A hálózatba kapcsolt eszközök világméretű értékesítése 2019-ben már elérheti a 745 milliárd dollárt, ami több mint 15 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A dolgok internetére(IoT) a legtöbbet a gyáripar, a közlekedés, a közműszolgáltatók és a lakosság költ.

Dolgok internete

Néhány év és átlépi az ezermilliárd dolláros határt

Az IoT-biznisz a következő években is biztos és tartós kétszámjegyű bevétel növekedést ígér az ebben utazó vállalkozásoknak. Az IDC piackutató előrejelzése szerint a globális költés mértéke 2022-ben már átlépheti a bűvös ezermilliárd dolláros határt is.

A hálózatba kötött eszközök az általuk generált adatok révén a vállalatok számára hatékonyabb működést, mélyebb betekintést nyújtanak a saját üzleti folyamatokba. Elősegítik a valós idejű döntések meghozatalát.

A lakossági felhasználók pedig az (IoT) eszközök adatainak a feldolgozásával pontosabb információkat kaphatnak egyebek mellett az (okos)otthoni rendszereikről, az autójukról, vagy az egészségi állapotukról – emelik ki az elemzők.

Élen az összeszerelőipar

A költésben 2019-ben az összeszerelő jellegű iparágak viszi a prímet. Az autók, elektronikai cikkek, repülők stb. gyártásában érdekelt vállalkozások világméretekben mintegy 119 milliárd dollárt fordítanak majd az IoT-re. A feldolgozóipar 78 milliárd dollárnyi részt képvisel a globális piacból, nem sokkal marad el ettől a közlekedési ágazat(71 milliárd), valamint a közművállalatok (61 milliárd).

Az IoT technológiára költés a gyáriparban elsősorban olyan megoldásokra fókuszál, amelyek a gyártási folyamatokat és a termelő eszközök menedzsmentjét támogatják. A közlekedési ágazatban a hálózatos eszközökre fordított összegek fele az áruszállítást monitorozó megoldásokra megy, ezt követi a járműflotta menedzsment.

A közműágazat költése pedig elsősorban az okosmérőkre fókuszál, legyen szó az áram-, gáz-, vagy vízszolgáltatásról. Azok a területek, amelyeken a leggyorsabb éves növekedési ráta figyelhető majd meg a következő öt évben, az a biztosítási ágazat(17,1%), a kormányzat és közigazgatás(16,1%), illetve az egészségügy(15,4%).

Szaporodnak az okosotthonok

A lakossági szegmens költési szintje vetekszik a legnagyobb iparági csoportéval. Az IDC kimutatása szerint 2019-ben 108 milliárd dollárnyi pénz ered majd a civil IoT piacról. A domináns felhasználási területet ebben a szektorban az okosotthonhoz kapcsolódó beruházások, a fitness,wellness aktivitás, valamint a járművekbe épített hálózatos infotainment eszközök jelentik.

Az okosotthonok automatizálása és felszerelésük a legkorszerűbb okos háztartási berendezésekkel, olyan dinamikájú lesz(17,8%) a következő években, amivel a lakossági terület az IoT piac leggyorsabban növekvő szegmensévé válhat.

Ami az IoT felhasználási területeket illeti, a legtöbb pénz – 100 milliárd dollár – 2019-ben a termelési folyamatokra, a termelőeszközök menedzsmentjére(44,2 md $),az okosotthonokra(44,1 md $), valamint az áruszállítást monitorozó megoldásokra (41,7 md$) jut.

A leggyorsabb ütemben növekvő költések a repülőterek automatizálására, az elektromos autó töltőhálózatra, a mezőgazdasági folyamatok monitorozására, a kórházi telemetriára fordítódnak.

Több száz milliárdos üzlet a szenzorok értékesítése

Az IoT szolgáltatásra 2019-ben 258 milliárd dollárnyi pénz jut a világon, amibe benne foglaltatnak a hagyományos IT és telepítési szolgáltatások éppúgy, mint a nem hagyományos eszköz és működtetési szolgáltatások. Hardverre ennél valamivel kevesebbet 250 milliárd dollárt fordítanak a felhasználók.

Ebből a legnagyobb egyedi tételt a modulok és szenzorok beszerzése jelenti, ami meghaladja a 200 milliárd dollárt. Mintegy 150 milliárd dollárnyi üzleti lehetőséget rejt az IoT szoftverek értékesítése, ami egyébként öt éves távlatban évi 16,6 százalékkal bővül majd.

A földrajzi megoszlást illetően az IoT költésben a két világhatalom az Egyesült Államok és Kína áll az élen, előbbi 194, utóbbi 182 milliárd dollárral. Dobogós hely jutott még Japánnak(65,4 md$). Őket követi Németország (35,5 md $), Dél-Korea(25,7 md $), Franciaország (25,6 md $), és az Egyesült Királyság (25,5 md $).