülést. Ebből máris azt szűrték le az elemzők, hogy az ünnepi szezon többé már nem számít erősnek a konzumer PC-k iránti keresletben.

A dobogós gyártóké a piac közel kétharmada

A három vezető szállító, a Lenovo, a HP és a Dell viszont együttesen növelni tudta a részesedését. A dobogós gyártók együttes részesedése a tavalyi utolsó negyedévben már elérte a 63 százalékát, szemben az egy évvel korábbi 59 százalékkal. A Lenovo le is körözte a korábbi világelső HP-t a múlt év végén. A kínai gyártó részesedésének a növekedésében szerepet játszott az is, hogy tavaly májusban vegyes vállalatot hozott létre az üzleti gépekben erős japán Fujitsuval.

A múlt év vége nagy kihívás volt a HP számára. Az amerikai gyártó szállításai négy egymást követő pozitív mérlegű negyedév után visszaestek, ráadásul a legtöbb meghatározó felvevőpiacán, kivéve Ázsiát. A Dell szerény plusszal zárhatta a negyedik negyedévet , amit főként az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló EMEA térségnek és Japánnak tulajdoníthat. Csökkentek az eladásai Ázsiában és Latin Amerikában.

Az EMEA térségben egyébként a tavalyi negyedik negyedév 3,8 százalékos mínuszt hozott, de azért voltak bíztató jelek is. Nyugat-Európában a kis- és középvállalatok kereslete hajtotta az asztali gépek és az ultramobil PC forgalmát, de az állami szektor is folytatta a Windows 10-re való áttérést, új hardvereken.

Magyarországon jól alakult az üzleti PC-k eladása

Jó üzleti felvevőpiacnak minősült Oroszország és a közép-kelet-európai régióban Csehország, illetve Magyarország. A professzionális gépek iránti kereslet azonban nem tudta ellensúlyozni a lakossági piacon bekövetkezett visszaesést.

Már hetedik éve egyfolytában nehéz idők járnak a PC-iparban, némi bizakodásra az adhat okot, hogy a visszaesés mértéke tavaly már jóval kisebb – 1,3 százalék volt –, mint az utóbbi három évben.

A rossz teljesítmény zömében az igen gyenge lakossági keresletnek tulajdonítható. A konzumer gépek eladása tavaly már csak a 40 százalékát adta a teljes piacnak, szemben a 2014-es 49 százalékkal. Így tehát a piaci helyzet „javulása” 2018-ban elsősorban az üzleti PC-k javára írható, köszönhetően a Windows 10 frissítéseknek.

PC piac Gartner tábla