Több mint egymilliárd ember használja napi szinten azokat a szoftvereket és alkalmazásokat, amelyek a Nokia itteni kutatóközpontjában magyar szakemberek ötletéből és fejlesztésével születnek. Az idén húszéves hazai k+f bázis  megnyitotta a kapuit a szakemberek, újságírók és egyetemi hallgatók előtt.

Kiterjesztett valóság

Hátizsák, amibe belefér egy mobilhálózat, az autók közötti valós idejű kommunikációt biztosító alkalmazás, és a kiterjesztett valóságban tekergethető Rubik-kocka. Néhány azon újítások közül, amelyeket magyar mérnökök fejlesztenek a Nokiának Budapesten.

Mi fő a Nokia Bell Labs boszorkánykonyhájában?

Magyarországon 2200-an dolgoznak a finn vállalatnak, köztük, több mint 1200 mérnök. A Nokia itt folyó k+f tevékenysége már nemcsak a hagyományos távközlési fejlesztésekre terjed ki, hanem egyre nagyobb teret nyernek a jövő technológiái, az automatizálás és a mesterséges intelligencia az 5G hálózatokban.

Az 5G nem egyszerűen csak gyorsabb hálózat, ennél jóval több, mert rengeteg eszköz kapcsolódik rá – emelte ki Mihálka Gergely, a hálózat-automatizálási üzletág vezetője. Hozzátette, nemcsak jónak, hanem nagyon megbízhatónak is kell lennie, gondoljunk csak az önvezető autókra. A Nokia Bell Labs hazai boszorkánykonyhájában pedig még ennél is távolabbi jövőre, legalább egy évtizedre előremutató alapkutatások folynak.

A katasztrófahelyzetben mobilhálózattá alakítható hátizsák, a Nokia Ultra Compact Network már a jelen, kereskedelmi termékként is megjelent a piacon. A fejlesztés több helyen is zajlott, de hazai szakemberek integrálták egységes rendszerbe. A kisméretű, robosztus és mégis könnyen szállítható mobilhálózatot speciális vészhelyzetekre tervezték, segítségével a mentésben résztvevők percek alatt tudjak 4G hálózatot létrehozni az érintett területeken.

A készenléti szervek által használt Tetra-hálózatokhoz hasonló rendszer 5 kilométeres körzetben 400 felhasználót tud kiszolgálni, speciális kézi készülékeken keresztül. Az eddigi hasonló rendszerektől legfőképpen azzal tűnik ki, hogy ezen már videoüzeneteket is lehet küldeni. (A „hátizsák” forma egyébként úgy látszik kezdettől kíséri a mobil fejlesztőket, a világ legelső „mobiltelefonja” is egy – olajos kannára emlékeztető – hátizsák volt, amit a második világháborúban használtak.)

Rubik kocka a kiterjesztett valóságban

A FIEK (Felsőoktatás és Ipar Együttműködési Konzorcium) keretén belül a Budapesti Műszaki Egyetemmel közös kutatási és fejlesztési tevékenység eredménye egy a valós és virtuális világok közti átjárást bemutató koncepciós demó, amely az 5G technológia erejét és majdnem korlátlan lehetőségeit is demonstrálja.

A fizikai világot valós időben digitalizáló kiterjesztett valóság(AR) szemüveg néhány valós és egy virtuális Rubik-kockával összekapcsolva mutatja meg, hogy a közeljövőben hogyan mosódik össze a valós és a digitális világ. A kockát az AR-szemüveg segítségével lehet kirakni úgy, hogy a felhasználó a szemüveg „lencséjén” valós időben látja a valós kockán végzett mozdulatokat. A kocka digitalizációja hatalmas adatforgalmat generál, amit az 5G és a Nokia felhő-alapú megoldása képes kezelni.

Magyar ötlet és fejlesztés a Car2X mobil alkalmazás is, ami a sofőrök androidos okostelefonjaiba, vagy a rendszámtáblába gyárilag beépített szenzorok segítségével teszi lehetővé, hogy a felhasználók követhessék egymás járműveinek mozgását. Az egymással kommunikáló autók valós idejű információ- megosztással tudják segíteni a sofőröket, akár egy olyan közlekedési helyzetben is, amikor a két autó nincs egymás látókörében. Az autóvezetők döntéshozatalát segítő információk megosztásával biztonságosabbá válhat a közlekedés, fokozhatóvá a vezetési élmény.