A Samsung tovább hajtogatja mind az okostelefonokat, mind azt a gondolatot, hogy a készülék kategória hosszú távon is életképes forma lesz. A koreai gyártó ennek kapcsán idei első 5G-s csúcskészülékei mellett bemutatta az újabb hajtogatható modellt Galaxy Z Flip-et is. Ezek mind már nálunk is előrendelhetőek.

Samsung hajtogatható mobilok

Egy éve még nagy volt a bizonytalanság, hogy a hajtogatható készülékek iránt, amelyek ötletét is elsőként a Samsung dobta be, lesz-e számottevő kereslet, és egyáltalán a termékkategória hosszabb távon is életképesnek látszik-e. Ezeknek a modelleknek az ára ugyanis már egy jobb üzleti laptop árával vetekszik.

A tavaly év elején megjelent első változat nem is igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de ebben nem a koncepció volt hibás, hanem a hajtogathatóság műszaki megoldása bizonyult elégtelennek. Ezen pedig tudtak változtatni a koreai mérnökök és a múlt év végére már megérkezhetett a zsanérban, hajtogathatóságban megerősített, oldalra kihajtható újratervezett Galaxy Fold, amely nyitott változatában már egy kisebb táblagép élményét adja, külsejében pedig az egykori Nokia Communicatorra emlékeztet. (A készüléket tavaly decembertől nálunk is forgalmazza a cég.)

Jön az összecsukható Note

Az „origami” telefonok sorában most egy újabb formával rukkolt elő a koreai gyártó, piacra dobja a Galaxy Z Flip okostelefont. A készülék abban igazán különleges, hogy a fizika törvényeit meghazudtolva hajlítható üvegből készült kijelzővel rendelkezik, amely kihajtva 6,7 colos egybefüggő felületet alkot, összecsukva pedig könnyedén belefér a felhasználók tenyerébe. A cég mérnökei ezzel lényegében megalkották az összecsukható Note kategóriát.

Egyedi megoldás a rejtett zsanér, ami kettős CAM mechanizmus révén biztosítja, hogy minden ki- és behajtás pontos és stabil legyen. A Galaxy Z Flip széles szögtartományban hajtható ki, akár egy laptop képernyője. A rejtett zsanérban megtalálható még a Samsung új seprő technológiája, amely mikro méretű műanyag rostok segítségével tartja távol a koszt és a port a készüléktől.

Hajlított üzemmód a Google-lel közösen fejlesztve

A Samsung a Google-lel közösen fejlesztette ki a „hajlított módot”. Ha az eszköz szabadon áll, a kijelzőn automatikusan két 4 colos képernyőfelület jelenik meg, így a készülék egyszerre képes a felső részen audiovizuális tartalmakat megjeleníteni, az alsó részen pedig elérhető minden vezérlő funkció. A YouTube kezelése is egyszerű, a felhasználók egyszerre nézhetnek videókat a képernyő felső részén, míg alul megkereshetik a következő videót, elolvashatják a leírást vagy akár kommentelhetnek is.

A Galaxy Z Flipen az üzenetek, hívások és értesítések összecsukott, álló, vagy nyitott állapotban is azonnal megjelennek. Összecsukva a dátum, az idő és az akkumulátor töltöttsége is egy pillantással ellenőrizhető. A valós idejű értesítésekkel a felhasználók a készülék kihajtása nélkül is fogadhatnak hívásokat, az üzeneteikre pedig az értesítésre koppintással, majd a készülék kinyitásával válaszolhatnak. A „többablakos” mód segítségével egyszerre több applikáció is használható, ehhez elég azokat a tálcára húzni.

A Galaxy Z Flip Magyarországon február 21-től 535.900 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba, a Foldhoz hasonlóan korlátozott számban.

„A Samsung számára fontos megerősítés volt a Galaxy Fold iránti érdeklődés. A Galaxy Z Flip a következő lépés egy a kihajtható készülékekből álló kategória felépítésében, amely teljesen új kialakítást, új kijelzőtechnológiát és új, különleges felhasználói élményt biztosít a felhasználóknak” – emelte ki a San Franciscoban tartott nagyszabású termékbemutatón TM Roh, a Samsung IT és mobilkommunikációs üzletágának közelmúltban kinevezett vezetője és elnöke.

Hozzátette, a Galaxy Z Flip a Fold örökségét formája tovább az új évtizedben. A Z széria első tagjaként a Galaxy Z Flip új készülékportfóliót jelent, a vállalat a következő években további kihajtható készülékeket tervez piacra dobni.

Új időszámítás kezdődik a Galaxy S-sorozatban

A húszas évekre a Samsung megújítja az évtizedes múlttal rendelkező Galaxy S sorozatát is. Ennek bevezetéseként a Z Flippel egyidejűleg piacra dobja piacra az első S20-as sorozatot, aminek már minden tagja 5G képes készülék. A Galaxy S20 család: a Galaxy S20, a Galaxy S20+ és a Galaxy S20 Ultra modellekből áll. Utóbbi kettő a koreai gyártó első olyan készülékei, amelyek mind a 6 Gigaherz alatti, illetve az afeletti mmWave sávok együttes használatát is támogatják.

A nagyobb képszenzorral érkező Galaxy S20 Ultra kamerája 108 MP felbontású, a másik kettőé 64 MP. A képek minden egyes részlete kedvezőtlen fényviszonyok mellett is nagyon jól láthatóvá válik, mivel a nagyobb képszenzor több fényt képes befogadni. A Galaxy S20 Ultra kamerája másban is újdonságot hoz. A képminőség ugrásszerű javításához az innovatív nona-binning technológiához nyúl, ami kilenc pixel kombinációjából hoz létre egyet.

A Galaxy S20 a Space Zoom ultranagyítás technológiájával érkezik, amely a hibrid optikai zoom és a szuper felbontású, mesterséges intelligencia alapú zoom kombinációját használja. A Galaxy S20 és Galaxy S20+ harmincszoros zoommal érkezik, aGalaxy S20 Ultra hajlított lencséi pedig elhozzák a százszoros Space Zoom ultranagyítás technológiát.

Az okos felvétel funkcióval a Galaxy S20 több képet és videót is készít párhuzamosan, a felhasználók pedig a mesterséges intelligencia segítségével kiválaszthatják az élőfókusz, az ultraszéles, vagy más különleges beállítások közül a legjobbat.

Videórögzítés 8K alapon

Az új Galaxy család már 8K alapon képes a videórögzítésre, így a képek minden részlete élethű színekkel és extra minőségben örökíthető meg. Még a legrázósabb videók is úgy jelennek meg, mintha kamerastabilizátorral készítették volna őket, a szuperstabil felvétel módnak, a gördülést gátló stabilizátornak és az AI mozgáselemzésnek köszönhetően.

A 8K videók megosztása még gyorsabb és egyszerűbb. A Samsung és a YouTube partnersége révén a felhasználók közvetlenül, az 5G támogatásnak köszönhetően pedig ultragyors sebességgel tölthetnek fel 8K tartalmakat a videómegosztóra.

A Galaxy S20 fejlesztői gondoltak a mobilos gamerekre is. A készülék game boostere a háttérben optimalizálja a játék teljesítményét, a 120 Hz-es frissítési rátája pedig akadozásmentes játékélményt nyújt, különösen az 5G hálózatokon.

Az 5G képes készülékcsalád új szintre emeli a videócsevegés élményét az előre telepített, először a Galaxy S20 készülékeken elérhető Google Duo alkalmazással. A felhasználók már közvetlenül a tárcsázóból indíthatják el a videóhívást a Duón keresztül,akár HD minőségben. A Google Duo több operációs rendszerrel is kompatibilis, így a csevegés funkció egymástól eltérő platformok közötti is elérhető lehetővé. A képernyőn a széles látószögű lencséknek köszönhetően egyszerre akár 8 ember is beszélgethet.

Magyarországon az új készülékcsalád március 13-tól lesz elérhető: a Galaxy S20 4G 324 990 forintos, a Galaxy S20+ 4G 359 990 forintos, a Galaxy S20+ 5G 394 990 forintos és a Galaxy S20 Ultra 5G 484 990 forintos ajánlott fogyasztói áron.

A koronavírus átmenetileg torpantja meg a növekedést

Az 5G-képes mobilok aránya tavaly még alig érte el a teljes készülékpiac 1 százalékát. Az év nagy részében épp a Samsung volt a meghatározóan piacvezető márka, az év utolsó negyedévében viszont Kínában is beindult az 5G henger, amit jól ki tudott használni az amerikai piacról kitiltott Huawei. A cég beérte, és az év végére mintegy 200 ezer darabbal le is körözte a koreai márkát – derül ki a Strategy Analytics elemzéséből.

Idéntől pedig már úgy is fogalmazhatunk, hogy globálisan is repülőrajtot vesz az 5G kategória, a 2020-ban eladott készülékek aránya várhatóan eléri a 10 százalékot is.

Közép távon még nagyobb fellendülésre számíthatunk. A Strategy Analytics szerint 2025-ben már átlépheti az évi egymilliárd darabos küszöböt az újonnan eladott 5G-mobilok száma a világon. A növekedést elősegíti, hogy a készülékgyártók ígérete szerint az idei év második felében már nemcsak a prémiumtelefonokban jelenik meg az új technológia, hanem egyre több lesz a középkategóriás 5G-eszköz is.

Összességében pedig elmondható, hogy az 5G terjedése és a rugalmasan alakítható kijelzők megint elhozhatják a tartós konjunktúrát a készülékek piacára. Ezt a folyamatot várhatóan csak átmenetileg szakítja meg a koronavírus okozta gyárleállások miatt az idei első negyedévre becsült 12 százalékos visszaesés a teljes okostelefon piacon.