Az Európai Bizottság társasági jogra vonatkozó irányelve kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat tegyenek elérhetővé a kft.-k létrehozására. Egyre nő az igény a digitális okiratokra és az e-ügyintézésre, de még nagyon sok az aggály is.

Onlinie kft

Európa-szerte érvényes az a tendencia, hogy akár videokonferencia keretében készüljenek közokiratok, de ennek egyelőre számos akadálya van, hiszen még a résztvevők azonosítása is aggályos. Az elektronikus aláírással az állampolgárok töredéke rendelkezik, miközben ez lenne az első lépés a teljesen online ügyintézéshez – – hívja fel a figyelmet Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke a legutóbbi regionális közjegyzői rendezvényen.

Ezen többek között arra keresték a választ, hogy milyen hatással van a digitalizáció az alapjogok érvényesülésére, kinek a tulajdona a digitálisan keletkezett adat, és etikus-e a döntéseik alapján bírói profilokat készíteni, valamint hogy általában mi a jog, és a jogalkotó szerepe az élet egyre több területét átható digitalizációban.

Az algoritmusok ma még nem szűrik ki a kényszerítést

„Nincsenek olyan megbízhatóan működő algoritmusok, amelyek a kényszerítést ki tudják mutatni. Nem tudjuk, hogy a kamera előtt ülőre nem tartanak-e pisztolyt, ahogy azt sem, hogy valóban kettesben vagyunk-e az érintettel” – emelte ki Tóth Ádám.

Azt mindenki elutasítja, hogy a kamera felé tartott személyes okmány elégséges legyen az azonosításhoz. A technikai keretek országszerte kevés helyen teremtik meg az elektronikus azonosításra alkalmas személyi igazolvány használatát.

Nálunk az erre alkalmas személyivel rendelkezőknek kevesebb, mint a harmada igényeli az elektronikus aláírást, de ők se nagyon tudják használni. Eközben minden német állampolgárnak kérdés nélkül készítik el az okmányát elektronikus aláírással.

„Az elektronikus aláírás csak az első lépés ahhoz, hogy kétséget kizáróan meg lehessen állapítani, hogy ki ül a vonal másik végén, és ahhoz, hogy ezen a módon közokirat születhessen” – hangsúlyozta a MOKK elnöke. Hozzátette, az legalább olyan fontos, hogy valóban az ügyfél akarata kerüljön be az okiratba.

Szerinte a felsorolt akadályok idővel biztosan eltűnnek, és az okiratok egy része virtuálisan készül majd, de a személyes eljárásra a jövőben is szükség lesz.

Kft.-t alapíthatunk online, ingatlan adásvételhez kell a személyes megjelenés

Az e-ügyintézés terén európai szinten fontos változások zajlanak. Az Európai Bizottság társasági jogra vonatkozó irányelve kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jére teremtsék meg a teljesen online eljárásokat a kft.-k alapítására. Kötelezik a tagállamokat arra, hogy bevezessék az elektronikus távoli azonosítás eszközeit, ami már alkalmaznak Németországban, Olaszországban, Csehországban és Belgiumban. Más okiratoknál, például ingatlanügyleteknél azonban szigorúan tiltják a videokonferencia alkalmazását.

Mi(nden)t tartalmazzon a digitális irattárcánk?

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamok olyan digitális irattárcákat kínálnak majd, amelyek össze tudják kapcsolni az állampolgárok digitális személyazonosságát például a bankszámla, diploma, jogosítvány igazolásával, illetve tanúsítják az eljáró személy hivatali minőségét.

Az új európai személyazonossági tárcák lehetővé teszik, hogy az európai polgárok a nélkül férjenek hozzá az online szolgáltatásokhoz, hogy magánjellegű azonosítási módszereket kellene használniuk, vagy feleslegesen kellene megosztaniuk a személyes adataikat.

Blockchain ellenőrizné a meghatalmazásokat

Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) egy működő német minta alapján már azt vizsgálja, hogy a blokklánc-technológia hogyan könnyítheti meg a tagállamonkénti meghatalmazás-nyilvántartások szélesebb, európai szintű összekapcsolását.

Egy, a meghatalmazásokat támogató elektronikus rendszer – amelyet a MOKK is javasolt Magyarországon – segítené, hogy a postai tisztviselőtől kezdve bárki hozzáférhessen, és ellenőrizhesse, hogy a felmutatott, személyek közötti meghatalmazás érvényben van-e, vagy visszavonták – mondta Tóth Ádám.