Az előzetes adatok alapján közel 20 százalékos lehet a visszaesés az idei első félévben az okostelefonok világpiacán, de az év egészére is tetemes mínusszal számolhatnak a gyártók. Ez az év nem(csak) a prémiumkategóriás készülékeké, felértékelődik a belépőszintű, vagy középkategóriás eszközök vevőköre.

Középkategóriás mobilok

Soha nem látott mértékben zuhant be idén a koronavírus járványnak tulajdoníthatóan az okostelefon-piac. Az első negyedévben a Gartner egyenesen 20 százalékot is meghaladó visszaesést mutatott ki a globális eladásokban.

A Canalysnál is legalább 13 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest a csökkenés. (Az eltérő mutatók mögött eltérő számítási metódusok állhatnak, vannak elemzők, amelyek a készletre szállítást veszik figyelembe, vannak, amelyek a tényleges kiskereskedelmi forgalmat.)

Éves szinten is mintegy 12 százalékos mínusz kalkulálható

Nemrégiben adta ki féléves éves előrejelzését az IDC, amely 2020 egészére 11,9 százalékos mínuszt becsül, ami azt jelenti, hogy éves szinten és globálisan 1,2 milliárd darab okostelefon eladásával számolhatnak a gyártók. Az év első felére pedig 18 százalékot meghaladó visszaesést becsül az amerikai piackutató, mivel a COVID-19 makrogazdasági utóhatásai továbbra is negatívan befolyásolják a fogyasztói keresletet.

Az IDC szerint az újbóli növekedés világszinten legkorábban a jövő év első negyedévében térhet vissza. A járvány elején még az akadozó gyártás, az alkatrészellátás hiányosságai, majd később a kínai üzemek leállása hátráltatta az értékesítést, ma már a keresleti oldal borult fel, a karanténhelyzet nyomán növekvő munkanélküliség és általában a jövedelemcsökkenések miatt.

Okostelefon felmérés

A vevők többségének a „bevásárlócéduláján” manapság inkább csak a mindennapi szükségleteket kielégítő tételek szerepelnek, ami várhatóan kitolja az elektronikai eszközök, így a mobiltelefonok lecserélési határidejét – vélik az elemzők. Vannak ugyanakkor bíztató jelek, az 5G-készülékek akár katalizátor szerepet is betölthetnek a világ okostelefon-piacának újjáéledésében.

2020 a „sűrű fillér, ritka forint” éve lehet

Mivel a prémiumkészülékek önmagukban nem tudják eltartani az iparágat, a gyártóknak ezért, az ilyen szűkös időkben az átlagvevők igényeire még fokozottabban oda kell figyelniük, a nekik szánt modelleket is kellő mértékben kell népszerűsíteniük. Ők azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak megfizetni egy „hét nyelven” beszélő több százezer forintos készüléket, de lenne még 100-150 ezer forintjuk arra, hogy régi eszközüket lecseréljék, mondjuk egy masszívabb akkumulátor teljesítményű mobilra.

Ráadásul ma már az olcsóbb készülékeknél sem kell lemondani a mesterséges intelligencia(AI) képességekről, ezek többségében már ez a 21. századi technológia is megtalálható.

Az idei év ezért a márkák esetében várhatóan inkább a „sűrű fillér, ritka forint” jegyében telik majd, ezt igazolják az új készülék bejelentések is. Az elmúlt években inkább a csúcskategóriás modellek kaptak nagy felhajtás mellett figyelmet, 2020-ban ezek a bejelentések részben a vírushelyzetnek is tulajdoníthatóan többnyire az online térbe szorultak, vagy teljesen elmaradtak. Így járt maga az iparág legjelentősebb évindító eseménye, a barcelonai mobil világkonferencia is.

A következő hetekben egyre több középkategóriás modell jön a piacra

A fókusz eltolódását igazolják az utóbbi hetek nemzetközi és hazai bejelentései, amelyekben mostanában inkább a tömegigényt kiszolgáló közép és alsó-középkategóriás eszközök kaptak figyelmet.

Június vége felé például a Huawei családhoz tartozó Honor márka mutatta be nemzetközi online sajtótájékoztató keretében új középkategóriás okostelefonját, a Honor 9A-t, amely már az anyacég saját alkalmazásplatformjával, az AppGallery-vel érkezik.

A 3 GB RAM memóriájú, 6,3”-es készülék nagyteljesítményű 5000 mAh-s akkumulátorral felszerelt, ami azt jelenti, hogy 4G hálózaton akár 33 óra beszélgetési időt, akár 35 óra videó lejátszást és akár 37 óra FM rádió hallgatást tesz lehetővé.

A tripla kamerarendszer egy 13 MP-es főkamera mellett egy 5 MP-es ultraszéles látószögű és egy 2 MP-es mélységélesség-állítást segítő kamerából áll. A 120°-os látószög segít abban, hogy az égbolt vagy a természet minél nagyobb részlete megörökíthető legyen. Az előlapi kamera 8 MP-es, a felvételek, alkalmazások és egyéb dokumentumok tárolására 64 GB belső tárhely áll a felhasználó rendelkezésére, ami microSD kártya segítségével 512 GB-ig bővíthető.

Az új készülék Magyarországon várhatóan a harmadik negyedévében lesz elérhető.

A Honor bemutató pár nappal előzte meg a piacvezető Samsung alsó-közép kategóriás Galaxy A sorozatának legújabb tagjának, a Galaxy A31 okostelefonnak a bejelentését. A készülék Quad kamerarendszerrel, Infinity-U kijelzővel és ugyancsak 5000 mAh kapacitású akkumulátorral érkezik.
A 6,4 colos Infinity-U kijelzőn a tartalom kávától káváig kitölti a képernyőt. A legjobb videók, játékok és élő közvetítések FHD+ Super AMOLED minőségben jelennek meg.

A 48 MP főkamerával nagy felbontású képek és videók készíthetők. A 123 fokos látószögű, 8 MP, ultraszéles kamerával még több részlet örökíthető meg. Az 5 MP makro kamera a tiszta közeli felvételeket, míg az 5 MP mélységérzékelő az élő fókusz módot teszi elérhetővé, hogy a képek témája még hangsúlyosabb lehessen.

A nagy teljesítményű akkumulátorral pedig a készülék üzemidejébe belefér a streamelés, a tartalmak folyamatos megosztása és rengeteg játék is. Alacsonyabb töltöttségnél a 15 wattos gyorstöltéssel 30 perc alatt egész napra elegendő töltést kap a készülék.

A Galaxy A31 nyolcmagos processzorral, 4GB memóriával és mesterséges intelligencia alapú Game Booster technológiával érkezik. A 64 GB belső tárhely mellett a készülék tárkapacitása akár 512 GB-ig bővíthető. A kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó magas szintű biometrikus azonosítást kínál, így a képernyőzárat csak a telefon tulajdonosa oldhatja fel. A készülék már itthon is elérhető 99 990 forintos fogyasztói áron.

A virtuális könyvvé alakítható új 5G-s modell

Ha már szó esett a piacot katalizálni képes 5G készülékekről, a napokban mutatta be az ebbe a kategóriába sorolható legújabb középkategóriás készülékét, a P40Lite 5G-t a Huawei.

A nálunk 139 990 forintos áron ajánlott, július közepétől kapható modell is egy négykamerás rendszerrel felszerelt. A készüléket a 7 nm-es Kirin 820 5G SoC processzor hajtja, a 4000mAh-s akkumulátor az egész napos üzemidőt, a 40W-os Huawei SuperCharge pedig a gyorstöltést biztosítja. A telefon 6.5”-os, 90 százalékos képernyő-test arányú, Huawei Punch FullView kijelzőjét 3D üveg borítja.

A készülék hátlapi quad-kamerarendszere egy 64MP-es nagyfelbontású, egy 8MP-es ultraszéles látószögű, egy 2MP-es makro és egy 2MP-es bokeh – nagy mélységélességű fotókat készítő – lencséből áll. A 64MP-es főkamera az úgynevezett 4 az 1-ben pixel binnigre is képes, ami négy pixelt egy szuperpixellé állít össze a szenzorban, így jelentősen jobb fényérzékelő képességet biztosít.

A nyolcmagos processzor lehetővé teszi, hogy az eszköz rugalmasan allokálja az erőforrásokat a különböző feladatok esetében. Az innovatív eBook mód a készüléket virtuális könyvvé alakítja. A lebegő ablak használatával pedig játék közben is gyorsan lehet válaszolni üzenetekre.

Mi várható az év egészére?

Az IDC elemzői földrajzi szempontból is vizsgálták a piaci fejleményeket. Elemzésükben megállapítják, hogy a legnagyobb felvevőpiacnak számító kínai gazdaságot továbbra is érinti a COVID-19, bár már mutatkoznak a javulás jelei, a leállások megszűnőben és enyhülni látszanak az ellátási lánc zavarai is.

A legtöbb gyár megkezdte működését, és a piac bizonyos utazási és logisztikai korlátozásokkal megnyílt. Ennek alapján azt véli az IDC, hogy az ottani piac 2020-ban csak egyszámjegyű csökkenést szenved el. Nem így Európa, ahol a járvány hatása sokkal súlyosabb. A COVID által leginkább érintett országokban, mint Olaszország és Spanyolország, idén kétszámjegyű csökkenéssel lehet számolni.

Ennek ellenére az IDC azzal is számol, hogy a régió vezetői szállítói megőrzik a piaci részesedésüket, ha kell az online értékesítés erősítésével is.

Nem kétséges, hogy az okostelefon-ipar komoly kihívások előtt áll, a gazdasági visszaesés nyomán a kereslet is jelentősen csökken, a fogyasztói pénztárcák idén kevésbé nyílnak meg az 5G-készülékekért. Ez viszont a vevőknek kedvező hatást gyakorolhat azok árára, nagyobb mértékben, mint azzal a pandémia előtt lehetett számolni – vélik az elemzők.