Június végén (06.30.) az utolsó 3G-s cellát, július elsején pedig a 3G-hálózat vezérlőjét is lekapcsolta a Magyar Telekom. A régi technológiát használó, hálózatba kapcsolt eszközök(m2m), köztük a pénztárgépek átállására is van megoldás.

Almádi Telekom

Július elsejétől már nem érhető el a 3G technológia a Magyar Telekom hálózatában, de az ezt használó ügyfelek sem maradnak szolgáltatás nélkül, a közel országos lefedettségű 4G hálózat továbbra is rendelkezésre áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A korszerűtlenebb-készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát pedig a megmaradó 2G hálózat veszi át – hangzott el, az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón, ahol a megjelent újságírók „virtuális szemtanúi” lehettek a technológiát vezérlő rendszer lekapcsolásának is.

Több időbe tellett a le-, mint a bekapcsolás

A hazai távközlési szolgáltatók, így a Magyar Telekom is már három éve készült az évek során egyre helyettesíthetőbbé vált technológia kivezetésére. Ennek kapcsán Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a 3G lekapcsolása hosszabb előkészületet és időt vett igénybe, mint annak idején a bevezetése.

A szolgáltató a hálózat kihasználatlansága miatt döntött a mielőbbi lekapcsolás mellett, hiszen, mint elhangzott az ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3%-a, az adatforgalomnak pedig mindössze 0,84%-a zajlott már csak ezen hálózaton. A legfőbb felhasználói kör a gépek közötti kommunikáció volt, azon belül is kritikus pontot jelenthetett az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek hálózatváltása.

Ez sem okoz végül fennakadást, mert ezeket az eszközöket át lehet állítani a megmaradó 2,5 G hálózatra, ismertebb nevén az edge technológiára – válaszolta kérdésünkre Kollár Péter, a hírközlési hatóság(NMHH) Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának vezetője.

A lekapcsolás előtt a Telekom több körben is megkereste azokat az ügyfeleit, akiket a változás leginkább érinthetett. Külön weboldalt is elindított, ahol a régebbi, több éves készülékkel rendelkező előfizetők ellenőrizhetik, hogy SIM-kártyájuk és készülékük 4G-képes-e.

Aki pedig 4G- vagy 5G-képes készülékre cserélné 3G-s telefonját, annak érdemes kihasználnia az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Netre fel! mobilkészülékcsere-támogatási programjában igényelhető bruttó 20 ezer forintos támogatást, amely a Telekom üzleteiben is kérhető. Elhangzott, hogy jelenleg a legolcsóbb 4G-s telefon a Telekomnál 28 ezer forintba kerül.( A programról részletesen itt írtunk.)

Folytatódik a megmaradó hálózatok korszerűsítése, már a 700 MHz-et is tesztelik 5G-re

A vállalat döntésében nem elhanyagolható a költségtakarékossági és egyben környezetvédelmi szempont sem. Az alig használt 3G lekapcsolása önmagában is energiamegtakarítást jelent, de a korszerűbb technológiák hatékonysága jobb nála. Az 1 byte eljuttatására fordított energia a 4G esetén nagyjából az ötöde a 3G-nél szükséges energiának.

A kivezetés a korlátos frekvenciakészlet szempontjából is hatékonyabb kihasználást jelent, mivel a 3G lekapcsolása következtében felszabaduló sávokat a korszerűbb 4G/5G szolgáltatásra lehet használni.

Az eseményen szó esett a társaság 2020-ban elindított hálózatkorszerűsítési programjáról is, aminek részben minőségjavítási, részben kapacitásnövelési céljai is vannak.( A társaság egyébként 2017 óta több mint 300 milliárd forintot költött mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.)

Tekintettel az adatfelhasználás dinamikus növekedésére, ami 2022. első negyedévében elérte a havi 8,7 GB-ot, és ami egy év alatt 30 százalékos növekedést jelent.

A hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének középtávon. A Telekom 5G szolgáltatása jelenleg Budapest és Budaörs mellett 28 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen – Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr – érhető el. Az 5G hálózat lakosságra vetített, kültéri lefedettsége a fővárosban 33%, országosan pedig 10,6%.

A cégnél már a 700 MHz-es frekvenciát is tesztelik az 5G technológiára. A modernizáció részeként korszerűsítik a mobilkommunikációs bázisállomásokat, ami nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szüksége teljes infrastruktúrát is magába foglalja. A korszerűsítés programnak jelenleg a 43 százaléka teljesült már, év végére érik el a 60 százalékot, amivel már 30 százalékos lehet az energiamegtakarítás – emelte ki a műszaki vezérhelyettes.

A 3G-hálózatok kivezetése a többi hazai szolgáltatónál is napirenden van, erről legutóbb itt írtunk.