Digitális szolgáltatói profilját erősítve a T-Systems Magyarország a budapesti adatközpontjában májustól elérhetővé teszi a hibrid felhő infrastruktúrát is, ami egyesíti a lokális adattárolást a publikus felhő előnyeivel.

Hibrid felhőszolgáltatás

A járvány idején felgyorsult magyarországi felhőszolgáltatási piacnak további lökést adhat a T-Systems budapesti adatközpontjában kiépült Azure Stack Hub, amely azoknak a cégeknek és intézményeknek is lehetővé teszi a felhő alapú üzleti megoldások igénybevételét, amelyeket eddig a jogszabályi előírások akadályoztak a publikus felhő használatában.

Az elektronikus információbiztonsági törvény ugyanis bizonyos érzékeny adatok tárolását csak Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben teszi lehetővé.  A járvány olyan felhasználókat is bevonz a felhő piacra, mint a pénzintézetek, amelyek az általuk kezelt adatok természete miatt eddig nehezebben szánták rá magukat a váltásra.

Hiánypótló elem a hazai felhőszolgáltatási piacon

„A T-Systems Azure Stack Hub éppen erre az összetett kihívásra kínál választ: hibrid felhő-infrastruktúrája révén úgy biztosítja a publikus felhő használatából adódó hatékonysági és költségelőnyöket, hogy közben a jogszabály által meghatározott adattípusoknak nem kell elhagyniuk az ország területét” – emelte ki Gonda Gábor, vezérigazgató.

A hazai felhőpiac a pandémia alatt évi 20 százalékot meghaladó ütemben és a jövőben is várhatóan évi 15 százalékkal bővül. A felhő-alapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent – derül ki az IDC Hungary 2020-2024 közötti időszakra vonatkozó elemzéséből.

„Várakozásaink szerint három év múlva az IT-költéseken belül közel 36 százalék lesz a felhő részaránya, azaz minden harmadik IT-re költött forintot valamilyen felhőmegoldásra fordítanak. A fő motivációt az üzemeltetési költségek csökkentése, a fizikai hely és a beruházási költségek megtakarítása, a helyszíntől függetlenül is elérhető a szolgáltatás, az informatikai védelem az illetéktelen hozzáférés, behatolás ellen, az alkalmazások magasabb megbízhatósága és rendelkezésre állása, illetve a gyors bevezethetőség jelenti” – tette hozzá Füredi Gábor, a T-Systems Technology Presales részlegének a vezetője.

T-Systems 2018 óta van jelen Magyarországon a felhőszolgáltatásban. A saját ügyfélkörében végzett kutatása szerint a közép- és nagyvállalati IT-vezetők közül minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy a felhő alapú számítástechnika jelentősége felértékelődik, amikor a vállalati IT-infrastruktúrát hozzá kell igazítani a járvány teremtette új körülményekhez.

A hibrid megoldás további előnyei

A hibrid felhőnek technológiai és üzleti előnyei is vannak. Rugalmassága és skálázhatósága mellett minimális beruházási költséggel oldja meg a helyi adatközpontok korszerűsítését, az IT-kapacitások bővítését, mindezt a működési költségek terhére. Mivel az adatok fizikailag elérhető közelségben maradnak, minden más megoldásnál gyorsabb válaszadást és szünetmentes elérést tesz lehetővé.

Az adattárolási kapacitás a mindenkori igényekhez alakítható, és az adatközpont kiberbiztonsági szempontból is magas szintű védelmet nyújt. A jelenleg elérhető infrastruktúra alapú(IaaS) szolgáltatás, amely fogyasztás alapú elszámolással működik, a későbbiekben platform alapú(PaaS) szolgáltatással is bővülhet.

A T-Systems Cloud & Data Center – amelyben az Azure Stack Hub működik – a legnagyobb hazai ko-lokációs szolgáltató, a létesítményben sorra jelennek meg az ügyfelek, főként a már említett pénzügyi szektorból, valamint az iparból. Ahhoz, hogy valaki felhasználó lehessen az adatközpontban, nem szükséges egyben Telekom ügyfélnek is lennie – hangzott el az online bejelentésen.

Jelentősebb elmozdulást hozhat a hagyományos profiltól

A felhasználóknak igény esetén a cég olyan szolgáltatásokat is nyújt, mint a felhőérettség-vizsgálat, segítség a migrálható projektek kiválasztásában, a felhő-projektek megtervezése és kivitelezése, költségoptimalizációja, valamint a tapasztalatok kiértékelése a további felhőprojektek indítása előtt. Az Azure Stack Hub platformon a jövőben is elérhetőek maradnak a T-Systems egyedi nagyvállalati adatbázis-szolgáltatásai is.

És, hogy mekkora üzletet, a bevétel hány százalékát reméli a hibrid felhőből a cég a következő 2-3 évben? Lapunk ez irányú kérdésére Gonda Gábor konkrét számokat nem kívánt mondani, inkább a várakozásokat emelte ki. Mint mondta az új szolgáltatási kör bevezetésétől kétszámjegyűnél nagyobb ütemű elmozdulást vár a bevételi összetételben a hagyományos profil rovására.