Az okos városokat jellemző alkalmazásokban – közvilágítás, parkolás, szeméttárolók, kamerarendszerek – Európa Ázsiával versenyezve a világ két vezető régiója. A rendszerek gyártói sem panaszkodhatnak: a világpiacon tartós kétszámjegyű növekedéssel számolhatnak.

Európa vezető helyen az okos város fejlesztésekben

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatásból kiderül, hogy 2018 végén még 10,4 millió okos köztéri lámpa működött a világon. Három év múlva ez a szám meghaladhatja a 31 milliót is, ami a vizsgált időszakban átlagosan évi 24,5%-os növekedést feltételez.

Okos közvilágításban Európa részesedése közel 40%

Okos lámpákat a legnagyobb arányban az európai városokban találhatunk, a kontinens részesedése a világpiacon megközelíti a 40 százalékot – derül ki a Berginsight felméréséből. Miért is jó egy városnak az okos közvilágítás? A megfelelő modulokkal ellátott lámpaoszlopok távolról kapcsolhatók, fényerejük is távolról szabályozható, sőt, hiba esetén riasztásra is képesek.

Még ennél is nagyobb százalékaránnyal áll Európa az élen az okos kukák alkalmazásában is, ami ugyancsak fontos pontja az okos város stratégiáknak. A szeméttárolókat is el lehet látni érzékelőkkel, amelyek jeleznek, ha megteltek. Az alkalmazás segítségével optimalizálható a hulladékgyűjtő gépjárművek útvonala, ami csökkenti az ezzel kapcsolatos költségeket.

A skandináv piackutató legutóbbi összesítése szerint a világon ma még 379 ezerre tehető a hálózatba kapcsolt szeméttárolók száma, ebből több mint 50% európai városokban működik. Az okos kukák hálózata ugyanakkor, ha lehet, még gyorsabban bővül, mint a lámpáké. Ezekből 2023-ban globálisan már 1,5 millió darabbal számolnak a szakértők, ami a következő időszakra 30,8 százalékos éves növekedési ütemet jelez.

A legtöbb parkolószenzor és okos kamera Ázsiában működik

Az okos parkolásban és az intelligens köztéri kamerarendszerekben viszont az ázsiai térség a legfejlettebb. A szenzorokkal ellátott parkolóhelyek száma 2018-ban megközelítette az 1,1 milliót, 2023-ra pedig elérheti a 2,6 milliót is.

A jelenlegi állományból az ázsiai országok több mint 40 százalékkal részesednek. Európának sem kell azonban szégyenkeznie, mert másik meghatározó szereplőként részesedése alig marad el a 40 százaléktól.

Az okos parkolásban Magyarországon is elindult már valami. A Vodafone Magyarország két városban Budapesten és Székesfehérváron telepített parkolószenzorokat, legutóbb pedig egy fővárosi mélygarázsban mutatta be az AImotive-val és a Here-rel hármas együttműködésben megvalósított automata parkolási rendszert.

Mindeközben az intelligens köztéri kamerarendszerek inkább Európán és Észak-Amerikán kívül népszerűek. A globális piacot 6,5 milliárd dollárra értékelik a kutatók. A legkiterjedtebb rendszer Kínában épült ki, mint a komplex állampolgári megfigyelő rendszer egyik fontos összetevője. A kamerarendszerek világpiacán a közvilágítással megegyező évi 24,5 százalékos növekedéssel számolnak az elemzők.

Ígéretes jövő előtt állnak az IoT-hálózatok

Ami a hálózati technológiákat illeti, az okos város megoldások többsége vezeték nélküli (2G/3G/4G/LPWA)hálózatokon működik, a vezetékes kommunikációt speciális videó rendszerekhez, illetve részben az okos köztéri lámpákhoz használják.

Az LPWA technológia előtt nagy jövő áll a következő években, mivel egyre több szolgáltató építi ki az ezen alapuló, a dolgok internetét támogató NB-IoT, vagy LTE-M hálózatát. A kutatók szerint az ezeket a hálózatokat használó közvilágítási eszközök, parkolószenzorok, és okos kukák száma a következő öt évben több mint a harmincszorosára növekszik.