Eljön az idő, amikor már ki sem kell szállnunk az autóból, hogy fizessünk az üzemanyagért, de akár ételt is rendelhetünk onnan. Újabb technológiai megoldások a jövő autóiban.

Hangalapú vezérlés

Együttműködési megállapodást írt alá a dél-koreai LG Electronics (LG) és a hangalapú mesterséges intelligencia(AI) alapú megoldásokkal foglalkozó amerikai SoundHound AI, Inc. A két cég közösen dolgozik majd a hangalapú AI-technológia integrálásán a következő generációs autós infotainment-rendszerekben (IVI).

A partnerség révén a járműipari technológiai megoldásokba már évekkel ezelőtt beszállt LG Electronics autós infotainment-rendszere a SoundHound hangalapú mesterségesintelligencia-platformjával egészül ki, amivel lehetővé válik a párbeszédalapú hangvezérlés.

Több, mint a hagyományos parancsalapú irányítás

A SoundHound hangalapú AI platformja a Speech-to-Meaning® és a Deep MeaningUnderstanding® technológiákra épül. Ezek lehetővé teszik, hogy a hangalapú vezérlés ne parancsalapú irányítás, hanem intuitívabb társalgás legyen a járművezetők és az utasok számára.

Ennek alapján a felhasználók a jövőben a mikrofon és az infotainment-kijelző segítségével akár közvetlenül a járműből fizethetnek az üzemanyagért és a parkolásért, de akár ételt is rendelhetnek innen. Az ilyen jellegű hangalapú megoldások a piaci szereplőknek pedig új értékesítési felületet és bevételi forrást jelenthetnek az összekapcsolt járművek a vállalatoknak.

Már nemcsak a luxus autók sajátja lehet a hangfelismerés

Egyre többféle technológiai újdonsággal bővülnek a következő generációs autók, köztük a felhasználók által jelenleg a legfontosabbnak tartott okostelefon-tükrözés, amiről nemrégiben itt írtunk részletesebben.

A hangfelismerés is egyre szélesebb körben kezd elterjedni az autóiparban is, a technológia kezdetben csak választható extraként volt elérhető egyes luxusautó-modellekben. A biztonság és a könnyű kezelhetőség javításával a hangalapú mesterséges intelligencia lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy olyan modern szolgáltatások sorát nyújthassák, amelyekkel a járművezetők a kezük használata nélkül, vagy anélkül adhatnak utasításokat, hogy a szemüket levennék az útról. A platform szélesebb körű bevezetése az utasok számára is javítani fogja utazási élményt.

A virtuális asszisztensek piaca az előrejelzések szerint jelentősen növekszik majd a következő években, ezért egyre több autógyártó ismeri fel annak szükségességét, hogy hangfelismerő funkciókat építsen be járműveibe.

A 2005-ben alapított SoundHound a mesterséges intelligencia alapú hangfelismerő és természetes nyelvi feldolgozási megoldások meghatározó globális piaci szereplője. A kaliforniai székhelyű vállalat számos iparágban tevékenykedik, többek között a hangtechnológia, a távközlés, a pénzügyi szolgáltatások és az autóipar területén.