Felbocsátották a BME Aerospace Team által megépített első hazai építésű szuperszonikus kutatórakétát, amely két tudományos kísérletet is végzett.

Magyar szuperszonikus kutatórakéta

Újabb űripari projekt valósult meg a Műegyetemen(BME), a korábbi műholdas (Masat-1-2) kísérletek után most egy 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta készült el a hallgatók és a hazai szakemberek közös munkájaként.

A rakéta repülés közben két tudományos kísérletet is végzett: az egyik egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, a másik a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet volt. Az Aether-S nevű, oktatási célú eszközt január 26-án bocsátották fel.

A BME Aerospace Team 2021. szeptemberében jött létre, abból a célból, hogy egyetemi hallgatók és a ismert hazai szakemberek tudását ötvözve szuperszonikus, szuborbitális – a hangsebességnél több, mint kétszer gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő – rakétát tervezzen és szereljen össze.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig a kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat. A csapat tagjai a megalakulástól a felbocsátásig 16 ezer munkaórát töltöttek a projekt megvalósításával.

Tavaly augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlottak, majd ősszel következett az összeszerelés. A mostanra már közel 30 fős hallgatói csapat tagjai között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

A projekt megvalósítását más egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – köztük a hírközlési hatóság is segítették.