Még az 5G technológia felfutása előtt állunk, de a kutatók már a következő generációra, a 6G-re készülnek. Ennek korai kereskedelmi bevezetése 2028-ban várható, a szabványok várhatóan 2026-ban jelennek meg.

Hét év és már a 6G korszak indulhat élesben

Az adatbiztonság, a felhasználók adatvédelme és a fenntartható energia jellemzi majd leginkább, és teszi a 6G-t teljesen új kommunikációs rendszerré, nem pedig egy egyszerű feljavított 5G-vé. A korábbi mobilhálózati generációváltások időkeretei alapján az ABI Research technológiai tanácsadó cég előrejelzése szerint 2028-2029-re tehető a 6G korai kereskedelmi bevezetése, az első szabványos technológiát pedig már 2026 körül várják.

A felsőoktatásban és az iparban már elindultak a 6G-vel kapcsolatos kutatások

Az 5G kereskedelmi bevezetése 2019-ben kezdődött, azóta számos ország – köztük Magyarország is – építi már az 5G hálózatát. Az egyetemeken és az iparban viszont már elindult a gondolkodás és a kutatás a vezeték nélküli technológia hatodik generációjával kapcsolatban is.

Három éve a finnországi 6G zászlóshajó program az Oulu Egyetem vezetésével már eljutott az elméleti kutatások validálásáig és a korai ipari prototípus-készítésig. Sok más ország, köztük Kína, Dél-Korea, az Európai Unió és az Egyesült Államok is elindított projekteket, programokat, tető alá hozott szakmai szövetségeket a 6G keretrendszerének és fő üzleti fókuszának kialakítására.

A szabványosítás és a nemzetközi szakmai szervezetek, mint a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) vagy az Elektromos és Elektronikai Mérnökök Intézete (IEEE), szintén nagy érdeklődést mutatnak a 6G-technológia esettanulmányai iránt.

Az USA megnyitotta a megfelelő spektrum tartományt a kísérletezéshez

Az USA Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) pedig már meg is nyitotta a 95 Gigahertz (GHz) és a 3 THz közötti spektrum tartományt, amelyen tíz éves licencet kínál a téma iránt érdeklődő vállalatok számára, hogy tesztelhessék jövendő 6G-s termékeit és szolgáltatásaikat.

Szakértők szerint az X Reality (XR), amely a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR) és a vegyes valóság (MR) kombinációja, ígéretes megoldás lehet a 6G számára egy vegyes valós és virtuális környezet létrehozatalára, akár valós idejű, vagy nem valós idejű ember-gép interakcióval.

Egy ilyen hálózat önszerveződési és öngyógyító képességei ugyancsak kritikusak az autonóm vezetés, a drónok rajzásának és a mindent átfogó hálózatosítás támogatása szempontjából, hogy ezáltal is lehessen csökkenteni a hálózatépítés idejét és költségeit, miközben növelni lehessen a mobil lefedettséget. Az évszázad 30-as éveiben már a 6G lehet a legfontosabb eszköz a mindenütt elérhető, sokféle eszközzel és különféle kommunikációs környezetekben működő kapcsolat megvalósításához.

A 6G csúcssebességét 1000 Gbps-ra tervezik

Az 5G-t úgy tervezték, hogy az adatátviteli csúcssebesség 20 Gbps, az átlagos felhasználói élmény aránya pedig 120 Mbps legyen. Ezeket a mutatókat a 6G-ben valószínűleg módosítani kell 1000 Gbps-re, illetve 1 Gbps-re , hogy támogassák az olyan alkalmazásokat, mint az XR és a holografikus kommunikáció, ahol a THz kommunikáció a rendkívül fontos sávszélessége miatt létfontosságú szerepet játszhat.

A sávon belüli full-duplex technológia lehetővé teszi a kommunikációs csomópontok számára, hogy az adatok továbbítása közben megtanulják vagy érzékeljék az egyéb elérhető csatornákat, ami lerövidíti a látenciát, és javítja a spektrum hatékonyságát.

A mesterséges intelligencia (AI) /, valamint a gépi tanulás (ML) technológia már az 5G korszakban is kiemelt téma. Kombinálva ezt az elosztott számítástechnikával az adatmennyiség gyors növekedése, és a 6G-ben előirányzott rendkívül összetett hálózati architektúra várhatóan könnyen feldolgozható és kezelhető lesz, hogy megfeleljen a dinamikus csatlakozási igényeknek.

Kihívás lehet a hardverek összetettsége és az energiafogyasztás

Elemzők meglátása szerint leginkább az eszközök és az infrastrukturális hardverek összetettsége és energiafogyasztása korlátozhatja a fejlett vezeték nélküli technológiák fejlődését. A dinamikus spektrum és a számítási erőforrások elosztása, valamint a rendkívül hatékony interferenciacsökkentő algoritmusok is kulcsfontosságúak a garantált hálózati szolgáltatás és a felhasználói élmény nyújtásához.

A nagymennyiségű adatok, a felhőalapú számítástechnika és hálózatépítés, az AI / ML és a nyílt forrású technológia megjelenésével a hálózati biztonság és a felhasználók adatvédelme még fontosabbá válik, amit jól kezel majd a 6G technológia.