Magyarországon is beindult a nyílt bankolást jelentő, az uniós második pénzforgalmi irányelvvel (PSD2) összefüggő lépések sorozata a pénzintézetek körében. A héten a K&H jelentette be az új típusú szolgáltatóknak hozzáférést nyújtó fejlesztői portál és tesztkörnyezet megnyitását.

Fintech PSD2

A következő évek jelentős átalakulást hoznak a pénzpiacon, a PSD2(Payment Services Directive 2) idén szeptember közepétől élesedő indulása miatt. Az EU irányelveknek megfelelően a bankok egyfelől kötelesek lehetővé tenni az azt engedélyező ügyfeleik számára, hogy külső szolgáltatót vonjanak be az online módon elérhető folyószámlájukról kezdeményezett átutalásokhoz. (Ezen külső PISP szolgáltatóknak is rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel.)

Másfelől ingyenesen kell elérhetővé tenniük az ügyfelek online folyószámláira vonatkozó számlainformációkat, beleértve a számlaegyenleg- és a pénzforgalmi tranzakciós adatokat, az ez utóbbiakat gyűjtő külső szolgáltatók(AISP) számára is. Az Európai Unió célja a nyílt bankolással hosszabb távon az, hogy ezáltal is ösztönözzék a versenyt és az innovációt a pénzintézeti szektorban.

Külső, vagy harmadik felek lehetnek más bankok, vagy nem banki szereplők is. Utóbbi kategóriába sorolhatók pénzügyi startup, vagyis a fintech cégek, illetve egyéb technológiai vállalatok és a kiskereskedők. Az ügyfél hozzájárulásának a birtokában a harmadik felek fizetést kezdeményezhetnek, számlainformációt gyűjthetnek és jeleníthetnek meg a számlatulajdonos számára, versenyt teremtve a belső hasonló célú elektronikus és mobil banki megoldásoknak.

Köztes lépcsőfok az éles induláshoz

A hozzáférés az erre a célra létrehozott nyílt interfészeken, úgynevezett API-kon keresztül megy végbe. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy a különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. A nyílt bankolást biztosító rendszerek tesztjét már márciustól lehetővé kell tenniük a pénzintézeteknek.

A K&H február végén nyitotta meg a PSD2 által meghatározott tesztkörnyezetet és fejlesztői portált, a bankon kívüli szereplőknek. A portált a PSD2 irányelvvel összhangban és a nemzetközi szabványoknak megfelelően angol nyelven alakították ki.

„A portál célja, hogy segítsen a harmadik feleknek eligazodni a banki adatok lekérdezésére, fizetéskezdeményezésre kialakított nyílt interfészen, és támogatást nyújtson nekik a fejlesztésük időtartama alatt. A tesztkörnyezethez kötelező regisztrációval lehet hozzáférni” – emelte ki Németh Balázs, a K&H Operáció, technológiák és lakossági hitelkezelési divízió vezetője.

A bank már most is együttműködik fintech cégekkel, valamint a pénzügyi és egyéb üzleti partnerekkel. A digitalizációs trendet követve az elmúlt években több új szolgáltatást vezetett be, ilyen a mobilbank, a mobiltárca vagy a robotvezérelt, teljes mértékben online személyi kölcsön. A fejlesztői portál a K&H honlapról érhető el: https://www.kh.hu/web/kh-api/home

Az MKB már élesítette nyílt banki platformját

Ezt megelőzően február elején az MKB Bank élesítette a PSD2 megfelelést biztosító nyílt banki platformját. A pénzintézet már a platformot is egy fintech céggel, az MKB Fintechlab az általa inkubált FintechBlocks-szal közösen fejlesztette.

Az MKB Bank ezt megelőzően több alkalommal is tesztelte a platformját. Két évvel ezelőtt az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője vizsgáztatta a rendszert, tavaly pedig az MKB Fintech programozási verseny keretében születtek új üzleti megoldások.

A bejelentés kapcsán Hetényi Márk, az MKB Bank digitális vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az MKB a nyílt bankolás megteremtését nemcsak törvényi megfelelés miatt tartja fontosnak, hanem jelentős üzleti lehetőséget is lát benne. Az új megoldások révén az ügyfelek egyre személyre szabottabb pénzügyi megoldásokat kapnak majd.