Az energiatárolás mielőbbi és széleskörű alkalmazására van szükség Magyarországon ahhoz, hogy teljesíthetők legyenek az ország 2030-ra kitűzött napelemes célszámai – hangzott el a Tech4Green – Digital Power Summit konferencián.

Energiatárolás

Az eseményt szervező Huawei Technologies Hungary adatai szerint mind az ipari, mind a lakossági szegmensben folyamatosan növekszik a telepített naperőművek teljesítménye, idén pedig már a napelemes energiatárolás iránt is megugrik a kereslet a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt.

Növelni kell az energiatárolási kapacitásokat

A konferencián a technológiát és az ipart együttesen képviselő Palkovics László miniszter elmondta, hogy az energiapolitikában egyszerre kell(ene) érvényesülnie az ellátásbiztonságnak, a megfizethető áraknak és a fenntarthatóságnak. Itt az egyensúly megtalálása a feladat, amit most nehezítenek a belső és külső körülmények.

A miniszter jelezte, hogy a kormány felülvizsgálja a nemzeti energiastratégiát, amiben, mint fogalmazott: a távlatos törekvések változatlanok, 2050-es határidővel a klímasemlegesség elérésére törekszünk. A kormány tervei szerint a következő évtized elejére a teljes fogyasztásnak legalább a 21 százaléka származik majd megújuló forrásból.

A következő években 100 megawattos nagyságrendű energiatárolási kapacitás kiépítésére lenne szükség Magyarországon ahhoz, hogy az elmúlt időszak ütemében folytatódhassanak az új napelemes beruházások, és elérhető legyen a 2030-ra kitűzött 6 GW-os napelemes célszám.

A naperőművek okozta egyre megterhelőbb hálózati ingadozást ugyanis az energiatárolással lehet kiegyensúlyozni. Hosszabb távon ez az egyik megoldása a háztartások, szervezetek megújulókra való áttérésének is. Az energia helyben tárolása nemcsak stabilizálná a hálózatot, de kiszámíthatóbbá tenné az erőművek tulajdonosai számára is , hogy mikor mennyi áramot táplálnak a hálózatba.

„A technológiával már rendelkezünk, ezt a jogi, a piaci és az energiakereskedelmi szabályozás is előbb-utóbb követni fogja. Nem a napelemes célokon kell változtatni, hanem olyan rendszert és szabályozói környezetet kell teremteni, ami lehetővé teszi a már meglévő technológiák integrálását” – emelte ki Radoslaw Kedzia, a Huawei Technologies észak-, kelet-közép-európai régiójának elnökhelyettese.

A vártnál gyorsabban bővül a napelemes kapacitás

Az energiatárolás iránti igény a vártnál nagyobb, a hazai napelemes kapacitás pedig a reméltnél jóval gyorsabb ütemben bővül. Mindeközben maga a rendszer rugalmatlan maradt.

A Huawei adatai szerint négy-öt évvel ezelőtt az 500 kilowatt teljesítményű erőművek voltak a legnépszerűbbek ipari felhasználásra, idén már 50 megawattosak épülnek. A lakosságnál is hasonló a helyzet: tavaly a legkeresettebbek már a 10 kilowattos inverterrel felszerelt rendszerek voltak, míg egy évvel korábban még csak a 6-8 kW-osak.

Idéntől az energiaárak megugrása miatt az üzleti szegmensben akár a két-háromszorosára is nőhet a kereslet a tavalyihoz képest. A napelemes rendszer egyre vonzóbb befektetés a cégek életében, olyannyira, hogy míg korábban forrásokra pályáztak, és abból fejlesztettek, most hajlandóak akár saját erőből is növelni a napelemes beruházásokat.

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője is a hálózati energiatárolás jelentőségét hangsúlyozta: „Az akkumulátoros energiatárolás és a kapcsolódó befektetések jelentős növekedésnek indultak hazánkban. A helyi összeszerelés mellett törekedni kell a hazai fejlesztésű termékekre is. A jövőben pedig jelentős összegű pályázati támogatás várható kifejezetten energiatárolók létesítésére.”

Megnőtt a kereslet a hibrid inverterek iránt is

A lakossági napelemes piacon jelentősen megnőtt a kereslet a hibrid inverterek iránt, amelyekhez már napelemes energiatárolót is lehet csatlakoztatni. A háztartások esetében egyre kézzelfoghatóbb az igény az önfenntartásra, a rendszereket sokan már eleve úgy tervezik, hogy azok később bővíthetők legyenek. Aki ma még csak a villanyáram-fogyasztását fedezi napelemes energiából, az már gondol arra, hogy a jövőben a fűtéséhez, vagy néhány éven belül akár az elektromos autójának a töltéséhez is magának termeli meg az energiát.

A háztartások önellátásra való áttérését a technológia is nagyban segítheti. A Huawei, amely a távközlés mellett az energiaiparnak is egyre több digitális megoldást kínál, nálunk is elérhetővé teszi a legújabb, mesterséges intelligenciára (AI) és felhőre épülő okos napelemes energiamenedzsment szolgáltatását.

Ez a háztartás energiaigénye, fogyasztása, a hálózati információk, az aktuális és várható időjárás alapján teszi menedzselhetővé teszi az energiafelhasználást, és számítási műveletekkel segít abban, hogy az energiát a lakossági felhasználó az optimális időpontban hasznosítsa, mondjuk akkor töltse az elektromos autóját, amikor az ahhoz szükséges energia a legolcsóbb.

Saját magát zöldítheti az infokom ágazat

A vállalatok digitális átállását hajtó új technológiák – az 5G, a virtuális és kiterjesztett valóságra épülő alkalmazások, az IoT eszközök – miatt rohamosan nő az adatigény, ami magával hozza az adatközpontok és az eszközök energiaigényének a növekedését. „Az infokommunikációs szektor a saját zöldítése révén kulcsszerepet játszhat abban is, hogy más ipari ágazatok is felgyorsítsák átalakulási folyamatukat a magasabb szintű digitalizáció és az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás felé – emelte ki Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatásokért felelős vezetője.”

Utóbbira jó példa a Vantage Towers toronyvállalat közelmúltban elindult energiahatékonysági projektje, amely közel 2000 magyarországi bázisállomást érinthet a jövőben. Első lépéseként a szolgáltató két bázisállomásának energiarendszerét korszerűsítette a Huawei intelligens napelemes megoldásával. (A projektről korábban részletesen itt írtunk.)