Több IoT megoldást – köztük önvezető járművet használó automatizált anyagmozgatást – tesztel ipari célú 5G-hálózaton a T-Systems Magyarország, a BorgWarner Kft. oroszlányi telephelyén.

Hazai ipari IoT tesztek

Önvezető targoncát is használó automatizált anyagmozgatás bevezetésével kezdte meg a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország.

Az oroszlányi gyárban a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódóan még további két megoldást – vonalkód-olvasás és PLC vezeték nélküli adatkapcsolat – tesztelnek az 5G-re továbbfejleszthető dedikált mobil hálózaton – derül ki a társaságok közleményéből.

Az 5G hálózaton végbemenő mobil adatkommunikációra a nagy sávszélesség és az alacsony késleltetés jellemző, ami számos gazdasági ágazatban is előnyt jelenthet az eddig használt technológiákhoz képest.

Régiós úttörőként

Az átálláshoz szükség van a technológiák ipari környezetben való tesztelésére és testre szabására, amit a közép-kelet-európai régióban elsőként a személygépjárművekhez turbófeltöltőket gyártó és nagybeszállítónak számító BorgWarner oroszlányi telephelyén kezdett meg a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Az önvezető járművek(AGV) egyre nagyobb ütemben terjednek az ipari logisztikában, nem véletlenül, hiszen a 100 százalékos rendelkezésre állás komoly versenyelőnyt jelent a gyártásban. Ha azonban a járműnek emberekkel közösen kell működnie, fontos, hogy késleltetés nélkül „ismerje fel”a váratlan helyzeteket és veszély esetén azonnal reagáljon is rá. Ez a minimális reakcióidő csak az 5G-vel biztosítható.

„Az automatizált anyagmozgatást jelenleg a gyár felújított csarnokában campus network(helyi hálózat) megoldást alkalmazva egy részfolyamatra teszteljük. A tesztelés során kinyert adatok elemzésével döntünk majd arról, hogy a megoldást további folyamatokra, vagy a másik gyáregység hasonló folyamatára terjesztjük-e ki”– mondja Kertész László, a BorgWarner Oroszlány Kft. IT Business Relationship Managere.

Az AGV technológia mellett hamarosan hasonló hálózati megoldást használ majd az üzemben további két IoT eszköz: a vonalkód-olvasó a belső logisztikában és a gyártás-monitoring során alkalmazott vezeték nélküli gyártásvezérlés (PLC adatkapcsolás).

A campus network megoldások dedikáltan telepített bázisállomást és igény szerint kültéri, vagy akár beltéri lefedettséget jelentenek. A Telekom csoport által ma még 4G/LTE technológián alapuló, de 5G-re továbbfejleszthető campus network garantálja a felhasználó által igényelt hálózati kapacitást, késleltetést, biztonságot, folyamatos rendelkezésre állást és más szolgáltatásminőségi összetevőket.