Észak-Európa a legbiztonságosabb, Dél-Európa pedig a legkevésbé biztonságos a különféle vállalkozások számára a kibervédelem szempontjából – állapítja meg egy friss nemzetközi jelentés, amelyből megtudható az is, hogy Magyarország messze nincs ott a top tízes listán.

Kibervédelem

A hibrid munkamodell terjedésével a kiberbiztonsági tudatosság minden eddiginél fontosabbá vált az üzleti világ számára. Nemrégiben készült el egy átfogó kutatás arról, hogy mely országok számítanak a legbiztonságosabbnak a kibertámadások szempontjából. Ennek az Európára vonatkozó részeivel foglalkozunk.

A legjobbaknál a legkevesebb a DDOS-támadás

A júniusban készült kutatást jegyző Indusface indexpontszám alapján rangsorolja az országokat, figyelembe véve egyebek mellett az adott országbeli DDOS(túlterheléses)-támadások előfordulását, az adathalász webhelyeket, a rosszindulatú programokat tároló webhelyeket és a feltört számítógépeket.

Az összesített pontszámok alapján Finnország és Belgium lett megosztva a legbiztonságosabb európai ország az üzleti élet számára, az elérhető 100-ból 82,45 pontot szerezve. Finnország mutathatta fel a második legalacsonyabb számú DDOS-támadást (79) 2015 és 2021 között.

A szám csupán 29-cel haladja meg Franciaországét, ahol a legalacsonyabb ez a mutató a 10 legjobb európai ország között. Ez az elem azért kiemelten fontos a vállalkozásoknak, mivel a sikeres DDOS-támadások blokkolhatják az üzleti webhelyeket, és leállíthatják az összes kiszolgálót és hálózati kapcsolatot.

Belgium első helyezéséhez hozzájárul az is, hogy 100 ezer internetfelhasználóra vetítve itt a legalacsonyabb a feltört számítógépek száma (11) az országban. A fertőzött számítógépek ajtót nyitnak a hackerek előtt, és megkönnyítik számukra, hogy átvegyék az irányítást a cégek üzleti adatai és eszközei felett.

Belgium rendelkezik a második legalacsonyabb rosszindulatú programokat tároló webhelyekkel a 10 legjobb európai ország között, átlagosan 390 webhely jut 100 ezer URL-re.

Dobogós még Ausztria 80,59-es indexpontszámával, és itt jegyezték fel a legkevesebb, rosszindulatú programokat tároló webhelyet és adathalász webhelyet a 10 legjobb európai országon belül.

A negyedik helyen Svájc áll 78,09 kiberbiztonsági indexpontszámmal. Svédország és Görögország az ötödik helyen osztozik 76,31-es eredménnyel.

A kibervédelemben legbiztonságosabb 10 európai ország

Kibervédelem
Forrás: Indusface

Ahol nagyon nem árt az óvatosság

A lista másik végén áll Bulgária, ahol a teljes kiberbiztonsági pontszám mindössze 51,82 az elérhető 100-ból. Mivel a kutatás szerint balkáni országban 100 ezer URL-re 1220 adathalász webhely és 1170 rosszindulatú programokat tároló webhely jut, az országban lévő vállalkozásoknak különösen óvatosnak kell lenniük a webhelyek valódiságával kapcsolatban.

A sereghajtó ötös lista második helyét szerezte meg Szerbia, ahol 100 ezer internetfelhasználóra vetítve az egyik legtöbb a feltört számítógép (1467), ami 53,83-ra húzta le az összpontszámot.

Hasonlóan bizonytalan a helyzet még Litvániában, Romániában és Horvátországban, az összpontszám egyik országban sem éri el a 60-at.

Magyarország mind a globális listán(55.), mind az európai listán(22.) a közepesnél valamivel gyengébben teljesítő államok között van, az ország összesített pontszáma eléri a 67,21-et.

A 100 ezer netfelhasználóra jutó adathalász webhelyek mutatója nálunk 108,95, az adathalász webhelyek száma 100 ezer URL-re vetítve 750, a rosszindulatú programokat tároló webhely 100 ezer URL-ként 710, míg a fertőzött számítógépek száma 100 ezer netfelhasználóra vetítve 182.

A kibervédelemben a leggyengébb országok

Kibervédelem
Forrás: Indusface

A kutatást jegyző Indusface az indiai TATA csoport által finanszírozott alkalmazásbiztonsági SaaS vállalat, amely több mint 5 ezer globális ügyfél kritikus web-, mobil- és API-alkalmazásait védi a platformjával.