Svédországban a legjobb, Törökországban a legrosszabb a dolgozó nők helyzete, Magyarország a 30-as lista alsó felében található – derül ki egy friss jelentésből.

Dolgozó nők

A londoni székhelyű Reboot Online keresőoptimalizálással foglalkozó cég mérte fel nemrégiben a nők számára a legjobb gazdasági lehetőségeket nyújtó európai országokat. Ennek során számos tényezőt értékelt a vállalat, egyebek mellett a gazdasági és vezetői szerep lehetőségeket.

Ezek alapján egy 300 pontból álló indexet hozott létre annak meghatározására, hogy mely európai országok kínálják a legjobb kilátásokat a nők számára.

A felmérés szerint Svédország a legalkalmasabb európai ország a nőknek (241,4 pont). A skandináv ország az egyetlen Európában, amely maximális 100 pontot szerzett a gazdasági lehetőségekért, sok nő előtt nyitottak a vezető pozíciók is (93,1/100).

Őt követi két másik észak-európai ország, Finnország (227,6) és Norvégia (213,8) a második és a harmadik helyen. Finnország 86,2/100 pontot ért el a nőknek ajánlott vezető pozíciókban és a gazdasági lehetőségek terén. A vezetői pozíciókat tekintve Észtország is az előkelő hetedik helyen áll.

Norvégiában különösen említésre méltó a teljes fizetéssel járó 39,9 hét szülési szabadság, amivel az ország 55,2 pontot szerzett a lehetséges százból, ami megegyezik a finnországi szülési szabadsággal.

Az egykori keleti blokk országai közül összpontszámuk alapján az első tizenötbe Szlovénia, Románia és Litvánia tudott bekerülni, mint ahol 2023-ban a legjobbak a nők esélyei.

Magyarország a rangsorban a 18., 141,30 összpontszámmal, ebből 37,9-es pontszámot kapott a nők gazdaságban betöltött szerepére, az egyik legalacsonyabb pontszámot ért el (17,2) a nők vezetői pozícióban betöltött arányára, és az egyik legmagasabb pontot kapta(86,2) a fizetett szülési szabadságra.

Végül abszolút sereghajtó Törökország, amely mindössze 31 összpontszámot szerzett, ahol a nőket a legkevesebb munkalehetőség várja, miközben a vezetői pozíciókban 27,6 pontot szerzett, amivel megelőzi Ausztriát is(13,8/100), ahol egyébként büszkén vallják a nemek közti egyenlőséget.

Dolgozó nők
Forrás: Reboot Online

Startup programot indít a nőknek a Morgan Stanley

A Morgan Stanley a napokban bejelentette, hogy a tavalyihoz képest kétszer annyi start-up részesülhet befektetésben és szakmai támogatásban az Inclusive Ventures Lab akcelerátor program keretében az EMEA régióból. A programmal a vállalat a nők és a különböző kisebbségi etnikumokhoz tartozó vállalkozók cégeit támogatja.

A pályázók közül tízet választanak ki, akik egy öt hónapos program során testreszabott segítséget kapnak vállalkozásuk fejlesztéséhez. Olyan cégek pályázatát várják, amelyek erős növekedési kilátásokat tudnak felmutatni, és innovatív, befogadóbb, fenntarthatóbb jövőt előmozdító technológiai megoldásokat fejlesztenek.

A bejelentésből kiderül az is, hogy az évtized elején a régiónkban a kockázatitőke befektetések alig 1%-a irányult nők által alapított startupokba, 5% vegyes összetételű cégekbe, 94% pedig kizárólag férfiak által alapított vállalkozásokba áramlott. Magyarországon része a problémának az is, hogy az Európai Unióban itt a legalacsonyabb, mindössze 13% a vállalkozó nők aránya a tudományos, műszaki és informatikai területeken.

Legyen divat a női vezető!

Ezzel a felszólítással indítja el legújabb kampányát a Menedzserszövetség, felhívva a figyelmet a női vezetők fontosságára. A kampány főszereplői olyan példaképek, akik pozitív példát és követendő utat mutatnak a fiatalabb generáció számára.

A szövetség női vezetőinek száma az első kampányt követően 9 hónapon belül 40 főről 100 fő fölé emelkedett, jelenleg már közel 170 hölgy tagja van a szervezetnek, így a korábban kitűzött cél, hogy a női vezetők száma elérje a taglétszám 50%-át, rövid időn belül megvalósulni látszik.

A 2023-as tavaszi kampány a Menedzserszövetség női vezetőinek részvételével, megújult formában mutatja be a nyolc fókusztémát, ezek a következők: Women in Art, Women in Balance, Women in Finance, Women in Innovation, Women in Mentorship, Women in SocialResponsibility, Women in Spotlight, Women in Sustainability.

Az utánpótlással is időben kell foglalkozni – mentorprogram diáklányoknak

Kétszeresére nőne a mérnök-informatikusok száma, ha ugyanannyi nő dolgozna az ICT-ágazatban mint férfi, ezért a nők szerepének növelése az iparágban kulcsfontosságú – hangzott el a Huawei „Women in Technology” országos pályaorientációs programjának záróeseményén.

Az edukációs program célja az volt, hogy lebontsa a mérnöki hivatással kapcsolatos sztereotípiákat, és vonzóvá tegye a 16-19 éves lányok számára az IT- és mérnökszakmákat.

A pályaorientációs programsorozat októberben indult, és a 16-19 éves fiatal női korosztály 70 képviselője vett részt rajta négy helyszínen, Budapesten, Győrben, Oroszlányban és Kecskeméten. A hat alkalomból álló műhelyfoglalkozásokon a diákoknak lehetősége nyílt belekóstolni a gyakorlati mérnöki munkába, és egy tudományos, marsjáró-tervezői projektmunka révén közelebb kerülhettek napjaink digitalizált mérnöki szerepeinek megértéséhez.

A foglalkozások gerincét a Maker’s Red Box alkotópedagógiára épülő tananyaga adta, de a meghívott szakértők előadásai is betekintést nyújtottak a projekttervezés és –megvalósítás folyamataiba, a csapatban gondolkodás rejtelmeibe, valamint abba, hogy milyen kihívásokat rejt a nők számára a technológiai iparág.

A mérnöki-informatikai területen dolgozó és a műszaki felsőoktatásban tanuló nők aránya mindössze 17-19 százalék hazánkban, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Magyarországon az informatikusok közül csak minden tizedik nő.