Újjászületett az egyik legkultikusabb magyar otthoni számítógép. Az Aircomp-16-ra írt játékprogramokkal bárki pályázhat.

Nemrég írtunk a tisztes negyedszázados kort megért magyar fejlesztésű JAZZ szoftverről, aminek bizonyos elemei mai is működnek a Magyar Telekomnál.

Ezúttal egy már negyven évet is megért otthoni számítógép újjáéledéséről kaptunk hírt, amelyre idén október 15-ig nyílt játékpályázat keretében bárki beküldheti új játékprogramjait. Így válhat gaming platformmá a hazai informatikatörténet muzeális értékű, különleges számítógépe.

A „magyar Steve Jobsnak és Steve Wozniaknak” is nevezett, így sokak által az Apple alapítóihoz hasonlított tinédzser testvérpár, Lukács József és Lukács Endre 1982-re készültek el Homelab-2 elnevezésű számítógépükkel.

Így lett a Homelab-2-ből Aircomp 16

Ezt egy bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szánták, új kategóriát teremtve a hazai piacon. A krónikák szerint a fiatal testvérpárt a brit Sinclair gyártó számítógépeinek híre inspirálta, de a saját mikroszámítógépüket teljesen saját ötletek alapján tervezték.

A Homelab-2 számítógépet magánemberek, „csináld magad” módra építették meg a Neumann Társaság Simonyi Endre által alapított szakosztályában, a HCC számítógép-építő klubban.

Volt, aki szaloncukros dobozba, volt aki aktatáskába építette be a saját maga által forrasztgatott gépet. A legismertebb otthoni építésű változatot Kanics Miklós alkotta meg FUSHIBA néven, viccesen utalva a korszakra jellemző össznépi fusizásra.

A mindössze 16 kilobájt RAM memóriával, de feltűnően jó grafikával (320×200 képpont felbontás) és az akkor innovatívnak számító BASIC nyelvjárással rendelkező Homelab-2 számítógépből 1983-84. táján egy mezőgazdasági szövetkezet, a BOSCOOP is legyártott százas nagyságrendben néhány kisebb szériát, AIRCOMP-16 néven.

Az eszközzel főleg a korszak termelőszövetkezeteit szándékoztak ellátni számítógéppel és a hozzá kapcsolódó takarmányoptimalizáló programmal.

Alig maradtak fent eredeti szoftverek

A kultikus Aircomp-16 / Homelab-2 számítógépekből alig néhány eredeti példány maradt meg. A legritkábbnak a BOSCOOP cég által gyártott Aircomp számítógépek első szériája számít, melynek egy fehér példányát a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása őrzi Szegeden.

A Neumann Társaság informatikatörténészét, Képes Gábort nagyon zavarta, hogy az ismert számítógéphez alig maradtak fent eredeti szoftverek – a gép mintakazettáján lévő demonstrációs programokat jelenleg is keresik – és az ő gondolta ki azt is, hogy pályázatot írjon ki új játékok megalkotására.

 

„Olyan játékprogramokat várok, amelyeket egy eredeti vagy replika számítógépen is be tudunk tölteni, .wav kiterjesztésű hangfájlként. Természetesen emulátorok is léteznek már, amelyek a játékok fejlesztéséhez és kipróbálásához is használhatók” – mondja Képes Gábor.

„Ez az ikonikus magyar mikroszámítógép még ma is inspiráló és kihozza a programozókból a kreativitást” – állítja a szakember.