Brain on Tech néven hiánypótló kutatás született arról, hogy milyen hatással vannak a mentális egészségünkre a pandémia idején megváltozott munkakörülmények, főként a technológia dominanciája.

Home Office

A világjárvány következtében kialakult helyzetben minden eddiginél jobban függünk a technológiai megoldásoktól, amelyek sokféle módon hatnak a szervezetünkre. A home office-ba kényszerült munkavállalók egy részének akár kimerültséget is okozhat a túl sok videókonferencia. Komoly stresszhelyzetet teremthetnek a nem megfelelően működő technológiai eszközeink is.

Szakértők szerint az egyre nagyobb nyomás alá helyezett dolgozók szervezete kiégéssel is fenyegethet, ha nem figyelünk oda, hogy milyen érzelmi hatást gyakorol a technológia rendszeres használata az emberekre, és ez rövidebb-hosszabb távon milyen módon csökkenti a munkájuk hatékonyságát.

Ezt felismerve a Dell Technologies 2020 elején elindította első Brain on Tech idegtudományi kutatását, amelynek célja, hogy feltárja az emberek és a technológia közötti összefüggéseket, illetve azok hatását a munkavégzésre – emelte ki Rakoncza Zsolt, a Dell Magyarország vezérigazgatója, a kutatást bejelentő online sajtótájékoztatón.

Stressz, koncentráció , izgatottság, frusztráció

A kutatást a témában meghatározó tudással rendelkező EMOTIV céggel végeztette el a Dell. A kutatás során különleges, vezeték nélküli fejhallgatók segítségével vizsgálták a résztvevők agyi tevékenységét a munkavégzés során, majd valós időben gépi tanulási algoritmusokkal elemezték a stressz, a koncentráció, az izgatottság és a frusztráció szintjeire vonatkozó adatokat. Ez a vizsgálati módszer jóval pontosabb eredményeket ad, mint az egyszerű kérdőíves vizsgálatok.

A kutatás megerősítette, hogy a megbízhatóan működő, vagy éppen fordítva a lassan vagy egyáltalán nem reagáló technológia komoly hatással volt az alkalmazottak érzelmeire és hatékonyságára. Generációnként eltérő eredmények születtek: a régebbi eszközök az Y-generáció fiatalabb tagjaira, illetve a Z-generációra voltak a leginkább negatív hatással.

Kutatási eredmények:

+ Az alkalmazottak 37 százalékkal jobban teljesítenek, ha olyan eszközzel dolgozhatnak, amely nemcsak modern, de megfelelő szoftverekkel és szolgáltatásokkal támogatott.

+ Jó technológiával az alkalmazott óránként akár 23 percet is képes megtakarítani. Ez egy 40 órás munkahéten 15 órát jelent.

– Ezzel szemben a nehezen használható technológia átlagosan több mint 30 százalékkal rontja a munkavállaló teljesítményét, függetlenül attól, hogy az adott felhasználó mennyire ért a számítógépekhez.

– Azt is igazolta a kutatás, hogy egy-egy hibajelenség kapcsán hirtelen nagyon gyorsan tud nőni a stressz szintje. Ha például az alkalmazott megakadt a rendszerbe való bejelentkezésnél,  akkor öt másodperc alatt 31 százalékkal nőtt a stressz-szintje. Ha pedig adatok vesztek el munka közben, akkor 8 másodperc alatt 17 százalékkal emelkedett a stressz-szint a dolgozókban.

A jó technológia felér egy kiskutyás videóval

A kutatás során azt is vizsgáltak, milyen hatást vált ki a felhasználókból, amikor a különféle informatikai hibákat produkáló eszközök után végre megfelelő teljesítményű és működésű eszközökkel dolgozhattak.

Az agyhullámaik adatait elemezve azt mutatta a rendszer, hogy ez a váltás ahhoz hasonló pozitív érzéseket generált bennük, mint amilyen a kiskutyákról készült videók nézése közben törne fel belőlük. Állítólag még annál is nagyobb izgalmat váltott ki bennük, mint amikor azt közölték velük, hogy a kísérlet befejeztével pénzbeli jutalomban részesülnek.

Fontos része volt a kutatásnak, amikor azt vizsgálták, hogyan próbálták a kísérleti alanyok a nap végén oldani azt a stresszt, amit a rossz technológia keltett bennük hosszabb időn keresztül, például egy 9-től 5-ig tartó munkanap során.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik a magasabb szintű stresszt élték meg, azoknak háromszor annyi időbe telt a regeneráció még akkor is, ha relaxáló zenét hallgattak, mint azoknak, akik kevesebb stresszes pillanatot éltek át a munka során.

A rossz tapasztalatokat megélők kétszer olyan feszültnek érezték magukat. Stressz szintjük mintegy 30 százalékkal volt magasabb annál, mint amikor azt kérték tőlük, hogy közönség előtt énekeljenek el egy dalt.

Testre szabott hardver és szoftver megoldások

Az új, hibrid világban is megtérül, ha az alkalmazottak számára nemcsak az irodában, de az otthonaikban is biztosítjuk a feltételeket és eszközöket a hatékony munkavégzéshez. Produktívabbak lesznek, ha nem csak egy laptoppal támogatjuk a felhasználót az otthoni munkavégzésben, de adunk hozzá megfelelő monitort, dokkolót, egeret és billentyűzetet.

A technológia kiválasztásánál az alkalmazottak munkájára folyamatosan hatással lévő szempontokat is figyelembe kell venni. Ilyenek a jelszavas bejelentkezések, a rendszer zárolása és a hálózati kapcsolatok, amelyekre megoldás lehet az eszközökön végzett riportkészítés és az adminisztráció központosítása.

A Dellnél erre szolgál a Workforce Persona Consulting Services szolgáltatás, amelyben az alkalmazottakat a szerepkörükhöz és munkavégzési szokásaikhoz leginkább megfelelő, stresszmentesen használható eszközökkel, perifériákkal és alkalmazásokkal látják el. A Unified Workspace segítségével pedig az IT- részleg szakértői helyezhetik üzembe és kezelhetik az eszközöket, akár a home office-ban is – sorolta a vezérigazgató.

A jelszó-stresszre fejlesztette ki a cég az Express bejelentkezési funkciót, amely a felhasználó távollétében zárolja az eszközt, majd biometrikus módon oldja fel, amint visszatér a felhasználó.

A beépített, mesterséges intelligencián(AI) alapuló optimalizációs szoftver, az Optimizer a háttérben automatikusan javítja az alkalmazások teljesítményét, az akkumulátor üzemidejét és a hangbeállításokat.

Az ugyancsak AI-alapú SupportAssist pedig folyamatosan figyeli és javítja az eszközflottát, és proaktív módon egyszerre figyelmezteti a felhasználót és a gyártót az észlelt problémákról.

A könyvelőknél, projektmenedzsereknél növeli a hatékonyságot és csökkenti a hibák lehetőségét, ha az alkalmazott két képernyőn követheti a feladatokat. A grafikusok számára jobb, ha nagy felbontásban, 4K-s monitoron látják a munkáikat, és nagy teljesítményű processzor áll a rendelkezésükre.

A 3D-s tervezőmérnököknek magasabb frekvenciájú monitorra és különleges videókártyára van szükségük. Aki egyszerre sok feladatot futtat és felügyel, annak szintén erős processzorra és megfelelő mennyiségű memóriára van szüksége a számítógépben.

Aki pedig sokszor folytat videós megbeszélést, annak hasznos, ha van egy nagy teljesítményű beépített hangszórója és egy profi kamerája, amely automatikusan korrigálja a fényviszonyokat és elhomályosítja a hátteret, így gondoskodik a videóhívások megfelelő körülményeiről.

Szükségünk van mentális szoftverfrissítésre is

Mit tehetünk, hogy a lehető legjobb mentális állapotban éljük az életünket a pandémia és a tömeges home office világában, és még azután is? Polus Enikő, mentálhigiénés szakértő szerint a pandémia és az elhúzódó várakozás érzelmi bizonytalanságokat okozott szinte minden emberben. Ennek mentális hatásai akár évekig is velünk maradhatnak. A pszichében „tektonikus lemezelmozdulás” történt, ami hangulatingadozások formájában jelentkezik az emberek mindennapi életében, ezt mentális szoftverfrissítéssel állíthatjuk helyre.

Optimalizáljuk a munkához kapcsolódó eszközeinket és szokásainkat. Fontos, hogy ismerjük önmagunkat, hogy milyen munkafolyamatokkal tudunk együtt dolgozni és mi az, ami nem működik, hogy ennek megfelelően alakíthassuk a környezetünket és otthoni munkaszokásainkat,Mentális szoftverfrissítés valamint ezek alapján kalibráljuk az eszközeinket is.

Szánjunk időt a feltöltődésre a kütyüktől távol, és pihentessük érzékszerveinket, „szenzorainkat”! Fontos, hogy legyen „énidő” az életünkben, amikor semmilyen technikai eszköz nincs a közelünkben, csak a természet. Ilyenkor töltődünk szenzorosan, ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelő mentálhigiénés állapotban legyünk.

Készüljünk fel a visszatérésre is. A hibrid világgal munkavégzés rugalmasabb időszaka következik. Kevesebb időt töltünk a dugóban, de időnként már személyesen is tudunk találkozni a kollégákkal. Ennek következtében jobban örülünk egymásnak, és jobban értékeljük egymás munkáját. Ezért nagyon fontos időszak az is, amit folyamatos home office-ban töltünk. Hiszen ekkor tanuljuk meg, hogyan kell ilyen közegben is jól működni, és ezt a tudást hasznosítjuk majd a későbbi, hibrid életben is” – tanácsolja a szakértő.