Európában 2022-ben 1100 milliárd dollárt meghaladó összértékű fejlesztések várhatóak az infokommunikációs szektorban. Ez 4 százalékkal több lehet az egy évvel korábbinál, az inflációs nyomás, a szakemberhiány és az ukrajnai háború ellenére is – derül ki egy friss elemzésből.

Európai ICT-beruházások

Az IDC kutatói szerint az ICT-költések Európában 2026-ra megközelítik már az 1400 milliárd dollárt is, ami éves szinten 5%-os növekedést jelent. Idén a szoftveriparban tervezett beruházások hozzák magukkal a legtöbb technológiai költést Európában.

A leginkább válságtűrőnek a szoftverpiac bizonyul

A szoftverpiac lesz a leggyorsabban növekvő technológiai szegmens, köszönhetően a mesterséges intelligencia platformok, a kollaboratív alkalmazások, valamint a szoftverminőségre és életciklusra vonatkozó eszközök gyors bővülésének.

A felhőalapú megoldásokba való befektetések révén a szoftverpiac ellenálló marad a hardverpiacot befolyásoló kedvezőtlen tényezőkkel szemben, amely miatt az utóbbi kategória forgalma idén várhatóan 0,1%-kal csökken.

Az inflációs nyomás, a recesszió és az orosz-ukrán háború visszafogja a hardverek iránti keresletet Európában. Az eszközökre fordított kiadásokat leginkább a megélhetési költségek növekedése, a termékhiány és a felfüggesztett szállítások fogják leginkább befolyásolni.

A lakosság, a banki szektor és az úgynevezett diszkrét gyártás(különálló termékek: autó, mobiltelefon stb.) költi majd a legtöbbet az IKT-ra 2022-ben, a teljes idei kiadások csaknem 46 százalékát lekötve.

A globális ellátási gondok alól Európa sem mentesül

Európát is jelentősen érintik a globális ellátási lánc zavarai, amelyek közül sok az ukrajnai háborúhoz kapcsolódik. Ez számos iparágat érint, amelyek egyre inkább az automatizálás felé fordulnak a folyamatok optimalizálása és a zavarok minimálisra csökkentése érdekében.

A banki ágazat azokra a folyamatokra összpontosít, amelyek az automatizálásra és az ügyfélközpontúságra helyezik a hangsúlyt. Támogatják és újragondolják az alapvető banki szolgáltatásokat, a kockázatkezelést, a HR- és tehetségmenedzsmentet, valamint az automatizáláson keresztüli auditot és megfelelést.

A gyártóiparban a szakképzett munkaerő hiánya bénítja az ellátási lánc folyamatát. Sok vállalat ezért is fektet a különféle technológiákba, hogy csökkentse a meglévő munkavállalókra nehezedő nyomást, automatizálja a folyamatokat, és mérsékelje a humánerőtől való függését.

Az éppen háborúban álló, nagy felvevőpiacnak számító Oroszországban a helyzet kevésbé bíztató, az ICT-kiadásokban idén 23%-os csökkenést várnak. Ez főként a hardverkiadások erőteljes csökkenése számlájára írható, miután a gazdasági szankciók nyomán számos hardvercég vonult ki az ottani piacról. A szoftverek és az IT-szolgáltatások viszont továbbra is növekedni fognak, jelentős részben amiatt, hogy a nemzetközi vállalatok helyét át tudják venni a helyi vállalkozások.

Európai ICT-beruházások