A szoftvercsalád licencelési feltételei az átlagos szoftverekénél bonyolultabbak, hiányzik belőlük az opcióhasználat kontrollja, ami akaratlan felhasználáshoz is vezethet. A megoldást az IPR-Insights ORCA elnevezésű eszköze nyújthatja.

ORCA

A mai felgyorsult vállalati környezetben megfelelő eszköz hiányában a licencmenedzserek és az IT-adminisztrátorok számára nem könnyű nyomon követni az Oracle adatbázis-telepítés és felhasználás aktuális adatait.

A nagyvállalati szoftvervagyon jelentős részét alkotják az Oracle-licencek

Ennek a szoftvercsaládnak a felmérése ugyanis eltér a telepített fájlok alapján azonosítható szoftverekétől, mert nemcsak a telepített funkciók határozzák meg a tényleges licencigényt, hanem belső konfigurációs beállítások, illetve a hardverkörnyezet is.

A felhasználók többsége szerint nemcsak a nem megfelelő használat rejt jelentős anyagi kockázatot, hanem a nehezen átlátható licencfeltételek, valamint az, hogy a nem licencelt adatbázis-opciók – a licencdíjakra vonatkozó figyelmeztetés nélkül – korlátlanul bekapcsolhatók.

Nagyvállalati környezetben a szoftvervagyon jelentős részét tehetik ki az Oracle-licencek, így a szoftvergazdálkodási feladatok támogatása, automatizálása és az üzemeltetési kockázatok azonosítása iránti igény is számottevő.

A nem licencelt felhasználás esetenként akár hosszabb ideje is fennállhat, ami nagyon jelentős pénzügyi kockázatot hordoz. A bonyolult licencelési feltételek pedig az ügyfelek számára megnehezítik a megtakarítási lehetőségek azonosítását – például az adatközpont hardverelemeinek összevonásával.

Megoldást az Oracle-telepítések üzemeltetéséért felelős IT-csoportok számára egy olyan független eszköz jelenthet, amely segít nyomon követni az aktuális termékfelhasználást és a licencigényt, az Oracle licencszabályai alapján.

Az eszköz neve: ORCA

A hatékony szoftvergazdálkodási megoldásokat kínáló IPR-Insights által fejlesztett ORCA(Oracle Compliance Analyzer) lehet az Oracle adatbázisok futtatásáért felelős nagyvállalati IT-csapatok „számológépe”. Az egyszerű eszköz kiolvassa az adatgyűjtő szkriptek kimeneti adatait, elemzi az azokban fellelhető hardver- és adatbázis-adatokat, és kiszámítja a szoftverhasználatot, illetve a licencigényt.

Az elemzés eredményei korszerű, böngésző alapú felületen keresztül érhetők el. Az ORCA az aktuális licencigényt mutatja meg, amit egy Oracle-audit is kimutatna. Így a felhasználót nem érheti kellemetlen meglepetés egy esetleges ellenőrzésnél, – ugyanakkor az eredményekben szinte minden esetben van optimalizálási tartalék is.

Az ORCA felhasználói feltölthetik az infrastruktúrájukról érkező adatgyűjtés eredményét, majd a feldolgozást követően áttekinthetik a kapott eredményeket és a hardvertopológiát.

A gyanús opcióhasználat felderítésében az ORCA a szoftverhasználat összefoglalóját bemutatva nyújt segítséget. A licencigényt pedig a tényleges felhasználás és hardverkörnyezet alapján mutatja ki, a licencelési szabályok legszigorúbb értelmezése szerint.

Oracle adatbázis esetében alapprobléma, hogy hiányzik az – árakat akár megtöbbszöröző – opcióhasználat kontrollja, ami lappangó licencigényhez és ez által auditbüntetésekhez vezethet. Az ORCA for SAM-Insights viszont épp ezt teszi láthatóvá, alapot adva az adatbázis-adminisztrátoroknak ahhoz, hogy mielőbb feltárhassák az akaratlan felhasználást, és azt mihamarabb megszüntethessék. Ezzel jelentősen csökkenthető a szándékolatlan felhasználás kockázata.

 

A központosított szoftverlicenc-kezelés kulcsa: SAM-Insights

Az ORCA bevezetés egy éven belül megtérülhet. Az eszköz önálló modulként is telepíthető, de összekapcsolva az IPR-Insights SAM-Insights eszközével további előnyöket kínál a felhasználónak a központosított szoftverlicenc-kezelés révén.

A SAM-Insights egy szoftvernyilvántartó rendszer, amely hatékonnyá teszi a napi szoftvergazdálkodási tevékenységet. Három kulcsterülete van: az adatgyűjtés, az alkalmazások azonosítása és a licenckezelés.

1. Adatgyűjtés

Az adatgyűjtés a vállalat szinte teljes informatikai infrastruktúráját érinti, így kiemelten fontos, hogy az erőforrások felhasználása minimális legyen. A rendszer ügynökprogramja, a ClientPack SAMScan kifejlesztésekor az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a futása ne okozzon lassulást, így az a háttérben a felhasználó számára észrevétlenül fut. Működésének jellemzői – a szkennelés gyakorisága, az időzítés, a gyűjtött adatok köre, az adatok továbbítási módja a szerverre – rugalmasan paraméterezhetőek. A rendszer a szoftverek azonosításához szükséges adatokon túl képes alapvető hardver- és más elektronikusan kiolvashatatlan adatokat is begyűjteni.

2. Alkalmazások azonosítása

A SAM-Insights a kliensekről csak alapadatokat gyűjt, ezekből a szerver oldalon egy tudásbázisban tárolt szabályrendszerrel összevetve áll elő a telepített szoftverek listája. A szoftverazonosító tudásbázis ismeri a nagyvállalati informatikai környezetben leggyakrabban előforduló alkalmazásokat. A rendszer bevezetése magában foglalja a helyi szoftvertelepítések azonosítását és a tudásbázis bővítését az új felhasználói környezetben feltárt szoftverekkel.

3. Licenckezelés

A licencelési adatbázisba kerülnek be a vállalat szoftver licenceinek és számláinak az adatai. A rendszer a licencek elemi tulajdonságait tárolja – korábbi verziók használati joga, másodlagos géphasználat joga, frissítések, követések, előfizetések, processzor alapú licencelés stb. – melyek alapján képes a szoftverlicenceket automatizáltan és optimalizáltan hozzárendelni a szoftverfelhasználáshoz. A tudásbázis tartalmazza a főbb gyártók licenckonstrukcióit is, ami egyszerűbb, pontosabb és gyorsabb adatrögzítést tesz lehetővé.