A spórolós eszközhasználat nemcsak a villanyszámlát csökkenti, hanem a gépünk várható élettartamát is növelheti.

Hasznos tippek laptopunk energiatakarékos használatához

Az odafigyelés nemcsak olyankor hasznos, amikor éppen úton vagyunk, vagy valami egyéb okból nem tudjuk feltölteni a laptopunkat. Ez hosszú távon is jót tesz az akkumulátornak, megkíméli, és meghosszabbítja mind az élettartamát, mind az üzemidejét.

Az akkumulátor üzemideje azt jelenti, hogy annyi ideig képes működni egy feltöltéssel, ami elsősorban az akkumulátor kapacitásától függ. Ez a kapacitás az akkumulátor kémiai öregedésével, illetve minden egyes kisütési-töltési ciklussal fokozatosan csökken, így az idő előrehaladtával, egy töltéssel, egyre rövidebb ideig lesz használható a gép.

Az általános tapasztalat szerint másfél-két év után érezhető az akkumulátor élettartamának a csökkenése, de intenzív használatnál ez akár hamarabb is jelentkezhet, de ha odafigyelünk későbbre is kitolhatjuk ezt az időt.

Sok függ a gép alapbeállításaitól

Már néhány kattintással is gondoskodhatunk arról, hogy kevesebb energiát fogyasszon a gépünk, a laptop konfigurációja és energiaellátási beállításai ugyanis befolyásolhatják az akkumulátor teljesítményét.

Ennek érdekében módosíthatjuk a kijelző fényerejét és felbontását, vagy a legtöbbet használt alkalmazásainkban aktiválhatjuk a sötét módot. Ha épp nincs szükség rá, akkor kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását, a wi-fit, vagy a Bluetooth-t, továbbá a laptophoz csatlakoztatott külső eszközöket is.

Bezárhatjuk a nem használt szoftvereket is, illetve a Windows feladatkezelőjében (Task Manager) azt is leellenőrizhetjük, mekkora erőforrást igényelnek az egyes programok. Ha valamelyik túl sokat fogyaszt, utánanézhetünk, tudjuk-e valamilyen alternatívával helyettesíteni, amivel a gép működése is gyorsabbá válhat.

A frissebb operációs rendszerekben, például a Windows 11-ben már speciális energiatakarékossági funkciókat is találhatunk. Vannak olyan gépek, amelyekben alapból van energiamenedzsment alkalmazás, amely azzal segít maximálni a laptop akkumulátorának élettartamát, hogy konfigurálja az akkumulátor karbantartását, a felhasználó személyes preferenciái alapján.

A külső körülmények is sokat nyomnak a latban

Sokat számít például a hőmérséklet. A laptopokban ventilátorok ügyelnek arra, hogy ne melegedjenek túl az alkatrészek. Ezek működésére még nagyobb szükség van olyankor, amikor a gép alja nem szellőzik megfelelően.

Ezért, ha lehet, bekapcsolt állapotban ne puha felületen használjuk, inkább asztalon, vagy laptoppárnát vegyünk elő, amikor ágyon, kanapén, fotelban, babzsákban vagy hasonló helyen dolgozunk a gépünkön.

A szélsőséges hőmérsékletet sem kedvelik a laptopok. Ha a számítógépünk extrém hideg vagy meleg hőmérsékletnek volt kitéve, például az utcán cipeltük magunkkal téli fagyok vagy nyári kánikulák idején, akkor a használat és a töltés előtt jobb, ha hagyjuk, hogy előbb elérje a normál hőmérsékletet.

Az alvó mód is használ valamennyi energiát, ezért érdemes kikapcsolni az eszközt, ha több órán keresztül nem használjuk. Különösen akkor tegyük ezt meg, mielőtt laptoptáskába, fiókba vagy más zárt helyre tesszük az eszközt.

A töltőkábelt is se hagyjuk a konnektorban, ha már nem töltjük a gépet, hiszen minimális energiát ilyenkor is felvesz a rendszer, ráadásul a túltöltés az akkumulátor üzemidejének romlását is gyorsítja – tanácsolják a Dell szakértői.